Лось європейський – «яблуко розбрату» українського суспільства

Лось європейський – «яблуко розбрату» українського суспільства

Укрінформ
1 жовтня, 14:30 - «круглий стіл» на тему: «Лось європейський – «яблуко розбрату» українського суспільства».

Організатори: ГС «Всеукраїнська мисливська спілка»; ГС «Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств».

Учасники: Сергій Андросюк – голова ГС «Всеукраїнська мисливська спілка»; Ігор Артеменко – заступник голови президії Українського товариства охорони природи; Анатолій Голубченко – президент Федерації мисливського собаківництва України; Ігор Шейгас – кандидат с.-г. наук, завідувач сектору ДП «Степовий філіал Українського ордена «Знак Пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агромеліорації ім. Г.М. Висоцького»; Олександр Литовчук – директор ГО «Поліське ТМР»; Микола Стеценко - президент ГО «Асоціація природоохоронних територій України»; Тетяна Теличко – директор ГС «Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств», модератор.

До участі запрошені: представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державного агентства лісових ресурсів України.

Коротко. Учасники заходу обговорять питання щодо правомірності  занесення лося європейського до Червоної книги України.

Як повідомляють організатори, було винесено два судових рішення – Адміністративний суд скасував наказ про внесення лося до Червоної книги, а Апеляційний суд - поновив.  Остаточне рішення буде винесено Касаційним адміністративним судом Верховного суду 2 жовтня.

Підсумкові матеріали:

Верховний Суд завтра винесе остаточне рішення щодо занесення лося до Червоної книги України

Касаційний адміністративний суд Верховного суду 2 жовтня винесе рішення у справі про внесення лося європейського до Червної книги України.

Про це йшлося під час «круглого столу» в Укрінформі, організаторами якого виступили ГС «Всеукраїнська мисливська спілка» та ГС «Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств».

На думку представників громадських мисливських організацій, ухвалюючи рішення про внесення лося до Червоної книги, державою не було ґрунтовно досліджено обставини справи. Зокрема, останнє дослідження з цього питання відбулося у 2009 році. При цьому, результати дослідження показали, що популяція лося європейського на території України знаходиться на рівні понад 4 тис. особин, що не становить загрози для популяції.

При цьому, учасники "круглого столу" назвали не підтвердженою позицію науковців Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, згідно якої популяція лося в Україні упала до вразливої межі - 1-2 тис. особин,

Крім того, як указали організатори "круглого столу", практика свідчить, що саме на роки мораторію на полювання лося, який діяв з з 1996 по 2006 роки, популяція цих тварин в Україні скоротилася майже вдвічі - з майже 8 тис. особин до майже 4 тис особин, а після скасування мораторію - почала зростати.

Також, на думку громадських мисливських організацій, Україна, яка є стороною Бернської конвенції, має зважати на положення Європейської Хартії полювання та біорізноманіття, що була розроблена за ініціативою Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЕ). Основною місією Хартії є пропагування серед органів держуправління та місцевого самоврядування європейських країн сталого мисливськогосподарського користування задля охорони і невиснажливої експлуатації навколишнього природного середовища.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Міністерство екології та природних ресурсів своїм наказом внесло лося європейського до Червної книги України.

У листопаді 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав нечинним наказ Мінекології за позовом фізичної особи, яка вважала, що встановлення лімітів добування мисливських тварин є порушенням його прав та інтересів.

У квітні 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд постановив скасувати рішення Окружного адмінсуду, та відмовити позивачу в його вимогах у повному обсязі.

3 червня 2019 року ухвалою Верховного Суду було відкрито провадження у даній справі.

Фахівець Інституту зоології ім. Шмальгаузена Академії наук України Сергій Межжерін зазначив, що зараз цей вид лосів в українських лісах зустрічається вкрай рідко. Щільність популяції становить 0,5 особин на тисячу гектарів лісу, в той час як нормою вважається не менше 1,5 особин на тис. га. Приміром, у Гомельській області Білорусі популяція лося складає 2,5 особини на тис. га.; у Брестській - 1,5 особин на тис. га.; а в Чорнобильській зоні живе всього 175 лосів, це щільність популяції - 0,5 особин на тис. га. При цьому експерт зазначив, що, зокрема, у Польщі на початку двохтисячних років мисливці самостійно звернулися до міністра екології з проханням внести лося європейського до національної Червоної книги, щоб поновити популяцію. Внаслідок ухваленого такого рішення чисельність лося за ці роки виросла з 2 тисяч до 20 тисяч голів.  

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-