«Пам’ятки Криму – сучасний стан культурної спадщини України». Презентація спеціального номеру журналу

«Пам’ятки Криму – сучасний стан культурної спадщини України». Презентація спеціального номеру журналу

Укрінформ
30 вересня, 10:00- Презентація спеціального номеру журналу «Пам’ятки України: національна спадщина» на тему: «Пам’ятки Криму – сучасний стан культурної спадщини України»

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Євген Букет - керівник проєкту, перший заступник головного редактора журналу «Пам’ятки України: національна спадщина», почесний краєзнавець України; Андрій Щекун - менеджер проєкту, головний редактор газети «Кримська світлиця», менеджер з видавничої діяльності друкованої продукції ТОВ «Видавничий дім «Українська культура»; Дмитро Чобіт - головний редактор журналу «Пам’ятки України: національна спадщина», член Національних спілок письменників, журналістів і краєзнавців України; Андрій Іванець - експерт проєкту, кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи; В’ячеслав Юрченко - дизайнер видання, директор ТОВ «Видавничий дім «Українська культура».

Довідково. «Пам’ятки Криму – сучасний стан культурної спадщини України» виходить у межах проєкту ГО «Кримський центр ділового і культурного співробітництва «Український дім» за підтримки Українського культурного фонду.

У спеціальному журналі провідні українські фахівці розглядають найгостріші проблеми захисту культурної спадщини України на території тимчасово окупованого Кримського півострова, серед яких – доля «скіфського золота» з кримських музеїв, загроза втрати Бахчисарайського палацу і Херсонесу внаслідок російської окупації, використання Росією української культурної спадщини у війні проти України.

Також на шпальтах журналу представлено моніторинг Міністерства з питань тимчасово окупованої території  щодо порушення міжнародного гуманітарного права, збереження культурної спадщини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

Підсумкові матеріали:

Журнал «Пам'ятки Криму - сучасний стан культурної спадщини України» презентували в Укрінформі

Презентований у понеділок в Укрінформі журнал «Пам'ятки Криму - сучасний стан культурної спадщини України» повинен привернути увагу міжнародної спільноти до наслідків окупації Росією українського Криму і розповісти громадськості про сьогоднішній стан пам'яток культури на окупованому півострові.

Про це на презентації журналу сказав координатор "Таврійської гуманітарної платформи" кандидат історичних наук Андрій Іванець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Одним із найболючіших наслідків російської агресії стало використання Росією української культурної спадщини на території тимчасово окупованого Криму. Це і переміщення музейних цінностей, і розграбування культурної спадщини, і знищення культурних пам'яток, і експлуатація українського музейного фонду, і багато інших негативних наслідків у сфері культури. Україна намагається привернути увагу і до цього аспекту кримської проблеми, яка виникла в результаті агресивних дій Росії", - сказав Іванець.

Крім того, зазначив він, презентований журнал дозволить довести до широкого українського загалу обговорювані навесні цього року на високому професійному рівні проблеми знищення культурної спадщини в окупованому Криму. "Крим - це місце зустрічі для десятків культур, для багатьох цивілізацій, і за тисячоліття вони залишили свій слід на цій землі. Але фактично ця культурна спадщина людства, України і Криму як частини України руйнується після того, що сталося в 2014 році, коли вперше в Європі була порушена територіальна цілісність європейської держави ", - підкреслив Іванець.

Як зазначив учений, сьогодні українську громадськість турбує, що міжнародним організаціям досі закритий доступ до Криму.

"ЮНЕСКО, нарешті, почало реагувати активніше на те, що відбувається в Криму, там створили моніторингову місію, але, як ви знаєте, вона досі не працює в Криму через опір окупаційної влади Криму, тому громадськість України стурбована таким станом справ" , - підкреслив Іванець.

Презентований журнал «Пам'ятки Криму - сучасний стан культурної спадщини України» містить 20 матеріалів з актуальних проблем сучасного стану об'єктів культурної спадщини в Криму. Автори матеріалів - експерти, вчені, діячі культури і мистецтва, представники української влади.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-