Результати опитування щодо куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків в Україні

Результати опитування щодо куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків в Україні

Укрінформ
10 жовтня, 12:00 - Презентація звіту «Куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків, які навчаються: поширення й тенденції в Україні»

Організатор: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Учасники: Лотта Сильвандер - голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Сабріна Молінаро - міжнародний координатор проєкту ESPAD (Італія); Ольга Балакірєва -  голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка.

Коротко. Звіт розроблено за підсумками цьогорічного дослідження в рамках міжнародного проєкту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)».

Результати опитування висвітлять, які шкідливі речовини найбільш уживані учнівською молоддю в Україні, наскільки доступні наркотики та засоби куріння (у тому числі електронні сигарети та кальяни) та які тенденції спостерігаються щодо шкідливих звичок підлітків. Крім того, дані дослідження розкриють теми рівня залежності молоді від соціальних мереж і комп’ютерних ігор та поширення булінгу у навчальних закладах. 

Довідково. Міжнародний проєкт «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)» здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну.

В Україні дослідження провела ГО «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Деталі проєкту за посиланнями: http://www.espad.org/, www.uisr.org.ua/espad

Підсумкові матеріали:

Українські підлітки стали менше курити, але більше споживати алкоголю та наркотичних речовин - звіт ЮНІСЕФ

Біля 50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь та 18% - наркотики.

Про це на презентації звіту ЮНІСЕФ щодо куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва.

“Один з чинників вживання психоактивних речовин, - це доступність для підлітків. Показники в Україні дуже високі, зокрема, щодо доступності алкогольних напоїв. Навіть міцні алкогольні напої, вартість яких зростає кілька разів на рік, і які мають контролюватися під час продажу, також досить доступні. Майже третина (28,6%) говорить про те, що їм легко або дуже легко дістати такі напої. Незважаючи на потужні кампанії проти куріння, і досить потужні їх результати, рівень доступності сигарет для підлітків залишається досить високим: практично кожен другий (43,8%) не має з цим жодних проблем”, - сказала Балакірєва.

Так, згідно з даними дослідження 64,3% опитаних заявили, що їм легко або дуже легко дістати вино, пиво, шапманське. 60,7% опитаних підлітків висловилися таким чином щодо слабоалкогольних напоїв.

Серед причини, з яких підлітки вживали алкоголь, 36% хлопців та 42% дівчат назвали “покращення настрою”. 23% хлопців і 30% дівчат за допомогою алкоголю намагаються впоратися з внутрішніми проблемами. 17% опитаних відповіли, що вживають алкоголь задля “отримання кайфу”, а 12,5% - для схвалення іншими.

Водночас 82% хлопців опитаних та 88% дівчат заявили про досвід вживання алкоголю протягом життя, 74% - що вживали алгоколь протягом останнього року, а 46% - що пили алкогольні напої протягом 30 останніх днів.

Також згідно дослідження, 12,3% підлітків мають доступ до маріхуани, 7,1% - до транквілізаторів. Як зауважила Балакірєва, особливо транквілізатори доступні для дівчат. 5,8% та 5,7% опитаних підлітків заявили, що їм легко дістати амфетамін та крек, 5,2% - екстазі, 4,9% - метамфетамін, 4,3% - кокаїн та 4,2% - метадон.

Також за словами Балакірєвої, в дослідженні запитували не тільки про сигарети, а й про електронні сигарети, і результати свідчать про досить швидке поширення їх серед підлітків.

”Незважаючи на те, що цей продукт не так давно прийшов в Україну, практично немає відмінності за досвідом спроби протягом життя. І навіть для дівчат цей показник досить високий, хоча хлопці є лідерами в цьому показнику. За останні 30 днів (до моменту опитування — ред.) кожен четвертий хлопець курив, і 15% курили електронні сигарети. Серед дівчат цей показник трохи менший. А щоденні курці складають практично 19%. Ми маємо на це звертати увагу”, - сказала Балакірєва.

За даними дослідження досвід куріння мають 54,7% хлопців і 46,4% дівчат.

Балкірєва відзначила, що є всі підстави довіряти цим даним, оскільки опитування було не просто анонімним, анекта вкладалася у спеціальний конверт. Таким чином респонденти були впевнені, що їхні відповіді не стануть відомими будь-кому в навчальному закладі, та отримували можливість відповідати максимально відверто.

Міжнародний проект “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14–17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої освіти, закладів професійної технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти.

В Україні дослідження провела ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Майже половина підлітків "зависає" в соцмережах більше ніж 4 години щодня - дослідження ЮНІСЕФ

Серед українських підлітків зростає залежність від соціальних мереж, інтернету та азартних ігор.

Такі тенденції були зафіксовані в дослідженні, проведеному за сприяння ЮНІСЕФ, сказала на презентації звіту дослідження в Укрінформі міжнародний координатор проекту ESPAD (Італія) Сабріна Молінаро.

