Антикорупційні органи України та Польщі викрили злочинну групу на чолі з колишнім керівником Укравтодору

Антикорупційні органи України та Польщі викрили злочинну групу на чолі з колишнім керівником Укравтодору

Укрінформ
20 липня, 13:00 - брифінг на тему: “Антикорупційні органи України та Польщі викрили злочинну групу на чолі з колишнім керівником Укравтодору" 

Організатор: Національне антикорупційне бюро України.

Спікери: Артем Ситник - директор Національного антикорупційного бюро України; Максим Грищук - в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У справі ексглави Укравтодору Новака перевіряються тендери на суму 270 млн євро - Ситник

Сума тендерів, яка відпрацьовується у рамках спільного слідства українських і польських правоохоронців щодо ексглави Укравтодору Славоміра Новака, становить 270 млн євро.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

“Сума тендерів, яка відпрацьовується у рамках розслідування, складає 270 млн євро”, - сказав Ситник.

Він наголосив, що такий формат співпраці - спільне слідство разом із польськими правоохоронцями - відбувається вперше.

Ситник зазначив, що координація між правоохоронними органами двох держав - України і Польщі - відбулася швидко і ефективно. “Зараз ми маємо такий результат. Думаю, найближчим часом ми визначимося з колом підозрюваних і з майном, яке буде арештовано в ході розслідувань”, - зазначив директор НАБУ.

Він пояснив, що це розслідування почали детективи НАБУ разом з прокурорами, “але виходячи з того, що у нас постійно йде оперативний контакт з польськими колегами, доволі швидко ми встановили, що у них також є розслідування, яке дуже пов'язано тісно з нашим”.

“І на певному етапі було зрозуміло і детективам, і колегам з Польщі, що в рамках спільного розслідування це буде набагато ефективніше. Бо специфіка була в тому, що це все розпочиналося на території України: особа займала певну посаду, використовувала цю посаду для одержання неправомірної вигоди, але сам механізм неправомірної вигоди був розроблений за межами України. Тут є величезна заслуга наших польських колег, що вони це задокументували. Ми документували те, що відбувалося у нас на території, польські колеги - те, що у них на території було”, - пояснив Ситник.

Він уточнив, що у рамках спільної слідчої групи йшов постійний обмін інформацією, йшло планування (різних дій - ред.), “і сьогодні одночасно по фактично єдиній команді наші прокурори, детективи вийшли на обшуки в Україні, а польські колеги вийшли на обшуки і затримання у Польщі”.

Як повідомляв Укрінформ, Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦАБ) 20 липня затримало колишнього міністра транспорту Польщі, ексочільника Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Новака за підозрою у корупції та участі у злочинній організації.

Згодом у НАБУ повідомили, що вони разом з САП і з Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружною прокуратурою проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі у межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

Новак був міністром транспорту, будівництва і морського господарства Польщі в 2011-2013 роках. Із жовтня 2016 року по вересень 2019 року він очолював Укравтодор.

Директор НАБУ: У Новака подвійне громадянство — Польщі і України

У ексглави Укравтодору Славоміра Новака, який був затриманий у Польщі у межах спільного українсько-польського розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства, за інформацією правоохоронців, подвійне громадянство — України і Польщі.

Про це на брифінгу в Укрінформі поінформував директор НАБУ Артем Ситник.

“Наскільки нам відомо, на сьогоднішній день у головного підозрюваного (Новака — ред.) подвійне громадянство, Польщі і України”, - зазначив Ситник.

За словами в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука, наразі Новаку пред'явлено польською стороною підозра у межах законодавства Польщі.

“Злочин починався з того, що висловлювалися наміри отримувати кошти на території України, однак у подальшому ці кошти були отримані на території Польщі. Тому на даний час він затриманий за законодавством Польщі в Польщі, і підозра йому пред'явлена саме в цій частині”, - зазначив Грищук.

Ситник поінформував, що ті підозри, які підготовлені антикорупційними детективами і прокурорами в Україні, були направлені в Польщу для оголошення підозр там, і так само деякі підозри, які були підготовлені польською стороною, передані українським правоохоронцям, “і ми зараз вручаємо їх на території України”.

Як повідомляв Укрінформ, Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього міністра транспорту Польщі, який пізніше очолював Державну службу автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Новака за корупцію та діяльність у злочинній організації.

