Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації в Чорноморському регіоні

Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації в Чорноморському регіоні

Укрінформ
25 червня, 10:00 - круглий стіл на тему: “Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації в Чорноморському регіоні” 

Організатори: Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння; Центр інформації і документації НАТО в Україні.

Учасники: Барбора Маронкова - директор Центру інформації та документації НАТО; Валентин Бадрак - директор Центру досліджень армії, роззброєння та конверсії; Михайло Самусь - заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань, модератор; Валерій Кравченко - старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень (Україна); Сергій Гайдук - віцеадмірал, командувач ВМС України (2014-2016); Павло Лакійчук - керівник безпекових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”; Сергій Герасимчук - заступник виконавчого директора, директор програми регіональних ініціатив та сусідства Ради зовнішньої політики “Українська Призма”; представники Посольства Великої Британії в Україні та Посольства Канади в Україні.

Теми до обговорення:

- Співпраця з НАТО у векторі політики України в Чорноморському регіоні. Вплив пандемії коронавірусу.

- На шляху реформування українських Військово-Морських сил: практична допомога НАТО.

- Стратегія НАТО в Чорному морі. Румунія, Болгарія, Туреччина: підходи, інтереси та наслідки.

Для участі у круглому столі необхідно перейти за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/89730997186

Представників ЗМІ запрошуємо до перегляду заходу в режимі онлайн. Запитання до спікерів приймаються до  17:00 24 червня на електронну адресу: msamus2@gmail.com 

Підсумкові матеріали: 

В Україні має бути орган з формування державної морської політики – екскомандувач ВМС Гайдук

В Україні потрібно створити орган, який відповідатиме за формування державної морської політики на внутрішньому і зовнішньому рівнях.

Про це заявив командувач ВМС України (2014-2016) віцеадмірал Сергій Гайдук під час круглого столу в Укрінформі «Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації в Чорноморському регіоні».

«Запитання, яке ми маємо поставити самі собі: а хто ж у нас у державі є формувачем державної морської політики? Україна ратифікувала Міжнародну конвенцію з морського права 1982 року, яка чітко визначає види морської діяльності, які перебувають у площині відповідальності окремих міністерств. А загального органу, який би стояв над міністерствами, немає», - наголосив Гайдук.

На його думку, відсутність органу стратегічного планування морської політики призводить до ситуативних і часто невиважених рішень у цій сфері.

«При одній владі ми будуємо корвети, при іншій – катери прибережного плавання. Або в Стратегічному оборонному бюлетені визначаємо нереальні завдання – наприклад, відновлення структури ВМС в Криму після його визволення до 2020 року. І цей бюлетень кладеться в основу державної програми стратегічного розвитку ЗС України, його затверджено указом Президента і розглядають на варшавському саміті НАТО. Ми говоримо, наприклад, про стратегію ВМС України, яка будується від свого узбережжя, хоча світові тенденції показують, що з ворогом треба боротися від його берегів», - наголосив Гайдук.

Він повідомив, що група фахівців уже розробила концепцію такого органу і планує у вересні на міжнародній конференції у Миколаєві провести закриту сесію за участю експертів, на якій представить цей документ.

Віцеадмірал нагадав, що в Україні досі немає головного документа у цій сфері, а саме закону про морську політику, тож не йдеться про якусь системну, планову, послідовну діяльність держави у цій сфері.

«В українських документах стратегічного планування немає національної стратегії морської безпеки, як це є в країнах НАТО. Це повне ігнорування нормативно-правових процесів, які пов’язані з морською і річковою діяльністю», - підкреслив віцеадмірал.

На його переконання, такі прогалини в законодавстві та державному управлінні значно обмежують можливості України у військово-морській співпраці з НАТО.

Україна потребує ракет від НАТО через загрози з боку Росії – експерт

Україна потребує закупівлі ракет у країн НАТО через загрози з боку Росії.

Про це заявив директор Центру досліджень армії, роззброєння та конверсії Валентин Бадрак під час круглого столу в Укрінформі «Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації в Чорноморському регіоні».

«Україна потребує сьогодні ракет, у тому числі британських ракет. І розглядає один з варіантів такої закупівлі. Наскільки Великобританія, наприклад, готова сьогодні продати ракети, які нам конче потрібні?» - звернувся Бадрак до представниці британського посольства в Україні, учасниці круглого столу, не уточнивши, яких саме ракет потребує Україна.

За його словами, потреба в натівських озброєннях постає через «дедалі більшу непередбачуваність Росії».

«Фактично Путін проголосив можливість використання зброї проти неядерних держав. І Україна опинилася в прицілі РФ. Ми вважаємо, що зараз найбільш небезпечний момент, коли путінська влада хитатиметься ще більше, і ця непередбачуваність зростатиме», - наголосив Бадрак.

На його думку, Захід може бути зацікавлений, «щоб Україна виглядала як добре озброєна потужна вітрина західного світу».

«В такий спосіб Україна привабила б і російських громадян, як країна, яка одужала, перетворившись на успішну країну. І так ми могли б здійснювати стримання з допомогою країн НАТО», - зазначив експерт.

Він також вважає, що «асиметричним кроком» у відповідь на агресію Росії мало б стати долучення України до НАТО, а у Чорноморському регіоні слід створити спільний з НАТО підрозділ.

«Політичною асиметрією міг би бути вступ України в НАТО. Якщо говорити про більш локальні речі, то ми вважаємо, що політично доцільно було б створити спільний український з натівськими країнами військово-морський підрозділ і здійснювати спільні патрулювання і спільні демонстраційні дії», - сказав Бадрак. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-