Місцеві вибори - особливості карантинної кампанії та ініціатив Президента України

Місцеві вибори - особливості карантинної кампанії та ініціатив Президента України

Укрінформ
23 жовтня, 12:30 - пресконференція на тему: «Місцеві вибори - особливості карантинної кампанії та ініціатив Президента України»

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Олексій Гарань - науковий директор «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НАУКМА; Юлія Кириченко - членкиня правління Центру політико-правових реформ, співголова Ради Реанімаційного пакету реформ; Олексій Кошель - генеральний директор Комітету виборців України; Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології; Петро Бурковський - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

- Наскільки ефективними були дії суб’єктів влади у боротьбі з епідемією COVID-19?

- Як вплинула епідемія коронавірусу на перебіг виборчої кампанії?

- Які виборчі технології та заходи найсуттєвіше впливали на виборчий процес?

- «П’ять важливих запитань» від Президента України - мотиви та можливі наслідки опитування.

Під час заходу будуть оприлюднені результати експертного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Довідково. Захід «Місцеві вибори – особливості карантинної  кампанії та ініціатив Президента України» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за  посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBSFX_4eVWkImEckGxuBzj2jRntmaNffzU-iBPd4aTicdldw/viewform

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена — 10 осіб.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Фонд «Демініціативи» на місцевих виборах не проводитиме екзит-поли

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва на місцевих виборах 25 жовтня жодних екзитполів не проводитиме.

Про це аналітик фонду Петро Бурковський заявив на пресконференції в Укрінформі.

«Ніде Національний екзит-пол не проводять, як і інший екзит-пол в жодному місці, в жодній локації в Україні. Не буде опитування під брендом Національний екзит-пол. Якщо щось таке побачите, будь ласка, повідомляйте про це. Такі речі будуть переслідуватися згідно з законом у судовому порядку», - сказав Бурковський.

За його словами, є інформація про те, що під час виборчої кампанії у Полтаві був випадок, коли використали ім'я покійної директорки Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної для нібито підтвердження рейтингів якогось політика.

«Такі речі, оскільки у нас свобода слова, переслідувати у судовому порядку не можна, але можна в інший спосіб вплинути на цих людей і ми будемо намагатися це зробити», - додав аналітик.

Як повідомляв Укрінформ, соціолог, директорка Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна померла 21 березня 2020 року.

В Україні у неділю, 25 жовтня, відбудуться місцеві вибори.

«П’ять важливих запитань» від Президента мобілізують електорат, але юридичних наслідків не матимуть – експерти

Анонсоване Президентом Володимиром Зеленським на 25 жовтня всенародне опитування ймовірно досягне своєї мети щодо мобілізації електорату для участі у місцевих виборах, але надалі юридичних наслідків не матиме.

Таку думку висловив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на пресконференції, організованій фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва в Укрінформі.

«Це дослідження не буде репрезентативне ні для населення, ні навіть для виборців, які прийдуть на дільниці. Тому що там буде сильний перекіс, але з політтехнологічної точки зору воно виявилося достатньо ефективним, стимулює ще додатково 25 % виборців прийти на вибори. Таким чином у цілому з соціологічної точки зору воно сенсу не має, а з політтехнологічного має», - сказав Паніотто.

За його словами, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів своє опитування, яке показало, що 54,6% українців мають намір відповісти на «П’ять важливих запитань» від Президента, але з цієї кількості переважна більшість – прихильники партії «Слуга народу».

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко погодився із думкою про те, що таке опитування може певним чином збільшити явку виборців, але розраховувати на подальший ефект від його результатів навряд чи варто. «Питання, які будуть виноситися, не такі важливі, як важливо те, що, за задумом ініціаторів цього заходу, це може підвищити явку на виборах. Мені здається, що взагалі наслідки цього опитування особливо не будуть використовуватися в тому числі й ініціаторами цього опитування. Вони їх швидко забудуть», - сказав соціолог.

Науковий директор "Демократичних ініціатив" імені Ілька Кучеріва, професор політології НАУКМА Олексій Гарань нагадав про те, що громадськість досі точно не знає, хто саме проводитиме це опитування, адже раніше оголошувалося, що це будуть проводити волонтери, але які саме – невідомо. Крім того, повідомлялося, що фінансуватиме його партія «Слуга народу», а це також викликає питання.

«Очевидно, йдеться про втручання у вибори. Мені зрозуміло, що наші суди ніяк це кваліфіковано не оцінять, тому що це наші суди. Насправді ж це безумовно втручання у вибори», - підкреслив він.

На переконання Гараня, громадянам не варто брати у цьому участь, адже чим більше людей у це будуть залучені, тим більше легітимізується така акція.

Експертка Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко вважає, що ініціатива щодо цього опитування не є конституційною. «Анонсування опитування, як назвав його Президент України, у день місцевих виборів, є дуже небезпечним кроком порушення засад демократії Президентом та виходом за межі його повноважень», - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня у відеозверненні анонсував, що 25 жовтня, крім місцевих виборів, відбудеться ще всенародне опитування. Українцям запропонують дати відповідь на п'ять запитань: “Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?”, “Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?”, "Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?", "Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?", "Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-