Публічна презентація «Гендерний паспорт Києва – інструмент реалізації політики рівних можливостей»

Публічна презентація «Гендерний паспорт Києва – інструмент реалізації політики рівних можливостей»

Укрінформ
10 вересня, 14:00 - публічна презентація «Гендерний паспорт Києва – інструмент реалізації політики рівних можливостей»

Організатори: Департамент суспільних комунікацій КМДА, Департамент соціальної політики КМДА.

Учасники: Марина Хонда - заступниця голови Київської міської державної адміністрації; Роман Лелюк - директор Департаменту суспільних комунікацій; Ярослав Тищенко - начальник управління фінансів охорони здоров’я та соціального захисту Департаменту фінансів; Лариса Вербицька - проєктна менеджерка громадської організації «Громадянська платформа «Нова Країна»; Оксана Кисельова - національна експертка проєкту «Ґендерне бюджетування в Україні» (скайп-включення); Уляна Біла - програмна аналіткиня «ООН Жінки-Україна»; Марія Данюк - керівник громадської організації «Нові комунікації», співзасновник проєкту «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах»; Павло Полікарчук - співзасновник проєкту «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах», автор онлайн-панелі «Економіка карантину»; Тарас Козак - проєктний менеджер громадської організації «Громадянська платформа «Нова Країна»; Тетяна Зотова - директорка Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Надія Мельник - заступниця начальника Головного управління статистики у м. Києві Державної служби статистики України; Тетяна Гузенко - керівниця управління з питань гендерної рівності КМДА, модераторка заходу.

До участі запрошені: представники департаментів економіки, фінансів, освіти та науки, культури КМДА.

Коротко. Київський Форум рівних прав і можливостей визначив пріоритети міської політики у сфері досягнення рівності.

За ініціативи заступниці голови КМДА Марини Хонди експерти громадської організації «Громадянська платформа «Нова Країна» провели аналітичну роботу, що складається зі збору статистики та аналізу інформації про вік, здоров’я, освіту, зайнятість, доходи, рівень оплати праці, соціальне забезпечення, правопорушення жінок і чоловіків, дослідили демографічну динаміку.

За допомогою індикаторів паспорта можна оцінювати ґендерні потреби жінок і чоловіків, планувати стратегію розвитку міста, впливати на підвищення якості життя населення. Планується, що Гендерний паспорт Києва стане основою гендерно-орієнтованого бюджетування, підвищення ефективності використання бюджетних коштів. Також паспорт дає можливість бачити проблематику системи обліку, наслідків COVID-19 та інші гендерні аспекти розвитку міста.

Громадська  організація  «Громадянська платформа «Нова Країна» провела дослідження для «Гендерного паспорту Києва» в рамках міського конкурсу проєктів «Громадська перспектива: прозора влада та активна громада», організованого Департаментом суспільних комунікацій КМДА.

Додаткова інформація за тел.: 0633585354 (Олександр).

Акредитація журналістів:  anna@ukrinform.com

У звязку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Гендерний паспорт Києва допоможе при формуванні бюджету та соціальних програм - Хонда

Громадська організація «Громадянська платформа «Нова країна» провела дослідження для «Гендерного паспорта Києва».

Як повідомляє кореспондент агентства, під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Гендерний паспорт Києва – інструмент реалізації політики рівних можливостей", експерти презентували аналітичну роботу, що складається зі збору статистики та аналізу інформації про вік, здоров’я, освіту, зайнятість, доходи, рівень оплати праці, соціальне забезпечення, правопорушення жінок і чоловіків, та дослідили демографічну динаміку.

"Для міської влади питання гендерного паспорта не є питанням статистичних даних, це не про кількість жінок і чоловіків. Завдання, яке було поставлено експертам, - побачити всі розриви по всіх напрямках груп, зрозуміти, яка кількість жінок і чоловіків у тій чи іншій соціальній сфері. Як при бюджетному плануванні, при створенні програм ми можемо врахувати цю потребу", - розповіла заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда.

За її словами, гендерний паспорт допоможе міській владі у формуванні бюджету та програм соціально-економічного розвитку. "Ми робимо гендерний паспорт з точки зору районів. Наприклад, Деснянський район - там найбільша кількість багатодітних сімей, Шевченківський район - найбільша кількість одиноких матерів, Печерський район - найбільша кількість дітей-дівчат з інвалідністю. Це говорить про те, що плануючи будь-яку програму: охорону здоров'я, освіту, соціальну сферу, ми маємо користуватися цими даними, але розуміти, чому саме так, які причини в кожному конкретному районі", - наголосила заступник голови КМДА.

"У рамках цього проєкту ми вперше в Україні можемо говорити про гендерний мейнстрімінг і про те, що ми зосереджуємося не тільки на даних, а на тому, як висновки допоможуть уникнути в майбутньому кризових ситуацій, спланувати бюджет Києва більш ефективно та використовувати кошти платників податків більш фахового", - зауважила проєктний менеджер ГО «Громадянська платформа «Нова країна» Лариса Вербицька.

Керівник ГО «Нові комунікації», співзасновник проєкту «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах» Марія Данюк навела дані з дослідження щодо гендерного розриву в рівні заробітної плати жінок і чоловіків. За її словами, у деяких сферах (мистецтво, спорт, розваги) різниця між рівнями заробітної плати між чоловіками та жінками складає 41%.

Вона підкреслила, що у гендерний паспорт закладено 99 наборів даних, які будуть сформовані за різними напрямками: зайнятістю, освітою, охороною здоров'я тощо.

Крім цього, співзасновник проєкту «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах», автор онлайн-панелі «Економіка карантину» Павло Полікарчук розповів, що робота над гендерним паспортом триватиме. "Зараз ми завершили етап збору даних, йде етап обробки цих даних, потім буде етап їх опису", - додав він.

«Гендерний паспорт м. Києва» - це інформаційний інструмент, який застосовують для моніторингу стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

За допомогою індикаторів паспорта можна оцінювати гендерні потреби жінок і чоловіків, планувати стратегію розвитку міста, впливати на підвищення якості життя населення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-