Згодом у НАБУ повідомили, що вони разом з САП, Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружною прокуратурою проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі у межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

Обшуки в ОАСК відбувалися у рамках справи, яку передали в НАБУ - Ситник

Кримінальне провадження, за яким 17 липня в Окружному адміністративному суді міста Києва (ОАСК) НАБУ проводило обшуки, вже передано в Національне антикорупційне бюро, бо раніше його детективи перебували лише у слідчій групі в цій справі.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

“Зараз там є 7 підозрюваних суддів, керівник судової адміністрації України і ряд фізичних осіб, - це ті особи, яким зараз оголошено підозри. І лише у п'ятницю (17 липня - ред) справа, яка стосувалася матеріалу, здобутого в ході проведення негласних слідчих дій, нарешті в провадженні НАБУ. Тому що підозри, які оголошувалися у п'ятницю, відбувалися у рамках справи, яка була не в провадженні Бюро, і детективи НАБУ перебували у слідчій групі. На сьогодні орган розслідування — антикорупційне бюро, тому подальші кроки — це запобіжні заходи і питання відсторонення, за наявності підстав, від посад”, - сказав Ситник.

За його словами, в п'ятницю “в принципі, нічого нового не відбулося”.

“Рік тому ми вже робити пресконференцію з уже колишнім керівником департаменту ГПУ (Сергієм Горбатюком — ред.), і тоді показували частину цих записів. У подальшому все розслідувалося, і розслідувалося не нами, ми тільки допомагали у розслідуванні... фактично це продовження тієї історії, яка була рік тому. Але зараз уже проведено фоноскопічне дослідження з приводу цих записів, які були показані частково рік тому і частково зараз, тому процес триває”, - наголосив він.

Директор НАБУ уточнив, що в ОАСК є багато справ, які стосуються дуже чутливих питань державного характеру, “і якраз інкримінується вирішення цих питань не у законний спосіб, а саме з метою контролю і фактично захоплення влади в державі”.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в ОАСК заявили, що в їх приміщенні проходять обшуки і що "серед озвучених підстав – розслідування "справ Майдану".

Згодом у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ здійснюють санкціоновані обшуки в приміщеннях Окружного адмінсуду міста Києва та Державної судової адміністрації (ДСА).

У НАБУ уточнили, що голова ОАСК Павло Вовк, його заступник і ще 5 суддів цього суду, а також голова ДСА Зеновій Холоднюк діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення держвлади шляхом встановлення контролю над ВККСУ і ВРП.

В Україні оголошують одну підозру у справі Новака - Ситник

В Україні оголошують одну підозру особі, яка причетна до діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства, в рамках розслідування якої на території Польщі затримано екскглаву Укравтодору Славоміра Новака.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив директор НАБУ Артем Ситник, передає кореспондент агентства.

"Люди, які фігурують в підозрах НАБУ і САП - чотири особи, серед яких і колишній керівник Укравтодору. Три особи затримані на території Польщі. Одній особі оголошується підозра на території України", - сказав Ситник.

Він додав, що питання щодо вручення підозр, затримання і обрання запобіжних заходів в Україні у цій справі, координується з польськими колегами.

"Ми самостійно рішень не приймаємо. Ряд осіб затримані на території Польщі. Після того як будуть закінчені обшуки, після того як буде зібрано дані, які ми плануємо отримати в ході обшуків, буде прийматися рішення щодо подальшого затримання щодо повного кола осіб, які причетні до цих злочинів", - додав Ситник.

Директор НАБУ зауважив, що обшуки у справі ще тривають в Україні. Він сподівається, що в ході обшуків будуть здобуті додаткові докази і можливо майно, яке підлягатиме арешту і подальшій конфіскації.

Відповідаючи на запитання, чи є необхідність екстрадиції Новака до України, Ситник зауважив: "На спільних радах у нас в Україні між Антикорупційним бюро та Антикорупційною прокуратурою, ми не бачимо принципової різниці, де відбуватиметься суд, тому що дії, які інкримінуються, це дії, які спільно оцінені як нами так і польськими колегами".

Він зауважив, що інтерес для України становитиме майно, яке буде арештоване, але "це окрема історія і окрема угода між державами з приводу того майна". Також він наголосив, що така угода можлива при винесенні відповідного рішення судом у майбутньому.

"Об'єднана інформація стала підставою для підозр, які сьогодні оголошуються як нами так і польськими колегами. На нашу думку, екстрадиція, при тому, що є польське громадянство - не є можливою за міжнародним законодавством, але при цьому не є принциповим, в якому суді, чи в антикорупційному, чи польському буде ця справа розглядатися. Всі докази, які в нас є, передали, всі підозри, які підготували - також передали. Тому я думаю, що разом будемо рухатися до фінального рішення у цій справі", - пояснив Ситник.

