Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя

Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя

Укрінформ
2 липня, 14:30 - пресконференція на тему: «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя» 

Організатор: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Учасники: Олексій Резніков - віце-прем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;  Антон Кориневич - Постійний Представник Президента України в АР Крим;  Дмитро Лубінець - голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя.

Коротко. Представництво Президента України в АР Крим спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин проведуть пресконференцію та презентують розроблені актуальні орієнтири державної політики щодо тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

У спільному документі визначається єдиний державний підхід до використання термінології, а також окреслюються позиції по основних питаннях: громадянству, політичних в’язнях та військовополонених, статусу та захисту корінного народу - кримських татар, а також визначення незаконних органів влади та водопостачання тощо.

Акредитація представників ЗМІ за посиланням:  https://forms.gle/KMS3WUqXa8b2aNvN6 . У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена - 17.  Запрошуємо до перегляду заходу в режимі онлайн. Питання до спікерів приймаються до  2 липня 11:00 за e-mail:  press@mtot.gov.ua . 

Контакти організаторів:

Олександра Дворецька, Представництво Президента України в АР Крим , тел.: +380987411417,  e-mail: ole.dvoretska@gmail.com,

Геннадій Сириця, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, тел.:  +380668571542, e-mail:  press@mtot.gov.ua

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали

На утримання окупованих Криму та Донбасу Росія щороку виділяє з бюджету близько 5 млрд доларів США - Резніков

З бюджету Російської Федерації на утримання тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму на рік виділяється в середньому 5 млрд доларів США.

Про це під час прессконференції в Укрінформі на тему: «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя» повідомив віце-прем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

«Ми точно знаємо, що з російського бюджету йде фінансування на зарплати держслужбовцям на окупованому тимчасово частково Донбасі та в Криму. За нашими даними це 1 млрд 300 тис доларів на рік на цивільні справи, і за нашою інформацією до 3,7 млрд доларів на рік на війну, на військові питання. В середньому 5 млрд доларів на рік», - повідомив Резніков.

Він також додав, що фінансування здійснюється в різний спосіб, в тому числі через банки, які знаходяться не на території РФ, зокрема, через інші анексовані/окуповані території.

Як відомо, насильницьке відторгнення від України та одностороннє незаконне включення до складу Російської Федерації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя було проголошено РФ 18 березня 2014 року нібито внаслідок так званого «референдуму про статус Криму» від16 березня 2014 року.

Анексія Криму, як і псевдореферендум, не визнаються українською державою і більшістю країн, не визнається Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість російською владою трактується як «повернення Криму до Росії». Згідно з Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою територією.

Вторгнення російських військ на територію Донецької та Луганської областей України почалося 2014 року. Було проголошено незаконні “республіки” “ДНР” та “ЛНР”. Попри численні факти участі Збройних сил РФ та докази причетності Росії до війни, офіційно Росія не визнає факту свого вторгнення в Україну, тому з українського боку війна розглядається як неоголошена. Захоплені бойовиками території мають статус тимчасово окупованих.

Для будівництва житла для ВПО використовуються різні програми і джерела фінансування — Резніков

Існують різні програми фінансування будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, планується залучати кошти від урядів Туреччини, Німеччини, Японії, а також гуманітарних організацій.

Про це під час прессконференції в Укрінформі на тему «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя» повідомив віце-прем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

«Що стосується житла, є різні програми. На жаль, у зв’язку з пандемією під час перегляду бюджету Верховною Радою із 40 млн грн, які були в розпорядженні міністерства, залишили 20 млн грн. Але незважаючи на це, маємо позитив - уряд Німеччини профінансує близько 25 млн євро і наш уряд вже погодив цю програму», - заявив Резніков, додавши, що на потреби переселенців уряд шукає кошти з різних джерел.

Віце-премєр також повідомив, що наразі тривають перемовини з Ощадбанком щодо спільного фінансування будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб, а також реалізується інший проект за участі уряду Туреччини.

«Сьогодні є проєкт, який реалізується завдяки уряду Туреччини, це питання будівництва житла для представників кримсько-татарського народу в Херсонській області. Там прогресу більше, вже виділена земельна ділянка», - повідомив Резніков.

Крім того, він повідомив, що напередодні відбулись зустрічі з представниками Червоного Хреста, делегації ООН та послом Японії в Україні.

«Вчора ми якраз обговорювали питання про надання допомоги урядом Японії 4,2 млн доларів, з яких 900 тисяч – це кошти, які мають бути направлені на питання житла. І ми зараз на Уряді підтримали субвенцію місцевим органам влади, в тому числі на питання житла для внутрішньо переміщених осіб», - повідомив віце-прем’єр.

