Ставлення і поінформованість громадськості стосовно вступу України до ЄС та НАТО. Презентація результатів  досліджень

Ставлення і поінформованість громадськості стосовно вступу України до ЄС та НАТО. Презентація результатів досліджень

Укрінформ
9 липня, 10:00 -  Презентація результатів кількісних всеукраїнських соціологічних досліджень щодо ставлення і поінформованості громадськості стосовно вступу України до ЄС та НАТО

Організатор: Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Учасники: Іванна Климпуш-Цинцадзе - віцепрем’єрміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Олег Наливайко - голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Андрій Орлов - директор ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій».

Довідково. Дослідження  на державне замовлення (замовник – Держкомтелерадіо) у травні-червні цього року провів переможець відповідного тендеру, ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій».

Соціологічні дослідження проводилися відповідно до:

- плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2019 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 35-р),

- плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції України на 2018-2021 роки (розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 83-р).

Довідкова інформація за тел.: 278-64-52

Підсумкові матеріали:

69% українців підтримують вступ до ЄС — опитування

69% українців виступають на підтримку вступу України до Європейського Союзу, тоді як 13% - проти.

Такі дані соціологічного дослідження презентував директор Центру стратегічного розвитку територій Андрій Орлов під час пресконференції в Укрінформі.

“На сьогодні 69% населення України готові і підтримують вступ до ЄС, 13% - проти цього і 18% не змогли визначитися зі своєю позицією”, - сказав він та додав, що найбільше євроінтеграцію підтримують на заході України, а найменше на Донбасі.

Водночас експерт зауважив, що якщо порівнювати нинішні дані із даними опитувань за 2012 рік, то за цей час кількість українців, які підтримують вступ до ЄС, зросла на 27%.

Орлов також розповів, що 63% респондентів у цілому довіряють ЄС як партнерові України, 21% - не довіряють, 16% не змогли визначитися.

Разом з тим, він зауважив, що від інтеграції до ЄС українці очікують передусім розширення простору власних можливостей, кращу освіту, кращого працевлаштування, кращої медицини.

Крім того, за даними дослідження, гарантії безпеки є одним із ключових напрямків, на які очікують від євроінтеграції.

При цьому експерт додав, що серед внутрішніх перешкод інтеграції України до Євросоюзу респонденти назвали здебільшого високий рівень корупції, проблеми на Донбасі та неефективність системи державного управління.

Серед зовнішніх викликів, які можуть стати перешкодою для української євроінтеграції, українці назвали можливе розчарування європейських партнерів в євроінтеграційних можливостях самої України, зміну і розподіл балансу сил у світі, відсутність дієвих міжнародних гарантій для України.

“Українці все одно чекають для себе від євроінтеграції якихось покращень особисто для себе, але сам євроінтеграційний процес вони перекладають на державу, високопосадовців або просто виносять за межі власного життя, власної свідомості”, - резюмував Орлов результати опитування.

Своює чергою, віцепрем'єр-міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що вказане соціологічне дослідження було проведено на державне замовлення, його здійснив переможець тендеру, проведеного на платформі Prozorro.

“Для нас важливо розуміти наскільки і наша робота з інформування громадян, і загальносуспільні настрої відображаються на розумінні українцями європейської інтеграції, на розумінні Європейського Союзу, на розумінні НАТО”, - підкреслила вона.

Дослідження проведено 14-30 травня 2019 року. Участь в опитуванні взяли 2116 респондентів зі 124 населених пунктів із різною кількістю населення.

Статистична похибка становить 2,18%.

Із 2012 року на 46% зросла кількість українців, які підтримують вступ до НАТО — соцопитування

Вступ до Північноатлантичного Альянсу підтримують 62% українців, тоді як 21% - проти.

Такі дані соціологічного дослідження презентував директор Центру стратегічного розвитку територій Андрій Орлов під час пресконференції в Укрінформі.

“62% українців підтримують вступ до НАТО, за даними дослідження, 21% респондентів не підтримують таку політику”, - сказав він.

Експерт уточнив, що на заході вступ до НАТО підтримують 76% респондентів, на Донбасі — 37%, на півночі — 66%, на півдні - 55%.

