Виборча кампанія в червні: реєстрація кандидатів, агітація та інші тенденції

Виборча кампанія в червні: реєстрація кандидатів, агітація та інші тенденції

Укрінформ
1 липня, 10:30 - Перебіг виборчого процесу під час позачергових виборів до Верховної Ради

Організатор: Громадянська мережа «ОПОРА».

Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі «ОПОРА»; Олександр Клюжев - аналітик Громадянської мережі «ОПОРА»; Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі «ОПОРА».

Коротко. Учасники пресконференції  розкажуть про перебіг виборчої кампанії та ймовірні порушення виборчого законодавства впродовж червня, а також огляд реєстрації кандидатів.

Довідково. Спостереження «ОПОРИ» спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень.

Громадянська мережа «ОПОРА» проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів. Крім того, вони моніторять використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчають правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу. 

Також Громадянська мережа «ОПОРА»   запустила мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінила виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займається просвітою виборців.

Додаткова інформація за тел.:  044 591 44 44,  e-mail: info@opora.org.ua

Підсумкові матеріали:

Дві третини нинішньої ВР знову балотується до парламенту — ОПОРА

У багатомандатному загальнодержавному та одномандатних виборчих округах на позачергових парламентських виборах балотується 307 чинних народних депутатів.

Про це розповів аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Неберикут під час пресконференції в Укрінформі.

“Щодо структури списків, структури тих осіб, які висунуті кандидатами як в багатомандатному, так і одномандатних округах - є 307 народних депутатів, тобто фактично дві третини чинної Верховної Ради повторно балотується на позачергових виборах 2019 року”, - зазначив він.

За його словами, третина з цих парламентаріїв іде знову за списками різних партій, а 192 народних депутати — кандидатами в ОВО, здебільшого самовисуванцями.

Як повідомлялося, позачергові вибори народних депутатів України призначено на 21 липня.

Нинішньої парламентської кампанії проблемними лишаються теми її фінансування — ОПОРА

Спостерігачі громадської мережі “ОПОРА” за час проведення парламентської виборчої кампанії зафіксували 455 порушень, щодо яких складено адміністративні протоколи або подані заяви до правоохоронних органів.

Про це заявила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі.

“Наші спостерігачі протягом цієї виборчої кампанії зафіксували 455 порушень, щодо яких було складено ними адміністративні протоколи або подані заяви до органів правопорядку, або звернення”, - сказала вона.

За її словами, найбільшу чисельність, а саме 66% повідомлень стосувалися агітації без вихідних даних, 23% - порушення правил агітації, у тому числі фінансування не з виборчого фонду. Айвазовська підкреслила, що вказані повідомлення стосуються адмінпоршень.

“У той же час 28 повідомлень нашими спостерігачами були підготовлено щодо фактів злочинів, які можуть трактуватися відповідно до Кримінального кодексу України: 22 повідомлення стосувалися порушення правил фінансування виборчої кампанії, чотири — про підкуп виборців, два повідомлення — щодо розпалювання ворожнечі”, - додала вона.

Крім того, голова правління ОПОРИ підкреслила, що проблемними у ході нинішньої виборчої кампанії залишаються теми щодо фінансування виборчої кампанії не з виборчого фонду, порушення правил агітації, а також позазаконна агітація у формі благодійності й імовірного підкупу виборців.

Водночас експертка зауважила, що нині фіксується менший вплив адмінресурсу. На її думку, це пов’язано із позачерговістю кампанії і з недоформуванням вертикалі влади після президентських виборів.

Тим не менше, Айвазовська розповіла, що на рівні одномандатних виборчих округів у проведенні агітаційних заходів у робочий час або з використанням бюджетних ресурсів і далі беруть участь представники органів місцевого самоврядування або посадові особи окремих органів влади.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-