ЦДАМЛМ України: Архів людських доль. Презентація журналу «Антиквар»

ЦДАМЛМ України: Архів людських доль. Презентація журналу «Антиквар»

Укрінформ
18 серпня, 16:00 - презентація тематичного випуску журналу «Антиквар» (№2 (116) 2020 р.), присвяченого Центральному державному архіву-музею літератури та мистецтва України (ЦДАМЛМ України) 

Організатор: Державна архівна служба України.

Учасники: Анатолій Хромов – голова Державної архівної служби України; Тетяна Ємельянова – перший заступник голови Державної архівної служби України; Олена Чижова – директор Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України; Олександр Дубовик – живописець, графік і монументаліст, член Національної спілки художників України, почесний член Національної академії мистецтв України; Ганна Шерман – головний редактор та директор ТОВ Видавничий дім «Антиквар»; Тамара Васильєва – науковий і літературний редактор журналу «Антиквар»; Ростислав Загорулько – завідувач сектору інформаційних технологій Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України; Наталія Климович – завідувач сектору просвітньої та виставкової роботи Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України; Дар’я Добріян – кандидат історичних наук, дослідниця життя і творчості Олександра Мурашка.

Коротко. Метою заходу є презентація журналу «Антиквар», в якому представлено установу, що поєднала в собі функції сховища цінних архівних першоджерел і музею та урочисте передавання на постійне зберігання оригіналу-ескіза «Вісника» до особового фонду відомого українського художника, члена Національної спілки художників України, Почесного члена Національної академії мистецтв України, фондоутворювача ЦДАМЛМ України Олександра Дубовика.

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Державна архівна служба популяризуватиме свої фонди у часописі "Антиквар"

Державна архівна служба України популяризуватиме архівні фонди у недержавному часописі «Антиквар». Про це повідомили учасники спільного проєкту на пресконференції в Укрінформі.

«Ми усіляко намагаємося показати відкритість і доступність, і одним із заходів на цьому шляху є популяризація архівних фондів. Професіонали знають, що крім фізичного доступу є важливою інтелектуальна складова доступу до архівів, тобто знання людей про ті документи, які знаходяться на зберіганні і можуть їх зацікавити для вивчення тих чи інших тем. І дуже важливо, що ця робота не є лише в наших традиційних засобах. Ми знайшли варіант співпраці з професіоналами, які в рамках цього видання можуть повідомити широкому загалу про таку унікальну установу, як Центральний державний архів літератури й мистецтв України», - сказав голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Зі свого боку головна редакторка та директорка ТОВ Видавничий дім «Антиквар» Ганна Шерман відзначила, що досвід співпраці з Державною архівною службою унікальний тим, що не передбачає державної підтримки й приватних інвестицій, адже видавництво існує на умовах самофінансування.

«Наш час досить складний для всіх закладів державних і недержавних, які здійснюють свою діяльність у сфері культури. Але це і час пошуку нових можливостей. І ми знайшли для себе таку можливість співпраці з партнерами, які здійснюють системну культурологічну діяльність. Серед наших проєктів – не тільки тематичні випуски, а як видавничий дім ми займаємося книговиданням і вже другий рік поспіль здійснюємо великі видавничі проєкти за підтримки Українського культурного фонду разом з потужними державними інституціями», - зазначила Шерман.

За її словами, в умовах кризи виникла ідея пропонувати видатним митцям створювати обкладинки для видання, а також робити частину лімітованого накладу з вкладними аркушами авторських колекційних графічних робіт, які створені спеціально для видання.

Так останнє число часопису, яке присвячено Центральному державному архіву-музею літератури і мистецтва України, допоміг оформити живописець, графік і монументаліст, член Національної спілки художників України Олександр Дубовик.

«Цей журнал хоче бути універсальним. В Україні немає таких журналів. Є літературні, мистецькі, етнографічні, але журналів, які б охоплювали всю площину культури, немає. І цей випуск – це рідкісне бажання зробити щось таке, чого не роблять інші. І це не державна ініціатива, а просто зібралися люди з прекрасним духом всередині. А яка прекрасна поліграфічна база! І коли я бачу таких людей і такі видання, я сподіваюся, що в Україні з культурою все буде гаразд», - сказав Дубовик.

Директорка Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України Олена Чижова зазначила, що завдяки співпраці з часописом «Антиквар» вдалося показати унікальність і багатогранність архіву-музею.

«Ми одразу відгукнулися і запропонували свою тематику. Але розповісти про майже півтори тисячі архівних фондів в рамках одного журналу дуже важко. Тому ми визначили головні напрямки – це література, музика, архітектура, образотворче мистецтво. Ми в одних публікаціях об’єднали декілька постатей, людських доль, історій. І сьогодні журнал містить майже 130 архівних світлин, на основі яких ми готували наші публікації», - розповіла Чижова.

«Антиквар» — український кольоровий ілюстрований часопис про антикваріат, мистецтво та колекціонування. Журнал знайомить читача з найновішими тенденціями арт-ринку країни, висвітлює діяльність галерей та аукціонних домів, передаукціонних виставок, аукціонні торги, престижні арт-проєкти, презентаційні та благодійні акції Києва, Одеси, Львова, Харкова тощо. На торгах, де були виставлені сто робіт сучасного мистецтва, за участі «Антиквара» змогли зібрати мільйон гривень, які передали на протезування бійців української армії, які постраждали в зоні АТО на сході України.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-