Освіта для непідконтрольних Уряду України територій

Освіта для непідконтрольних Уряду України територій

Укрінформ
28 серпня, 11:00 - Освіта для непідконтрольних Уряду України територій

Організатор: ГО «Фонд «Відкрита політика».

Учасники: Ірина Жданова – керівник ГО «Фонд «Відкрита політика», засновниця Міжнародної зеленої школи, координатор Громадянської платформи з реформування наукової сфери в Україні; представники ЮНІСЕФ та Департаменту освіти і науки Донецької ОДА, а також студенти закладів вищої освіти, які вступали за спрощеною процедурою через Освітні Центри (Skype-зв’язок).

Питання до обговорення:

Попередні підсумки вступної кампанії-2019 та спрощена процедура вступу через Освітні Центри «Донбас-Україна».

Інформаційна кампанія для дітей і молоді зі сходу України та Криму.

«Гаряча лінія» з питань освіти: потреби і ризики.

Інституційна підтримка навчальних закладів та тренінги для освітян, які працюють з дітьми і молоддю з непідконтрольних територій.

Освітні потреби на 2020-2025 рр. 

Коротко. Під час пресконференції будуть озвучені попередні підсумки вступної кампанії, роботи національної «гарячої лінії» для дітей, молоді з непідконтрольних Уряду України територій, висвітлені питання освітніх потреб на 2020-2025 рр. жителів тимчасово непідконтрольних Уряду України територій, районів вздовж «лінії розмежування» Донецької і Луганської областей та Криму.

Також буде презентовано покрокову інструкцію/дорожню карту «Спрощена процедура вступу до ПТНЗ»: https://dostupnaosvita.com.ua/news/zarahuvannya-na-byudzhet-do-ptnz-trivatime-do-1-zhovtnya та сайт «Доступна освіта» - dostupnaosvita.com.ua

Підсумкові матеріали:

Для абітурієнтів з непідконтрольних територій створили дорожню карту для вступу до ПТНЗ

Для абітурієнтів з непідконтрольних українському уряду територій створили дорожню карту для вступу до професійно-технічних навчальних закладів.

Про це розповіла директор ГО "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова під час пресконференції "Освіта для непідконтрольних уряду України територій" в Укрінформі.

"Я хочу показати також дорожню карту для вступників у ПТНЗ. Вступна кампанія в професійні технічні училища триває. Можна вступати не лише в університети, але і в професійні технічні училища на бюджет, зараз триває кампанія до 28 вересня", - сказала вона.

Жданова закликала абітурієнтів заходити на сайт "Доступна освіта" та ознайомитись із покроковою інструкцією для вступу до ПТНЗ.

Вона також окрема закликала ЗМІ надавати інформацію про можливості для випускників з непідконтрольних територій і районів вздовж лінії зіткнення "вступати в такі училища без паспорта, без українського атестату, без свідоцтва за 9 клас".

В Україні необхідно продовжити роботу гарячої лінії з питань освіти - Жданова

Загальнонаціональна гаряча лінія з питань освіти повинна продовжити свою роботи після 1 вересня.

Про це сказала директор ГО "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова під час пресконференції "Освіта для непідконтрольних уряду України територій" в Укрінформі.

"Наші телефони знають як на мирних територіях, так і на окупованих. Якщо 2 вересня їх вимкнути - це буде неправильно перш за все політично, це означатиме, що ми залишаємо громадян на непідконтрольних територіях сам на сам із вирішенням проблеми отримання легальних документів про освіту, документів державного зразка", - зазначила вона.

Жданова пояснила, що з 1 вересня гаряча лінія повинна роботу припинити, хоча і є "єдиним національним кол-центр з питань освіти в цілому".

Вона відмітила, що за 4 роки роботи було прийнято понад 35 тисяч дзвінків, з яких більше 7 тисяч - зі Сходу та Криму.

Жданова зауважила, що для продовження роботи гарячої лінії після 1 вересня необхідно внести зміни в нормативно-правові документи.

"Ми вважаємо непринциповим, хто буде вести гарячу лінію, але ми вважаємо принциповим, щоб вона була. Тому ми підготували вже листи на новообраного голову парламенту Дмитра Разумкова з проханням внести відповідні зміни у законодавство. А також ми підготували лист на координатора системи ООН Оснат Лубрані з проханням вирішити питання продовження роботи загальнонаціональної гарячої лінії з питань освіти", - додала директор фонду "Відкрита політика".

Вона також закликала представників бізнесу, церков та громадських організацій "до співпраці в цьому напрямку".

Жданова наголосила, що цього року під час вступної кампанії прийнято рекордну кількість дзвінків зі Сходу - понад 1,5 тисячі дзвінків на гарячу лінію фонду “Відкрита політика” - і це втричі більше, ніж у 2018 році.

Для ефективної дистанційної освіти необхідний інтернет в кожній школі на сході України - Жданова

Для ефективної дистанційної освіти необхідно забезпечити в кожній школі та у кожному молодіжному центрі на сході України кабельний інтернет.

Так зазначила директор ГО "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова під час пресконференції "Освіта для непідконтрольних уряду України територій" в Укрінформі.

"Для ефективної дистанційної освіти і неформальної освіти молоді потрібно підвести оптоволоконний кабельний інтернет в кожну школу і в кожен молодіжний центр на Сході. Кожного року збільшується кількість тих, хто навчається дистанційно , на екстернаті. За даними департаменту освіти Луганської області, на екстернаті навчається 817 школярів, на дистанційній формі - 251. У Донецькій області - втричі більше", - заявила вона.

Директор фонду "Відкрита політика" відзначила, що для вирішення питання необхідно побудувати нову вишку для забезпечення високошвидкісним оптоволоконним інтернетом, а також провести якісне дослідження потреб та розробити і пілотувати модель школи, яка здійснює послуги з дистанційного навчання.

Як наголосила Жданова, важливо також продовжити роботу з підготовки вчителів та навчання батьків - "щоб вони оволоділи такими інструментами дистанційного навчання, як смартфони, знали і вміли використовувати дружні для користувачів платформи, додатки", гейміфікувати освітній простір і зробити його привабливим для сучасних школярів.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-