“В дослідженні 2019 року більш глибоко описані тенденції, пов'язані з ризикованою поведінкою, азартними іграми, інтернетом. Ці тенденції ми почали спостерігати в 2015 році, але побачили, що зростання шкідливого впливу цих тенденцій становить таку ж велику загрозу, як і вживання психотропних речовин”, - сказала Молінаро.

Так, згідно даних дослідження 44,7% підлітків у робочі (навчальні) дні проводить у соціальних мережах 4 години та більше (34,1% серед хлопців та 54,6% серед дівчат).

Більше половини (55,4%) опитаних визнають, що проводять забагато часу в соцмережах (46,8% серед хлопців та 63,3% серед дівчат).

Практично кожен четвертий (23,9%) повідомив про те, що в нього псується настрій, коли не можна вийти в соцмережахі (19,6% серед хлопців та 27,9% серед дівчат), а ще 43,6% зазначили, що їх батьки кажуть, що вони проводять забагато часу в соціальних мережах (35,7% серед хлопців та 50,9% серед дівчат).

Серед усіх 6,7% підлітків перебувають у залежності від азартних ігор (10,8% серед хлопців та 2,9% серед дівчат).

Окрім цього в дослідженні опитали підлітків щодо булінгу чи появів булінгу в їхніх навчальних закладах, участь або реакцію на це явище самих підлітків.

Кожен десятий серед усіх опитаних (10,2%) повідомив, що був жертвою булінгу протягом останніх 2-3 місяців (9,7% серед хлопців та 10,6% серед дівчат).

5,7% серед усіх підлітків визнали, що брали участь в булінгу інших людей, при чому серед хлопців таких більше ніж серед дівчат (відповідно 6,9% та 4,7%).

Кожен четвертий (25,8%) підліток зазначив, що спостерігав випадки булінгу, проте особисто в них участі не брав (24,4% серед хлопців та 27,2% серед дівчат).

Серед тих, хто був жертвою булінгу, більше третини (37,5%) респондентів ігнорували булінг, ще 28,9% намагалися вчиняти опір самостійно як фізично, так і словесно. Практично кожен п’ятий (18,7%) опитаний серед жертв булінгу шукав підтримки у батьків, а 13,5% серед тих, хто піддавався булінгу, шукав підтримки у друзів.

Серед причин його ігнорування жертвами булінгу були названі наступні причини: «це не було для мене проблемою» - 30,1%; невіра в результат в разі певної дії – 29,3%; острах нових випадків булінгу – 11,6%.

Серед тих, хто був свідком булінгу, 35,5% намагалися вчиняти опір самостійно як фізично, так і словесно, а третина (29%) респондентів ігнорували булінг.

Втім дослідники спостерігають певні позитивні зрушення з минулого дослідження 2017 року. Так, збільшилася частка підлітків, які не стикалися з випадками булінгу протягом останніх 2-3 місяців (38% у 2017 до 57,2% - у 2019 р.), а також зменшилася частка учнів, які визнали себе жертвами булінгу протягом останніх 2-3 місяців (з 24% у 2017 до 10,2% - у 2019 р.).

ЮНІСЕФ фіксує зростання вживання наркотиків серед дівчат-підлітків в Україні

В Україні у 2019 році зросла кількість дівчат-підлітків, які вживають наркотики.

Про свідчать результати дослідження, проведеного за сприяння ЮНІСЕФ, щодо куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків, які презентувала голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми задаємо багато питань про різні наркотичні речовини, які навіть невідомі підліткам, але це єдиний спосіб дізнатися про вживання наркотичних речовин, бо статистика не має таких даних. Тому ми розраховуємо показник “будь-який наркотик”, який включає як марихуану, так і інші наркотичні речовини. ...Ми фіксуємо збільшення вживання будь-яких наркотичних речовин серед дівчат, і навіть дівчата починають випереджати певною мірою хлопців”, - сказала вона.

За словами експерта, “на сьогоднішній день серед підлітків 14-17 років ми маємо 18% підлітків, які мали досвід вживання будь яких наркотиків”.

Так, згідно з даними дослідження, в 2019 році 18,3% дівчат-підлітків мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя, і 16,6% - хлопців.

Для порівняння, у 2015 році, коли проводилася шоста хвиля дослідження ЮНІСЕФ, це відсоток становив 11,9 у дівчат, і 17,8% - у хлопців, у 2011 році - 8,4% у дівчат і 21,2% - у хлопців.

Також в дослідженні розглядалися поведінкові практики підлітків, які вживали наркотики. Так, 14% респондентів, що вживали дві та більше наркотичні речовини, грали в азартні ігри протягом 12 останніх місяців як мінімум 2-3 рази на тиждень.

Серед тих, хто вживає більше двох речовин, також удвічі більше жертв булінгу, ніж серед тих, хто не практикує полінаркоманію — 21,2% та 9,5% відповідно.

Також ті, хто вживає більше двох наркотичних речовин, у 3,7 разів частіше проявляють агресивні форми поведінки, ніж ті, хто не вживає наркотичні речовини - 17,4% та 4,7% відповідно.

Міжнародний проект “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14-17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої освіти, закладів професійної технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти.

В Україні дослідження провела ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-