Презентація результатів дослідження щодо статусу ветеранок

Презентація результатів дослідження щодо статусу ветеранок

Укрінформ
12 березня, 11:00 - Презентація результатів дослідження щодо статусу ветеранок та соціальних сервісів, надаваних їм 

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Наталя Слинько – програмна директорка Фонду Східна Європа; Петро Бурковський – політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Марія Берлінська – керівник організації «Невидимий батальйон»; Вадим Лютий – експерт із розробки інтегрованої моделі соціальних послуг, к. пед. н., Інститут людини Київського університету ім. Бориса Грінченка; представник Посольства Великої Британії в Україні; Хелен Фейзі - заступниця Голови Місії Посольства Великої Британії в Україні; Юрій Горбань - прес- секретар Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

.Питання до обговорення:

Які найголовніші проблеми непокоять жінок після повернення до мирного життя та під час військової служби?

Яку оцінку ветеранки дають державним сервісам для ветеранів АТО/ООС, і що з того є найбільш затребуваним саме для них?

Які моделі сервісів потрібно переглянути та запропонувати нові послуги, щоб зробити допомогу ветеранкам більш ефективною?

Довідково. Робота проведена Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в межах проєкту «All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів», який впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Посольства Великої Британії.

Дослідження, що складалось із глибинних інтерв’ю, онлайн-опитування та фокус-груп ветеранок, є першою в Україні спробою оцінити наявність особливих потреб осіб цієї категорії, рівень їхнього задоволення соціальними сервісами на державному та місцевому рівнях, а також – наявність запитів на такі сервіси.

Дослідження лягає в основу моделі інтегрованих соціальних послуг для ветеранок, яка також розробляється в межах проєкту All4One. Модель включатиме як наявні, так і пропоновані послуги, що після низки громадських обговорень будуть рекомендовані до імплементації відповідними органами.

Контактна особа: Юрій Горбань, комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, тел.: (050) 311-71-81.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили дослідження щодо статусу жінок-ветеранок і соціальних сервісів для них

В Укрінформі 12 березня презентували дослідження щодо статусу жінок-ветеранок і соціальних сервісів для них.

Дослідження було проведене фондом "Демократичні ініціативи" в межах проєкту "All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів" фонду "Східна Європа" за підтримки посольства Великої Британії.

Наталія Слинько, програмний директор фонду "Східна Європа", зазначила, що комплексна програма спрямована на інтеграцію ветеранів, зокрема жінок, у мирне життя: "Нашим завданням було на базі цього дослідження запропонувати практичні кроки щодо вирішення цієї проблематики через систему надання соціальних послуг".

Петро Бурковський, політичний аналітик фонду "Демократичні ініціативи", знайомлячи з результатами дослідження у різних регіонах, зазначив, що допомога жінкам-ветеранкам дуже залежить від ставлення до них місцевої влади.

"Якщо у таких великих містах, як Львів, Дніпро, Маріуполь, міська влада робить кроки назустріч, то в областях отримати таку допомогу дуже важко. У Дніпрі, наприклад, повідомили, що важко ветеранам з Павлограда чи Кривого Рога доїхати до Дніпра, щоб отримати цю допомогу. Було кілька учасниць з Кривого Рога, які казали, що ставлення місцевої влади до ветеранської спільноти - майже неприховано вороже", - розповів Бурковський.

За його словами, дуже часто медичну й психологічну допомогу ветеранам формально й неякісно надають фахівці, які не розуміються на специфіці бойових дій. Також є упередженим ставлення до ветеранок з боку працедавців, коли шукають різні приводи, щоб не надати їм роботу, особливо тим, які мають дітей.

"Топові ж проблеми – це поліпшення житлових умов і проживання. Якщо їх вирішити, великий блок проблем буде знято з порядку денного", - зазначив аналітик.

Вадим Лютий, експерт із розробки інтегрованої моделі соціальних послуг, наголосив, що більшість проблем, з якими стикаються учасниці бойових дій, є результатом неможливості швидко й успішно адаптуватися до мирного життя.

На думку експерта, такій адаптації найкраще слугує надання соціальних послуг, яке є більш ефективним, ніж надання пільг. Адже люди, які отримують пільги, часто займають вичікувальну позицію у вирішенні своїх проблем. Пільги також викликають несприйняття в суспільстві.

"Сама система допомоги, побудована на пільгах, є досить ризикованою. Пільги – це надання ресурсів. І саме така допомога дуже часто створює умови для корупції, оскільки є люди, які розподіляють ці ресурси, намагаючись скористатися цим у своїх інтересах", - зазначив Лютий.

Він також вважає, що система надання соціальної допомоги є гендерно нечутливою, бо не враховує особливостей переживань жінок, їхніх специфічних проблем, потреб і зручних для жінок форм надання соціальних послуг.

"Дослідження показує, що жінки-учасниці бойових дій інакше, ніж чоловіки, переживають цей досвід і менше про нього готові ділитися. Крім того, вони зустрічаються з більшою кількістю проблем, коли повертаються додому. Оскільки вони мають швидко призвичаїтися до прийнятих в нашій культурі гендерних ролей, а вони вимагають дещо більшого від жінок, ніж від чоловіків", - зазначив експерт.

У дослідженні пропонується впровадження системи оцінки проблем і потреб ветеранок, індивідуального підходу до них, гендерний підхід до надання соціальних послуг і підготовку відповідних спеціалістів та їхню роботу безпосередньо у громадах тощо.

Юрій Горбань, речник фонду "Демократичні ініціативи", тим часом звернув увагу на те, що у ветеранок, об'єднаних у громадські організації, справи йдуть краще, ніж у тих, хто сам по собі.

"У Львові, наприклад, є ветеран-хаб, де гуртуються жінки-ветеранки. Важче у Дніпрі, але там вони гуртуються навколо Центру допомоги учасникам АТО. Найгірша ситуація на Донеччині, де ветеранки взагалі не мають громадських об'єднань", - зазначив Горбань.

Дослідження щодо статусу жінок-ветеранок провели у січні-лютому 2020 року у Львівській, Дніпропетровській і Донецькій областях на рівні фокус-груп, методом глибинних інтерв’ю та анкетування.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-