Результати пілотного проєкту “Вуличні юристки”

Результати пілотного проєкту “Вуличні юристки”

Укрінформ
28 січня, 10:00 - Чому жінки, які живуть з наркозалежністю, не звертаються за медичною та правовою допомогою. Результати пілотного проєкту “Вуличні юристки”

Організатор: Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА”.

Учасники: Тетяна Лебедь – директорка Всеукраїнського об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА”; Галина Корнієнко – фахівчиня з адвокації Всеукраїнського об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА”; Світлана Родік – параюристка  Всеукраїнського об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА”; Ірина Ємельянова – параюристка Всеукраїнського об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА”.

Коротко. Як повідомляють організатори, жінки, які живуть з наркозалежністю в Україні стикаються зі стигмою, дискримінацією та порушенням прав. Зафіксовані випадки, коли наркозалежним відмовляли у медичній допомозі, схожа ситуація зі зверненнями до поліції та соціальних служб. Більшість представниць спільноти готові поділитися проблемою і отримати допомогу від іншої жінки, яка знає про проблеми наркозалежних з власного досвіду.

Під час заходу буде можливість поспілкуватися зі співробітниками проєкту, дізнатися про їхні історії та історії жінок, яким вони допомагають.

Довідково. Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок «ВОНА» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» реалізовує проєкт «Вуличні юристки». Представниці спільноти з різних регіонів з числа активісток організації пройшли навчання, а тепер надають консультації іншим наркозалежним жінкам. Вони не мають фахової юридичної освіти, але знають, в які установи звертатися з тією чи іншою проблемою, допомагають в оформленні документів та написанні необхідних заяв. Якщо випадок складний, то в проєкті передбачені юридичні консультації та допомога.

Підсумкові матеріали:

В Україні наркозалежні жінки постійно стикаються з порушенням своїх прав – експерт

В Україні жінки, які живуть з наркозалежністю постійно стикаються зі стигмою, дискримінацією та порушенням прав.

Про це розповіла директорка Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок “ВОНА” Тетяна Лебедь під час пресконференції в Укрінформі.

“Зафіксовані випадки, коли наркозалежним відмовляли у медичній допомозі, співробітники не приймали заяви та не приїжджали на виклики. Або ж поліція, яка приїжджає на виклик, наприклад, з приводу домашнього насильства, не покращує, а погіршує і без того скрутне становище жінки”, - розповіла Лебедь.

Вона зазначила, що у таких ситуаціях наркозалежні часто ризикують власним життям, але не звертаються за медичною допомогою. Така ж ситуація і зі зверненнями до поліції та соціальних служб.

За її словами, більшість представниць спільноти радше готові поділитися проблемою і отримати допомогу від іншої жінки, яка знає про проблеми наркозалежних з власного досвіду.

“Найкраще допомагає спілкування на рівних. Група жінок, які живуть наркозалежністю настільки закрита, що навіть часом дружньому параюристу (помічник - з правових питань - ред.), який хоче допомогти, не так легко жінці йому довіриться і розповісти про свою ситуацію. Це дуже сильний емоційний сплеск”, - розповіла Лебедь.

Під час пресконференції, параюристка організації зазначила, що гендерно обумовлене насильство, житлові та майнові питання, відновлення загублених документів є найчастішими проблемами жінок.

Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок “ВОНА” за підтримки Міжнародного фонду відродження реалізовує проєкт "Вуличні юристки". Представниці спільноти з різних регіонів з-поміж активісток організації пройшли навчання і тепер надають консультації іншим наркозалежним жінкам. Вони не мають фахової юридичної освіти, але знають в які установи звертатися з тією чи іншою проблемою. Допомагають в оформленні документів та написанні необхідних заяв. Якщо ж випадок складний, то програмою передбачені юридичні консультації та допомога.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-