Водночас Орлов підкреслив, що із 2012 року на 46 % збільшилася кількість українців, які підтримують вступ до Альянсу.

Також експерт розповів, що 57% українців вважають членство в НАТО основною гарантією безпеки України, 8% вважає, що таким гарантом може бути військовий союз із Росією та іншими країнами СНД, а 18% наразі кажуть, що такі гарантії безпеки може дати лише позаблоковий статус.

При цьому він відзначив, що із 2012 року на 44% збільшилася частка тих українців, які вбачають у НАТО гарантію безпеки, а кількість прихильників позаблокового статусу за останні два роки зменшилася на 10.

Серед аргументів на користь вступу до НАТО, за даними опитування, українці найчастіше називають те, що це дасть гарантію безпеки України, або ж це стане наступним кроком до ЄС, а також дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію.

Водночас українці побоюються, що вступ до НАТО може сприяти втягненню України у військові дії країн-членів Альянсу та провокуванню Росії на відкриту агресію проти України.

У свою чергу віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе наявність “міфів” щодо НАТО і ЄС в українському суспільстві назвала вимогою і надалі продовжувати роз’яснювальну роботу серед населення.

“Щодо міфів, які далі продовжують існувати, і стосовно Європейського Союзу, і стосовно Північноатлантичного Альянсу серед українців, у тому, що коли йдеться про те, що, мовляв, наш вступ до НАТО втягне нас у військові дії НАТО або спровокує Росію на відкриту агресію проти України, то це просто вимагає від нас подальшої роз’яснювальної роботи”, - підкреслила вона.

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Російська Федерація напала на Україну саме тоді, коли Україна мала позаблоковий статус.

Вона наголосила, що це не зупинило РФ, а навпаки, “роз’ятрило її апетит”.

Дослідження проведене 14-30 травня 2019 року. Участь в опитуванні взяли 2118 респондентів зі 124 населених пунктів із різною кількістю населення.

Статистична похибка становить 2,18 %.

Є всі підстави бути задоволеними результатами саміту Україна-ЄС - Климпуш-Цинцадзе

Віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що 21-ий саміт Україна — Єропейський Союз пройшов успішно, і є всі підстави бути задоволеними його результатами.

Про це вона заявила під час пресконференції в Укрінформі.

“Я вважаю, що ми маємо всі підстави бути задоволеними тими результатами, які ми бачили вчора на саміті Україна-ЄС”, - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, саміт був проведений успішно.

Так, вона підкреслила, що у підсумковій декларації саміту відображено основні чотири пріоритети розвитку співпраці з ЄС, які було закладено ще торік на основі Угоди про асоціацію, а саме — щодо інтеграції України до енергетичного ринку ЄС, інтеграції до цифрового ринку ЄС, поглиблення митної співпраці і технічного регулювання, а також питання сектору свободи юстиції безпеки.

“Вчора було оголошено про те, що додаток 27 до Угоди (про асоціацію — ред.) вчора увійшов у повну силу, а це означає, що між нами і ЄС є повна згода стосовно того, що вся енергетика в країні має розвиватися в подальшому виключно на основі правил і процедур, підходів Європейського Союзу. Це зміцнює далі наші спільні позиції з ЄС у консультаціях з РФ щодо потенційного наступного контракту про транзит російського газу через територію України”, - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, 8 липня у Києві за участю Президента України Володимира Зеленського, очільника Європейської ради Дональда Туска та керівника Європейської комісії Жан-Клода Юнкера проходив 21-ий саміт Україна-ЄС.

Північноатлантична рада НАТО перенесла візит в Україну — Климпуш-Цинцадзе

Візит Північноатлантичної ради НАТО в Україну, який раніше планувався на липень, перенесено найімовірніше на осінь.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у коментарі журналістам.

"Північноатлантична рада мала приїхати 9-10 липня. У зв'язку з нашими виборами вони вирішили перенести приїзд на пізнішу дату. Найімовірніше, це відбудеться у жовтні", - сказала вона.

Водночас Климпуш-Цинцадзе додала, що остаточної дати візиту поки немає.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-