Водночас він наголосив на важливості не лише будівництва житла для ВПО а й створення робочих місць для них.

Готується закон про спрощення для жителів АРК отримання свідоцтв про народження й смерть - Лубінець

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який спрощує для жителів АР Крим процедуру отримання свідоцтв українського взірця про народження та смерть.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, м.Севастополя Дмитро Лубінець на прес-конференції в Укрінформі на тему «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя».

«Вже зареєстровано закон, який спрощує процедуру отримання свідоцтва про народження та смерть, для тих, хто народився на території Автономної республіки Крим. Це та ж сама норма, яка була прийнята в 2018 році для окупованих територій Донецької та Луганської областей», - зазначив Лубінець.

За його словами, за весь час окупації Криму лише 13% дітей, які там народилися, отримали свідоцтво про народження українського зразка, бо ця процедура занадто довга, коштовна для батьків, і здійснюється вона винятково через судову інстанцію.

«Цей законопроект дозволить це робити в рамках адміністративної процедури максимально швидко й просто», - наголосив нардеп.

Також він повідомив, що у середу, 1 липня на засіданні профільного комітету розглянули законопроект №3666, про внесення змін до Закону України "Про засади внутрішньої та зовнішньої політики" щодо актуалізації деяких положень, який має на меті актуалізувати засади внутрішньої і зовнішньої політики в зв'язку зі збройною агресією зі сторони Російської Федерації.

«Коли ми кажемо про проблему Донбасу – ми розуміємо, що є проблема Криму. Коли ми кажемо про проблему Криму – ми розуміємо, що є проблема Донбасу. Це пов’язані речі, це одна проблема, і один агресор – Російська Федерація. І зняття санкцій з неї можливе тільки після того, як повернеться і територія Донецької, Луганської областей,так і територія АР Крим», - наголосив Лубінець.

Також він повідомив, що у парламенті створено робочу групу з вдосконалення Закону України про створення вільної економічної зони «Крим», який, за його словами, є «дискримінаційним щодо кримчан».

У Києві презентували документ про позицію влади в питаннях деокупації Криму

Представництво Президента України в АР Крим спільно із Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Комітетом Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій презентували документ «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя».

Захід відбувся в Укрінформі у четвер, 2 липня.

Як зазначив постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич, цей документ допоможе представникам державної влади сформувати спільну позицію щодо процесів, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях.

"Ідея розробки документа, який ми сьогодні вам пропонуємо, виникла після комунікації з представниками різних органів державної влади та журналістами. Ми побачили, що не завжди коректно використовується термінологія і є хибне розуміння процесів, які мають відношення до тимчасово окупованих територій. Ми зрозуміли, що це можна і потрібно виправити і це пов'язано з недостатністю комунікації і роз'яснень, в тому числі з боку державних органів", - сказав Кориневич.

За його словами, документ складається з кількох частин.

"Перша частина - довідкова, де окреслюються базові факти щодо тимчасово окупованих Криму і міста Севастополя, інформація про ключові нормативно-правові акти, що були прийняті в Україні та державних органах України, які працюють з питань окупованих територій", - повідомив постійний представник Президента України в АРК.

Далі, за словами Кориневича, йде тезаурус - словник термінів, в якому рекомендується, яку термінологію правильніше використовувати, зокрема, представнику державного органу влади, коли мова йде про тимчасову окупацію українських територій, і чому журналістам, якщо вони хочуть використовувати термін «анексія», краще говорити «спроба анексії, але не анексія, як доведений факт».

У словнику, зазначив держслужбовець, є також тлумачення таких термінів, як корінні народи, зокрема, пояснюється, чому корінний народ і національна меншина - це не тотожні, а різні категорії понять, і чому кримськотатарський народ відноситься до корінних народів України. Також в словнику дається пояснення таких важливих на сьогоднішній день понять, як політв'язень і військовополонений.

Крім того, представлений документ містить розділ, де позначені правові та політичні позиції України щодо таких питань, як електро- і водопостачання окупованого півострова і відновлення транспортного сполучення з Кримом.

"Ми всі знаємо, що левова частина питань до нас - це питання водопостачання в Крим, і ми сподіваємося, що в цьому збірнику ми розставили всі крапки над і та позначили загальну позицію - чому зараз цього не можна робити", - сказав Кориневич.

