Презентація результатів дослідження  щодо ситуації внутрішньо переміщених осіб в Україні

Презентація результатів дослідження щодо ситуації внутрішньо переміщених осіб в Україні

Укрінформ
9 жовтня, 10:00 - Презентація  результатів дослідження щодо  ситуації внутрішньо переміщених осіб в Україні 

Організатори: Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України;  Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні

Учасники: Оксана Коляда -  міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України;  Сергій Ніжинський – заступник міністра соціальної політики України; Катерина Арданьян – менеджер програм, Міжнародна організація  з міграції (МОМ), Представництво в Україні; Ірина Локтєва – спеціаліст Національної моніторингової системи, МОМ – Агентство ООН з питань міграції.

Довідково. З березня 2016 року  МОМ у співпраці з МТОТ проводить регулярне дослідження під назвою «Національна система моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами в Україні» (НМС).

Мета НМС - підтримка Уряду України в збиранні й аналізі інформації щодо соціально-економічних характеристик ВПО та їхніх домогосподарств, а також викликів, із якими вони стикаються. У ході дослідження збирається інформація про соціально-економічні дані ВПО та їхніх домогосподарств, тренди та наміри щодо переміщення, ситуацію з працевлаштуванням та доходом, а також про доступ ВПО до соціальних послуг і допомоги у 24 областях України та місті Києві.

Підсумкові матеріали:

Внутрішньо переміщені особи скаржаться на брак вакансій і низькі зарплати - дослідження

Станом на червень менше половини внутрішньо переміщених осіб були працевлаштованими, при цьому для більшості переселенців зарплата є основним джерелом доходу.

Такими є результати дослідження, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) щодо ситуації внутрішньо переміщених осіб в Україні і презентованого в Укрінформі.

"Станом на червень 2019 року, коли було проведено останнє опитування МОМ, 46 відсотків ВПО були працевлаштованими і більшість із них працювали на поточній роботі протягом року чи довше. Частка безробітних, які шукали роботу, не перевищувала 7 відсотків, однак більш ніж половина з них не могли працевлаштуватись протягом 12 місяців і довше”, - йдеться у матеріалах дослідження.

Згідно з результатами опитування, серед проблем, які найчастіше називають респонденти, - брак вакансій або їх невідповідність рівню кваліфікації, низька зарплата. При цьому, 10 відсотків безробітних, які шукали роботу та стикались із труднощами, зазначили, що мали досвід роботи без отримання очікуваної оплати або в умовах, гірших за обіцяні.

Як зазначається, понад 60 відсотків опитаних назвали основним джерелом доходу заробітну плату, яку отримують вони або члени їхніх сімей. Державна підтримка залишається другим найчастіше згадуваним джерелом доходів ВПО.

Понад дві третини (69%) респондентів зазначили, що не можуть покрити несподівані витрати, використовуючи власні ресурси, і лише 11% повідомили, що мають достатньо коштів для задоволення основних та інших потреб і можуть робити заощадження.

Згідно з опитуванням МОМ, економічно неактивна частина серед ВПО становить 47% і представлена насамперед пенсіонерами (24%).

При цьому, середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства ВПО збільшився з 2667 грн у березні до 3039 грн у червні. Утім, дохід ВПО все ще менший за середній дохід українських домогосподарств (4 895 грн) та фактичний прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соціальної політики (3761), йдеться у матеріалах дослідження.

Як наголосила менеджер програм МОМ Катерина Арданьян, організація проводить регулярні опитування щодо становища ВПО в Україні із березня 2016 року. За її словами, таке дослідження дає розуміння проблем ВПО. "Це вже 14 раунд опитування, і ми, зокрема, побачили, що порівняно з попереднім опитуванням на 6 відсотків знизився відсоток ВПО, які відчувають дискримінацію", - зазначила вона.

Опитування проводилось у квітні-червні 2019 року. Було опитано 2401 респондента шляхом особистого інтерв'ю та 4 тисячі - телефоном.

До законодавства підготовлено низку змін, які спростять життя ВПО — Коляда

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб підготувало низку змін до законодавства, які спростять реєстрацію фактів народження і смерті тим, хто проживає на окупованих територіях, дозволять реінтегрувати в громади внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що дасть можливість їм голосувати. Крім того, буде спрощено перетин КПВВ громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це розповіла міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда під час презентації результатів дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), повідомляє кореспонент Укрінформу.

“Ми зараз робимо все, аби внести якісні зміни в законодавство. Зокрема, найближчим часом подаємо закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення реєстрації фактів народження і смерті тим, хто проживає на окупованих територіях. Це будуть здійснювати реєстратори, а не в судовому порядку, як зараз відбувається. Це питання реінтеграції ВПО в громади, що надасть їм змогу мати право голосу на місцевих виборах, а також державі здійснювати фінансово-економічні розрахунки з врахуванням тих людей, які проживають в громадах. Це питання спрощення перетину КПВВ громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, що значно покращить доступ до отримання всіх адміністративних послуг, які знаходяться на підконтрольній Україні території”, - зазначила Коляда.

Вона також повідомила, що міністерство має план на 40 сторінках, де прописані стратегічні цілі, одна з яких реінтеграція ВПС, а також забезпечення прав усіх, хто проживає на тимчасово окупованій території.

Коляда наголосила, що основою всіх кроків, які здійснюватиме міністерство впродовж наступних п'яти років, будуть дослідження, проведені МОМ. Адже воно дає відповіді на питання, чому люди, які живуть тут, повертаються на окуповану територію, чому вони не можуть реінтегруватися на підконтрольній Україні території.

“Ми маємо визначити, яку допомогу і послуги ми маємо їм забезпечити найближчим часом. З основного, що ми для себе визначили, — це питання житла для ВПО, це питання їх якісної реінтеграції в громади", - заявила Коляда.

Окремим питанням, за її словами, є інтегрування дітей, які проживають на тимчасово окупованій території, в освітній простір України.

Наприкінці виступу міністр закликала громадські організації та всіх небайдужих долучатись до роботи міністерства, вносити свої пропозиції для підготовки нормативно-правових актів, які допоможуть у вирішенні проблем ВПО.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-