Реєстр звітів політпартій: як він допоможе перетворити партії з «виборчих проєктів» на організації, які виражають волю виборців?

Реєстр звітів політпартій: як він допоможе перетворити партії з «виборчих проєктів» на організації, які виражають волю виборців?

Укрінформ
16 липня, 13:00  -  пресконференція на тему: «Реєстр звітів політпартій: як він допоможе перетворити партії з «виборчих проєктів» на організації, які виражають волю виборців?».

Організатор: Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Учасники: Олександр Новіков – голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК); Ганна Чорнуцька – керівниця Департаменту запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК); Роман Любченко – директор програм Міжнародної фундації виборчих систем (IFES); Олександр Єфремов – генеральний директор KitSoft; Ігор Фещенко – аналітик Руху «Чесно», член Громадської ради при Національному  агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК); представник проєкту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія» (SACCI).

Коротко. Пресконференція проходить з нагоди запуску в дослідну експлуатацію Єдиного державного реєстру звітів політичних партій POLITDATA.

Довідково. 16 липня НАЗК розпочинає дослідну експлуатацію Реєстру звітів політичних партій POLITDATA.

Створення Реєстру – це ще один крок для перетворення партій з «виборчих проєктів», які фінансуються фінансово-промисловими групами, на організації, що справді виражають волю виборців.

Як повідомляють організатори, щоб дізнатися, хто фінансує політичні партії в Україні, протягом останніх чотирьох років журналісти та громадськість мали вивчити десятки сторінок відсканованих звітів, годинами відшуковуючи необхідні цифри.  У свою чергу, політичні партії мали надсилати цілі коробки з паперовими звітами до НАЗК, витрачаючи зайвий час та кошти.

POLITDATA дозволить вирішити ці питання та досягти міжнародних стандартів прозорості політичного фінансування в Україні, адже подібні Реєстри вже функціонують у Великій Британії, Фінляндії, Норвегії, Ісландії, Литві та інших країнах.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

НАЗК запускає тестову експлуатацію реєстру звітів партій

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочинає дослідну (тестову) експлуатацію Реєстру звітів політичних партій POLITDATA.

Про це повідомив голова НАЗК Олександр Новіков під час пресконференції в Укрінформі.

"Саме сьогодні, 16 липня, ми запускаємо дослідну (тестову) експлуатацію реєстру звітів політичних партій. Цей реєстр НАЗК розроблений всього за три місяці. Для порівняння - у Великій Британії для створення такого реєстру знадобилося дев'ять місяців", - сказав Новіков.

Він зазначив, що відсутність незалежних політичних партій є основною проблемою державного управління в Україні. За його словами, саме партії через вибори до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування впливають на політику.

"Важливо, що цей реєстр запускається до місцевих виборів, а отже, і виборці, і журналісти, і громадяни зможуть проаналізувати ту чи іншу партію на предмет дотримання доброчесності", - сказав Новіков.

Він зазначив, що створення такого реєстру в Україні є ще одним кроком до міжнародних стандартів, адже такі реєстри існують в усіх розвинених країнах світу.

Новіков додав, що НАЗК працюватиме над тим, аби запровадити якнайшвидшу повноцінну експлуатацію реєстру, і щоб всі дані стали доступними широкому загалу. Бо на першому етапі доступ до реєстру надається тільки партіям.

Керівниця Департаменту запобігання політичній корупції НАЗК Ганна Чорнуцька зазначила, що дані партій, які будуть формуватися в тестовому режимі, не матимуть юридичного статусу. За її словами, поки діятиме дослідна експлуатація, партії матимуть змогу надсилати свої звіти в паперовому варіанті.

"Основний акцент на тому, що в період дослідної експлуатації партії зможуть подавати свої звіти в паперовому вигляді. В промисловій експлуатації партії зможуть подати свої звіти тільки в електронному вигляді. За допомогою такого механізму громадськість зможе проаналізувати ті відомості, які будуть відображені у звіті. Зробити відповідні висновки. В подальшому ми плануємо додати до системи аналітичний модуль, який дозволить ще ефективніше опрацьовувати ті матеріали, які знаходяться у звітах політпартій", - сказала Чорнуцька.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-