«Інституційне середовище неформальних трудових відносин в Україні: масштаби, динаміка, наслідки». Презентація дослідження

«Інституційне середовище неформальних трудових відносин в Україні: масштаби, динаміка, наслідки». Презентація дослідження

Укрінформ
21 січня, 11:00 - Презентація дослідження "Інституційне середовище неформальних трудових відносин в Україні: масштаби, динаміка, наслідки"

Організатор: Центр Разумкова.

Учасники: Василь Юрчишин - директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова; Ольга Пищуліна - провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова; Катерина Маркевич - експерт економічних програм Центру Разумкова; Юрій Харазішвілі - головний науковий співробітник Інституту економіки промисловості; Павло Розенко  - український експерт з питань соціальної політики, екс віце-прем'єр-міністра України (2016-2019).

Коротко. Учасники заходу представлять результати комплексного дослідження проблем незадекларованої праці в Україні, зокрема ефективності державних заходів впливу на неформальні трудові відносини.

Після презентації відбудеться обговорення результатів дослідження в контексті подальших перспектив вдосконалення державної політики в галузі зменшення розміру тіньової економіки в Україні та регулювання неформальних трудових відносин.

Підсумкові матеріали:

Підвищення мінімальної зарплати може спричинити застосування бізнесом "тіньових" схем - експерт

Підвищення мінімальної зарплати в Україні може призводити до різних реакцій у приватному секторі економіки та державних компаніях, зокрема бізнес може застосувавати "тіньові" схеми для зменшення власних витрат.

Про це повідомила провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна під час презентації в Укрінформі дослідження "Інституційне середовище неформальних трудових відносин в Україні: масштаби, динаміка, наслідки".

"У приватному секторі реакція на підвищення мінімальної зарплати може бути зовсім іншою, ніж у державному секторі економіки, в першу чергу з метою підвищення своєї конкурентноздатності, оптимізувати свої витрати. Більш жорсткі умови для оплати праці офіційно працевлаштованих працівників можуть призвести до застосування бізнесом різних схем. В українських умовах це може приводити, зокрема, до зарплати "в конвертах" та до іншої форми - використання фізичних осіб-підприємців", - сказала вона.

Експерт додала, що підвищення мінімальної зарплати у державному секторі фактично не впливає на тінізацію, оскільки у державному секторі всі заплати є "білими" і йдеться про прерозподіл бюджетних кошів.

Як повідомлялося, в Україні з 1 січня мінімальна заробітня плата зросла на 550 гривень - до 4723 гривень.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-