Представлення результатів оцінки доступності клієнтів реабілітаційних центрів до медичних і соціальних послуг

Представлення результатів оцінки доступності клієнтів реабілітаційних центрів до медичних і соціальних послуг

Укрінформ
17 червня, 15:00 - онлайн-пресконференція на тему: «Представлення результатів оцінки доступності клієнтів реабілітаційних центрів до медичних і соціальних послуг»

Організатор: ГО «Україна без тортур».

Учасники: Костянтин Ключарьов - керівник ГО «Україна без тортур»; Андрій Богданенко - проєктний менеджер ГО «Україна без тортур»; Олег Димарецький - директор Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «Волна»; представники Департаменту з реалізації НПМ Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, БФ «100% життя».

Коротко. У період лютий-травень 2020 року ГО «Україна без тортур» спільно з Всеукраїнським об‘єднанням людей з наркозалежністю «Волна» за підтримки БО «100% життя» проводили дослідження, метою якого була оцінка дотримання права на медичну допомогу та здоров’я серед цільової аудиторії у приватних закладах, незалежно від форми власності, які надають послуги з реабілітації.

Як повідомляють організатори, проведене дослідження також допоможе Національному превентивному механізму краще розуміти специфіку роботи з реабілітаційними центрами.  

Попри карантин, експерти зібрали та обробили понад 300 анкет. Анкетування охоплювало реабілітаційні центри Київської, Полтавської, Харківської, Одеської та Івано-Франківської областей. Додатково було взято до уваги окремі реабілітаційні центри Дніпропетровської та Львівських областей. Результати проведеного дослідження будуть представлені під час пресконференції.

Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/UkrainenoTorture/

Пресконференція відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос

Підсумкові матеріали:

Наркозалежних у реабілітаційних центрах утримують силою та не надають їм належного медичного обслуговування – «Україна без тортур»

В Україні реабілітаційні центри для наркозалежних є місцями примусового утримання, вони не мають сталого механізму реєстрації як заклади, що надають послуги з реабілітації, і там не мають належного медичного обслуговування.

До такого висновку дійшли у ГО «Україна без тортур» за результатами дослідження про доступність для клієнтів реабілітаційних центрів медичних і соціальних послуг, які оприлюднили на онлайн-пресконференції в Укрінформі.

«У цивілізованому світі за вживання малих доз наркотиків не саджають у місця позбавлення волі. У нас наркополітика є каральна, людей не лікують, а саджають. А центри для реабілітації наркоспоживачів є ініціативою приватних громадських, релігійних організацій. І доки немає стандартів, на цей ринок заходять непорядні люди і відкривають центри, де наркозалежних утримують силою», - розповів Костянтин Ключарьов, керівник ГО «Україна без тортур».

Він зазначив, що починаючи з 2020 року, під егідою Омбудсмена з прав людини до відповідних реабілітаційних центрів почали здійснюватися моніторингові місії з метою недопущення там тортур і жорстокого поводження. Ці місії стикалися з тим, що їх не допускали на територію таких установ, та з фактами неналежного медичного обслуговування в реабілітаційних центрах.

«Результати дослідження показали, що є великий ризик недотримання права на здоров’я. До 10% реабілітаційних центрів наші інтерв'юєри не змогли потрапити. Закритість таких центрів дає право говорити, що якщо щось приховують, значить там не все чисто і права людей там порушуються. На вікнах таких закладів є грати. І ми розуміємо, що люди там не отримують відповідні послуги», - наголосив Олег Димарецький, директор Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «Волна».

За різними даними, в Україні працює понад 2 тис. реабілітаційних центрів для людей, які перебувають в алкогольній чи наркотичній залежності. За місяць через центри проходять до 20 тис. людей з груп ризику щодо ВІЛ, туберкульозу та інших соціально небезпечних захворювань. Експерти занепокоєні тим, що немає достатньої інформації про надання таким людям кваліфікованого медичного обслуговування.

«Місць у реабілітаційних центрах не вистачає. Додаткові послуги, пов’язані з діагнозами ВІЛ-інфекція, туберкульоз, не надаються або надаються в дуже обмеженому обсязі. До реабілітаційних центрів часто навіть неможливо потрапити. А до гарних реабілітаційних центрів стоїть черга», - наголосила Валерія Рачинська з Благодійної організації «100% життя».

Активісти вважають, що потрібно стандартизувати послуги, які надаються реабілітаційними центрами, зробити прозорими надання цих послуг і роботу самих центрів та інституалізувати їхню діяльність на державному рівні.

Починаючи з лютого 2020 року ГО «Україна без тортур» спільно з Всеукраїнським об‘єднанням людей з наркозалежністю «Волна» за підтримки БО «100% життя» проводили дослідження, яке оцінює дотримання права на медичну допомогу та здоров’я серед цільової аудиторії у приватних закладах, незалежно від форми власності, які надають послуги з реабілітації, а також допоможе національному превентивному механізму краще розуміти специфіку роботи з реабілітаційними центрами.

Попри карантин, експерти зібрали та обробили понад 300 анкет. Анкетування охоплювало реабілітаційні центри Київської, Полтавської, Харківської, Одеської та Івано-Франківської областей. Додатково було взято до уваги окремі реабілітаційні центри Дніпропетровської та Львівських областей.

За оціночними даними, сьогодні в Україні є понад 350 тис. наркозалежних людей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-