У блоці правових і політичних позицій України пояснюються доцільність надання адміністративних послуг для жителів окупованого Криму, питання нав'язаного їм незаконного російського громадянства, а також примусового призову в військові формування держави-окупанта.

За словами Кориневич, на наступному тижні планується презентація адаптованого варіанту даного посібника для медіа, який був розроблений за участю представників громадських організацій.

В цілому, зазначив представник Президента в АРК, документ повинен сформувати загальні підходи до розуміння ситуації на тимчасово окупованих територіях з усіх ключових питань для щоденного використання в роботі всіх гілок державної влади.

Зміст збірника, додав він, може змінюватися в залежності від зміни ситуації, пов'язаної з тимчасово окупованими територіями України.

Урядовці презентували єдиний державний підхід до питань деокупації Криму та Севастополя

Міжвідомча координація на рівні різних міністерств та відомств дозволила визначити єдиний державний підхід до питань деокупації Криму та Севастополя, а створений спільний документ «Актуальні орієнтири державної політики у зв’язку з тимчасової окупацією РК Крим та м.Севастополя» дає можливість вирішувати проблеми людей з тимчасово окупованих територій.

Про це під час прессконференції в Укрінформі на тему: «Синхронізація дій органів влади з питань деокупації Криму та Севастополя» заявив віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Під час виступу він наголосив, що і Крим, і Донбас, тимчасово окуповані Російською Федерацією, однаково пріоритетні сьогодні для державної політики України.

«Деокупація Криму і Донбасу обов’язково відбудеться… Для того, щоб прискорити цей момент - повернення наших територій, нам необхідно змінити підхід на загальнодержавному рівні… З нашої точки зору має бути єдина координація, єдині інституції, які чітко розуміють і чітко усвідомлюють, які основні засади державної політики щодо повернення нашої території, щодо деокупації та реінтеграції», - заявив Резніков.

Під час заходу учасники презентували спільний документ «Актуальні орієнтири державної політики у зв’язку з тимчасової окупацією РК Крим та м.Севастополя», який окреслює єдиний державний підхід до використання термінології, а також позиції щодо найбільш резонансних питань: громадянства, захисту утримуваних осіб, статусу та захисту корінного народу - кримських татар, визначення незаконних органів окупаційної влади, ставлення щодо водопостачання, підходів до політики санкцій тощо.

Наводячи приклад важливості єдиної політики різних центральних органів виконавчої влади у питаннях захисту прав громадян, Резніков повідомив, що наразі КПВВ, які межують з тимчасово окупованими територіями, забезпечують різні умови та послуги для громадян.

«Сьогодні ми маємо 9 КПВВ: три з них - в Херсонській області на межі з АР Крим, 5 - в Донецькій області і 1 - в Луганській області. Це різні КПВВ, у них різні балансоутримувачі, різні стандарти, можливості. За минулий рік статистично було 13 млн перетинів через КПВВ громадянами України та іноземцями через ці пункти пропуску, з них 2,5 млн - це якраз Херсонська область - АР Крим і, відповідно, близько 10,5 млн в Донецькій та Луганській областях. Наше завдання – це єдиний стандарт, єдині можливості для людей, щоб вони, перетинаючи КПВВ, отримали всі необхідні послуги і сервіси, які повинна надавати держава: починаючи від ЦНАПу, закінчуючи дитячою кімнатою, медичним пунктом, наявністю банку», - повідомив Резніков.

Своєю чергою, постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич наголосив, що презентований документ повинен використовувався у щоденній роботі органів влади та формувати one voice для посилення позицій України у питаннях деокупації. «Зі свого боку ми готові оновлювати та доповнювати документ за запитом, щоб жодна тема, яка пов’язана із викликами збройної агресії, не була поза увагою держави. Фактично, це формування загальної політики щодо ТОТ АР Крим та м. Севастополя, якої давно потребувала Україна», - запевнив Кориневич.

Учасники заходу наголосили, що підготовлений документ сприятиме вдосконаленню політики санкцій і координації захисту прав та інтересів, порушених державою-окупантом, у національних і міжнародних судах, запровадженню системи перехідного правосуддя, створенню міжнародної платформи високого рівня для деокупації Криму.

Резніков також поінформував, що до згаданого документа буде підготовлений спільний супроводжувальний лист та направлений у всі посольства, акредитовані в Україні. Крім того, планується звернутися до МЗС із проханням надіслати рекомендації до англомовної версії в усі посольства України в інших державах, аби вони могли так само презентувати єдину позицію України щодо тимчасової окупації Росією Криму та Севастополя.

 Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-