Презентація Зеленої книги «Правові взаємовідносини в інтернеті»

Презентація Зеленої книги «Правові взаємовідносини в інтернеті»

Укрінформ
21 листопада, 11:00 - Чи почнуть в Україні писати якісні законопроєкти щодо інтернету? Презентація Зеленої книги

Організатор:  ГО «Інтерньюз-Україна»; Українська фундація безпекових студій.

Учасники: Віталій Мороз – керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна»; Дмитро Дубов – експерт Української фундації безпекових студій; Анастасія Баровська – експертка Української фундації безпекових студій.

Коротко. Учасники пресконференції презентують Зелену книгу «Правові взаємовідносини в інтернеті». Ціль книги – підвищити розуміння викликів для інтернету та можливих рішень для ініціаторів законопроєктів на тему інтернету у Верховній Раді України.

Ключова мета авторів – покращити якість розробки нових законодавчих ініціатив в Україні щодо інтернету та інформаційного простору.

Як повідомляють організатори, Зелена книга з правових взаємовідносин в інтернеті є результатом пошуку точок дотику між державними і недержавними стейкхолдерами в сфері розвитку інтернету та інформаційної політики, формування спільного погляду на проблеми в інформаційній сфері, включно з питаннями свободи інтернету та цифрових прав.

Довідково. Захід проходить в рамках проєкту «Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень», який реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію  «Counterpart International, Inc». 

Партнер проєкту - Українська фундація безпекових студій.

Підсумкові матеріали:

В Україні представили Зелену книгу, яка покликана покращити якість розробки нових законопроєктів щодо інтернету

ГО "Інтерньюз-Україна" та Українська фундація безпекових студій представили Зелену книгу "Правові взаємовідносини в інтернеті", ключовою метою якої є покращення якості розробки нових законодавчих ініціатив в Україні щодо інтернету та інформаційного простору.

Презентація відбулася у четвер в Укрінформі.

“Ми дуже сподіваємося на те, що цей продукт буде корисний для тих, хто буде розробляти законодавство, яке стосується правовідносин в онлайн. Розраховуємо, що цей продукт буде прочитаний народними депутатами всіх фракцій, їхніми помічниками, представниками державних органів влади, а також тими, хто схвалює рішення дуже часто незрозумілі для громадського сектору”, - сказав керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз.

За його словами, Зелена книга напрацьовувалася протягом 8 місяців. У роботі брали участь державні і недержавні стейкхолдери у сфері розвитку інтернету та інформаційної політики. Автори формували спільний погляд на проблеми в інформаційній сфері, включно з питаннями свободи інтернету та цифрових прав. “Наша ціль полягала не тільки в тому, щоб просто почути від представників різних секторів їхнє бачення та підходи, а й спробувати знайти спільні точки дотику”, - додав представник ГО "Інтерньюз-Україна".

На думку Мороза, нині зростає рівень конфліктності правових відносин між державою і технічною спільною, і над розв'язанням цих проблем треба працювати.

Законопроєкти, які були було запропоновано впродовж останніх кількох років, не витримували критики експертів, були незбалансованими. Водночас, як показали проведені дискусії, представники органів влади так само усвідомлюють, що чинне законодавство потребує вдосконалення.

На думку авторів книги, права людини в онлайн або ж цифрові права мають бути закріплені на рівні з іншими основними правами, зокрема в Конституції України. Їх зміст має відповідати вимогам Ради Європи. “Ми маємо розуміти цю специфіку цифрових прав. На мій погляд, чим вище на початку поставимо межу для реалізації прав, тим буде краще в умовах, які розвиваються”, - зауважила експертка Української фундації безпекових студій Анастасія Баровська.

“Для мене стало певною мірою сюрпризом те, що у питаннях кібербезпеки, на диво, підходи урядового і неурядового сектору були схожі, бо всі згодні із тим, що ми маємо приділяти цьому увагу”, - додав експерт Української фундації безпекових студій Дмитро Дубов.

Попри оновлення українського законодавства в сфері кібербезпеки, в частині вимог щодо стандартизації кіберзахисту держава все ще використовує застарілі підходи. Оновлення підходів щодо кіберзахист, в тому числі з більш широким використанням міжнародних стандартів ISO27001 та NIST має стати ключовим при формуванні державної політики в цій сфері, а процес оновлення таких вимог має стати предметом широкого державно-приватного діалогу, вважають розробники книги.

Автори переконані, що на законодавчому рівні варто сформулювати поняття “управління інтернетом”. Держава і приватний сектор мають спільно працювати над створенням якісного законодавства. Уряду вони радять більше уваги приділити безпеці персональних даних в Україні.

Захід відбувся в рамках проєкту "Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень", який реалізується ГО "Інтерньюз-Україна" та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію "Counterpart International, Inc". Партнер проєкту - Українська фундація безпекових студій.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-