Освіта для тимчасово окупованих територій

Освіта для тимчасово окупованих територій

Укрінформ
20 серпня, 14:00 - пресконференція на тему: «Освіта для тимчасово окупованих територій» 

Організатори: ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Міністерства освіти і науки України в рамках проєкту Агентства США з мiжнародного розвитку (USAID) «Демократичне врядування у Східній Україні».

Учасники: Світлана Кретович - начальник головного управління вищої освіти, Міністерство науки і освіти України; Ірина Жданова - виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею імені Клима Чурюмова; Маріанна Вільшинська - заступниця директора з навчання, розвитку і мотивації персоналу.

Коротко. В липні 2020 розпочався проєкт «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій - підтримка державної гарячої лінії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні».

Під час конференції учасники розкажуть про урядову гарячу лінію з питань освіти для тимчасово окупованих територій, вступну кампанію 2020, про спрощенi процедури вступу до вищих навчальних закладів, дистанційне навчання та існуючі державні програми пiдтримки вступникiв.

Довідково. Як повідомляють організатори, проєкт «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій - підтримка державної гарячої лінії» сприятиме більш активному спілкуванню з молоддю з непідконтрольних Уряду України територій, просуванню гарячої лінії та інформації щодо освітніх можливостей в Україні, в т. ч. дистанційної освіти, посиленню процесу інтеграції молоді з тимчасово окупованих територій.

Його мета - підвищення кількостi молоді з непідконтрольних уряду територій, які будуть більш орієнтовані на освітні можливості в Україні, їх мотивацію до вступу.

В рамках проєкту передбачено проведення інформаційної кампанії в 2020-2021 н. р., надання інституційної та технічної підтримки роботи урядової гарячої лінії, навчання освітян та консультантів контакт центру, а також просування інформації щодо спрощеної процедури вступу до вишів України та про освітню реформу.

Більше інформації за посиланнями: http://openpolicy.org.ua/ 

https://dostupnaosvita.com.ua/

Додаткова інформація для представників ЗМІ за тел.: 067 232 36 60, e-mail: dostupnaosvita.com.ua@gmail.com (Людмила Левченко, координатор ГО «Фонд «Відкрита політика»).

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні здійснюється проєкт заохочення молоді з ТОТ вступати до українських вишів

В Україні здійснюється проєкт, що має на меті заохотити молодіь з тимчасово непідконтрольних уряду територій вступати до українських вишів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили учасники проєкту «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій - підтримка державної гарячої лінії», що розпочався за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні».

«Ми розпочинаємо новий проєкт, мета якого - підвищення кількостi молоді з непідконтрольних уряду територій, які будуть більш орієнтовані на освітні можливості в Україні, їх мотивацію до вступу. В рамках проєкту передбачено проведення інформаційної кампанії 2020-2021, надання інституційної та технічної підтримки роботи урядової гарячої лінії, навчання освітян та консультантів контакт-центру, а також просування інформації щодо спрощеної процедури вступу до вишів України та про освітню реформу», - розповіла Ірина Жданова - виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею імені Клима Чурюмова.

Як повідомляють організатори, проєкт сприятиме більш активному спілкуванню з молоддю з непідконтрольних уряду України територій, просуванню гарячої лінії та поширенню інформації щодо освітніх можливостей в Україні, зокрема дистанційної освіти, посиленню процесу інтеграції молоді з тимчасово окупованих територій.

Урядовий контактний центр Міністерства освіти та науки і ГО «Фонд «Відкрита політика» підписали меморандум про співпрацю у забезпеченні доступу та можливостей для залучення учнів і студентів з непідконтрольних територій до освітнього процесу в Україні. «На урядовій гарячій лінії з освіти надаються консультації жителям тимчасово непідконтрольних Україні територій, територій вздовж ліній розмежування та Криму щодо спрощеної процедури вступу через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», - сказала заступник директора з навчання, розвитку і мотивації персоналу державної гарячої лінії Маріанна Вільшинська.

Учасники проєкту нагадали, що цього року через коронавірус для абітурієнтів з ТОТ продовжили прийом документів на вступ до вишів до 23 жовтня, і вони не повинні проходити двотижневу епідемічну обсервацію. Спрощена процедура вступу також стосується абітурієнтів, які проживають на лінії зіткнення. Єдиною умовою є наявність повної загальної середньої освіти.

Абітурієнтам з ТОТ спрощують процедуру вступу і продовжують кампанію до жовтня - Міносвіти

Цього року для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій українські виші пропонують спрощену процедуру вступу, а подачу документів продовжили до кінця жовтня.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила начальниця головного управління вищої освіти Міністерства науки і освіти України Світлана Кретович.

«Абітурієнт має зв’язатися будь-яким зручним для нього засобом зв’язку з освітнім центром навчального закладу, який він обрав, зробити певний запит, що він хоче вступати саме туди, отримати від освітнього центру електронними засобами зв'язку так зване запрошення, і це запрошення дає можливість навіть не проходити самоізоляцію, і в освітньому центрі проходити процедуру спрощеного вступу», - розповіла Кретович.

Вона також наголосила, що цього року через коронавірус передбачено можливість абітурієнтам з ТОТ отримати бюджетне місце в межах квоти 2 і після 20 серпня. Освітні центри цього року працюватимуть до 23 жовтня.

«Діти, які доїжджатимуть до освітніх центрів після 20 серпня, їх зараховуватимуть на котракт і потім шляхом переведення будуть зараховувати на місця державного замовлення в межах тієї квоти, за кожною спеціальністю в кожному навчальному закладі. Там чекають абітурієнтів з тимчасово окупованих територій на ті спеціальності, де квота 2 ще не вичерпана», - зазначила Кретович.

Водночас, за її словами, спрощена процедура вступу стосується не лише абітурієнтів з ТОТ, але й тих, які проживають на лінії зіткнення. Причому прізвища вступників цих двох категорій будуть зашифровані з метою їхньої безпеки.

«Не тільки абітурієнти з тимчасово окупованих територій мають можливість вступати через освітні центри, а також діти, які проживають і отримали повну загальну середню освіту на лінії зіткнення. Важливий момент, що всі прізвища вступників шифруються, таким чином ми намагаємося забезпечити безпеку для родин, які швидше за все залишилися на тимчасово окупованих територіях», - сказала представниця Міносвіти.

Вона зазначила, що процедура спрощеного вступу стосується лише тих абітурієнтів, які здобули повну загальну середню освіту після 2014 року на окупованих територіях і на лінії зіткнення, а також тих, які здобували її дистанційно, проживаючи на ТОТ.

Кретович нагадала, що квота 2 для абітурієнтів з ТОТ передбачає від 10% до 20% від загального державного замовлення. Після 20 серпня ця квота потрапляє у загальний конкурс із подальшим її переведенням у держзамовлення в межах цієї квоти, а за потреби квоту збільшуватимуть. На сьогодні квота 2 становить майже 13 тисяч місць у вишах країни.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-