Звіт про діяльність НАБУ та САП у І півріччі 2019 року: досягнення та виклики

Звіт про діяльність НАБУ та САП у І півріччі 2019 року: досягнення та виклики

Укрінформ
9 серпня, 12:00 - Звіт про діяльність НАБУ та САП у І півріччі 2019 року: досягнення та виклики

Організатор: Національне антикорупційне бюро України.

Учасники: Артем Ситник - директор Національного антикорупційного бюро України; Назар Холодницький - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Підсумкові матеріали:

Ситник анонсував цікаві справи щодо високопосадовців найближчим часом

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник зазначив, що співпраця з силовими структурами, зокрема, СБУ значно поліпшилась останнім часом, і у звʼязку з цим анонсував на найближчий час цікаві справи щодо високопосадовців.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Приємно відзначити те, що нарешті з'явилась можливість не воювати зі всіма..., а мати гарну співпрацю. Є певний прогрес у відносинах з СБУ. Зокрема, це стосується справи Роттердам плюс”, - сказав Ситник.

Він пояснив, що, зокрема, була проблема у висновках експертизи, через відсутність яких неможливо було оголосити підозру. Але днями цей висновок був отриманий СБУ і тому вчора перші шість підозр було оголошено. “Радий, що співпраця з СБУ по багатьох напрямках налагодилась. Є цікаві матеріали щодо високопосадовців, чого не було з моменту створення НАБУ. Зараз є дійсно цікаві напрацювання і я сподіваюсь, що ви про них скоро почуєте”, -підкреслив Ситник.

Холодницький: Твердження, що справа «Роттердам+» знаходиться на завершальній стадії — помилкове

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає, що наразі рано говорити про завершення справи «Роттердам+».

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Слідство триває. Чекаємо висновків експертів. Станом на зараз говорити про якесь завершення рано", - зазначив він.

У свою чергу, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник уточнив, що справа не є засекреченою.

Як повідомлялося, у 2016 році Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг на чолі з Дмитром Вовком постановою № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію.

Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок.

Відповідно до цієї методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", почали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу "Роттердам+".

19 червня представник Президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про "фактичну ліквідацію" Роттердам+". До цього він додав, що заради формальної ліквідації цієї формули Президент Володимир Зеленський подав до ВР відповідний законопроєкт.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд гривень збитків.

Ситник спростовує інформацію про допит у ФБР у справі про втручання в американські вибори

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник спростовує інформацію про його допит Федеральним бюро розслідувань (ФБР) у справі про втручання в американські вибори.

Про це він заявив на пресконференції в Укрінформі.

“Це не відповідає дійсності. Моє “втручання” було тільки у Юрія Віталійовича (генерального прокурора Луценка - ред.)”, - сказав Ситник

Як повідомлялося, раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив про втручання НАБУ в американські вибори. Ситника викликали на допит у Генеральну прокуратуру як свідка у справі про нібито втручання у вибори президента в США. Водночас він неодноразово заявляв про те, що НАБУ ніяким чином не могло втручатися у вибори президента США.

САП готується направити до Антикорупційного суду понад 200 справ - Холодницький 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура готується направити до Вищого антикорупційного суду після його запуску у вересні понад 200 кримінальних проваджень.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

“Ми абсолютно акцентуємо свою увагу на створенні Антикорупційного суду з початку його роботи, бо 208 проваджень по всій України вже чекають. До кінця серпня ми ще плануємо, попередньо, ще з десяток справ направити до суду. Ми як ніхто, як прокурори, власне, очікуємо запуску роботи Антикорупційного суду”, - сказав Холодницький.

За його словами, з початком роботи Антикорупційного суду “ми очікуємо вироків, які це будуть вироки - це буде виключно рішення суду”.

“Ми готові до передачі всіх справ. Прокурори САП готові до участі і підтриманні публічного обвинувачення у Вищому антикорупційному суді. Тому з 5 вересня - далі буде”, - уточнив керівник САП.

Як повідомляв Укрінформ, очікується, що Вищий антикорупційний суд розпочне роботу 5 вересня.

Президент Володимир Зеленський 8 липня вніс до парламенту законопроєкт щодо внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд в частині уточнення підсудності (№10426).

За словами Президента, цей законопроєкт надасть змогу усунути потенційну проблему перенавантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) та забезпечить ефективніший розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців.

Передбачається, що ВАКС зосередиться на кримінальних провадженнях, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалось детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

САП проситиме 50 млн грн застави для одного з фігурантів “Роттердам+” - Холодницький 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме 50 млн грн застави для одного з фігурантів справи щодо запровадження так званої формули «Роттердам+».

Про це керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Одного підозрюваного вчора було затримано. Зараз, я думаю, в ці хвилини триває засідання у Солом'янському суді з обрання запобіжного заходу. Там заставу ми просимо 50 мільйонів, це член НКРЕКП. Це тримання під вартою із альтернативою, як цього вимагає КПК”, - сказав Холодницький.

За його словами, решту підозрюваних не затримали, оскільки вони перебувають за кордоном. “Щодо них розпочато нормальний кримінальний процес, тобто їм оголошено підозри і їх викликано до детективів на вівторок-середу прийти. У випадку неявки будемо вживати заходи для їхнього розшуку”, - скарав керівник САП.

Як повідомлялося, 8 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд гривень збитків.

Зокрема, йдеться про: ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП); чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» - член НКРЕКП); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП; заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України; директора департамента однієї з компаній зазначеної групи, поінформували в Антикорупційному бюро.

За даними НАБУ, одного з підозрюваних - ексчлена НКРЕКП - затримали. Місце місцезнаходження ще чотирьох - ексголови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо.

НАБУ не уточнило прізвища затриманого, однак деякі ЗМІ повідомляють, що це директор ДП "Оператор ринку", ексчлен НКРЕКП Володимир Євдокімов.

Ситник сподівається, що Антикорупційний суд запрацює 5 вересня

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сподівається, що Антикорупційний суд запрацює 5 вересня.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Я дуже сподіваюсь, що це дійсно буде 5 вересня. За час, що ми мали, напрацювали достатньо великий багаж справ, які зараз очікують рішення суду”, - сказав він.

Ситник уточнив, що це стосується, зокрема, справи щодо адміністративного суду Києва.

"Ця справа показала, яким чином здійснюється правосуддя в окремих судах. І яка причина того, чому справи, які ми розслідуємо швидко, зупиняються у судах. Я сподіваюся, що те, що ми чули в Адмінсуді Києва, ми не почуємо в Антикорупційному суді, який запрацює 5 вересня", - додав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-