Презентація аналітичного огляду «Становище української мови в 2020 році»

Презентація аналітичного огляду «Становище української мови в 2020 році»

Укрінформ
6 листопада, 11:00 - презентація аналітичного огляду «Становище української мови в 2020 році» 

Організатор: Рух «Простір свободи».

Учасники: Тарас Кремінь - Уповноважений із захисту державної мови; Тарас Шамайда - співкоординатор руху «Простір свободи»; Сергій Стуканов -  координатор проєкту «Становище української мови».

Коротко. Напередодні Дня української мови та писемності рух «Простір свободи» оприлюднить дані аналітичного огляду про становище української мови та динаміку мовних процесів у ключових галузях суспільного життя.

Питання до обговорення: 

-         Що змінилося в правовому становищі української мови в 2020 році і  яких змін чекати надалі? Як громадяни ставляться до закону про мову і яких дій очікують від держави?

-         Як виконуються норми закону про мову в освіті, на транспорті, в рекламі та інших галузях?

-         Якою є реальна частка української мови на телебаченні, радіо, в кінопрокаті, українському сегменті інтернету?

-         Якою мовою обслуговують українців у сфері послуг – від закладів харчування до дитячих гуртків і секцій?

Унікальний огляд «Становище української мови» дає відповіді на ці та інші питання на основі даних соціології, статистики, моніторингових та аналітичних досліджень.

Акредитація представників ЗМІ за e-mail: info@prostirsvobody.org, тел.:  097-987-31-87, 067-783-95-96 .

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На Донеччині понад 99 % першокласників навчаються українською - мовний омбудсмен

У Донецькій області понад 99 відсотків першокласників навчаються українською мовою.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на пресконференції в Укрінформі.

"Вже у дев'яти областях України українською мовою навчається 100 % першачків. У багатьох областях понад 99 %, як на Донеччині. Незважаючи на те, що мешканці Луганщини та Донеччини переважно спілкуються російською мовою, більшість батьків першокласників усвідомлюють важливість освіти їх дітей українською", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що найнижча частка першокласників навчається українською мовою в Закарпатській, Чернівецькій і Харківській областях. "У перших двох за рахунок значного числа учнів, що навчається румунською та угорською мовами відповідно. У третій - за рахунок дітей, що навчаються російською", - сказав Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент України підписав закон 15 травня 2019 року. Переважна більшість норм закону набули чинності з 16 липня 2019 року.

Зокрема, законом визначаються особливості застосування державної мови у сферах культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, обслуговування споживачів та у інших галузях.

Найбільше звернень і критики щодо мови навчання у школах Києва - мовний омбудсмен

Велика кількість звернень і критики від громадян щодо мови навчання стосується закладів освіти міста Києва.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на пресконференції в Укрінформі.

"Ми розраховуємо, що найближчим часом будуть оприлюднені результати виборів Київського міського голови. І ми щиро сподіваємося на найближчу зустріч з очільником української столиці, з яким ми б хотіли провести досить плідну і важливу зустріч. Вона буде полягати у розборі тієї проблематики, яку ми помітили за результатами десятків звернень. Бо, підкреслю, що величезна кількість звернень і критики на мову навчання стосується закладів освіти міста Києва. Разом із тим є якісь шляхи у розв'язанні цієї проблеми", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що у Києві на уроках немала частка учителів досить часто, а в окремих випадках - зрідка, використовують російську мову замість української. За його словами, на позашкільних заходах російською розмовляє чверть педагогічних працівників, а зрідка використовують 45 %.

За словами мовного омбудсмена, ще більшою мірою російська мова замість української використовується в закладах позашкільної освіти - музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, у гуртковій роботі тощо.

"Така частка нарікань є особливо помітною. Крім контролю, крім захисту, органи місцевого самоврядування та органи управління освітою повинні подбати про створення кращих умов, про підвищення кваліфікації педагогічних працівників", - сказав Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оприлюднив звернення до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а натомість розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: гуманітарні чи технічні.

Уряд 8 липня призначив Тараса Кременя Уповноваженим із захисту державної мови. На цій посаді він змінив Тетяну Монахову, яка звільнилась у квітні, менш ніж через пів року після призначення.

Посада мовного омбудсмена передбачена Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-