За словами директора НАБУ, згідно з кримінальним законодавством України, Новаку загрожує до 12 років.

"З приводу санкції за такі корупційні дії по законодавству Польщі я зараз не готовий сказати, але я думаю, не менше, ніж в Україні. В Україні це ст. 368 ч. 4 - до 12 років позбавлення волі. Ми підготували підозру по цій статті, але виходячи з того, що фігуранти зараз перебувають на території Польщі, то підозра, яка підготовлена нами, вона вручається на території Польщі", - зауважив Ситник.

В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук під час пресконференції також розповів, що корупційні дії, у яких обвинувачують Новака, розпочалися ще у кінці 2016 року.

"Події відбувалися фактично з наступного місяця після того як виконувач обов'язків керівника Укравтодорору приступив до виконання своїх обов'язків. В жовтні 2016 року його було призначено, а вже в грудні відбувалися перші розмови, які були зафіксовані в ході слідства і інкриміновані зараз як пропозиція або вимагання коштів. Фактично події відбувалися аж до осені 2019 року, вони документувалися", - сказав Грищук.

Він зауважив, що українським та польським слідчим був необхідний час для аналізу великого обсягу зібраної інформації, тому оголошення підозр відбулося лише тепер.

Крім того, Грищук звернув увагу, що плануються додаткові підозри, але їх не можуть поки розголошувати, бо "це не закінчений процес".

Як повідомляв Укрінформ, Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦАБ) затримало колишнього міністра транспорту Польщі, який пізніше очолював Державну службу автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Новака за корупцію та діяльність у злочинній організації.

Згодом у НАБУ повідомили, що вони разом з САП і з Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружною прокуратурою проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі у межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

Як відомо, Славомір Новак очолював з 2011 до 2013 років Міністерство транспорту і водного господарства Польщі, а з 19 жовтня 2016 до 1 жовтня 2019 був виконувачем обов'язків голови «Укравтодору». В жовтні 2016 року він отримав громадянство України.

Грищук: У рамках розслідування діяльності екскерівника Укравтодору досліджуються два епізоди

У рамках розслідування діяльності злочинної групи на чолі з колишнім головою Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору) досліджуються два епізоди.

Про це розповів в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук під час пресконференції в Укрінформі.

"Події, які досліджувались у рамках спільної слідчої групи, - це події 2016-2019 років. Як вже зазначалося, колишній в.о. керівника Укравтодору з використанням службового становища вживав заходи щодо отримання для себе, для третіх осіб неправомірної вигоди. Саме ці епізоди стали предметом дослідження. Зараз він за наслідками цих епізодів затриманий у Польщі. Один з епізодів стосувався будівництва доріг на території України", - зазначив Грищук.

За його словами, колишній в.о. керівника Укравтодору пропонував українським компаніям, які не встигали з якихось причин вчасно завершити будівництво, за певну винагороду "вирішити їх проблеми", зокрема продовжити дію договору, аби уникнути сплати штрафних санкцій.

Грищук додав, що для цього в Польщі створювалося спеціальне підприємство, статутний капітал якого поповнювали готівкою вказані українські компанії. "В такий спосіб було не тільки отримано неправомірну вигоду, а й легалізовано ці кошти", - зазначив очільник САП.

Він розповів, що другий епізод, який досліджується в рамках розслідування, стосується пропозиції колишнього в.о. керівника Укравтодору щодо створення спільного з однією з міжнародних дорожніх компаній підприємства на території Польщі. Екскерівник Укравтодору пропонував вирішити всі "проблемні питання" щодо діяльності такої компанії. Кожен з партнерів мав на 50% поповнити статутний капітал новоствореної компанії.

За словами Грищука, колишній в.о. Укравтодору планував після завершення роботи в Україні увійти в наглядову раду цього підприємства. "Це, як то кажуть, вершина айсбергу - те, що ми можемо оприлюднювати. На даний час ще здійснюються слідчі дії", - зазначив Грищук.

Як повідомляв Укрінформ, Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього міністра транспорту Польщі, який пізніше очолював Державну службу автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Новака за корупцію та діяльність у злочинній організації.

Згодом у НАБУ повідомили, що вони разом з САП і з Центральним антикорупційним бюро Польщі і Окружною прокуратурою проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі у межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

Відео:

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-