Відновлення Української Держави 30 червня 1941 року

Відновлення Української Держави 30 червня 1941 року

Укрінформ
2 липня,12:00 - Висвітлення значення подій 30 червня 1941 року

Організатор: Міністерство у справах ветеранів України.

Учасники: Юрій Шухевич - народний депутат України, Герой України; Ігор Мамонтов - заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент, Міністерство у справах ветеранів України; Василь Деревінський – доктор історичних наук, професор.

Коротко. Мета брифінгу - висвітлення значення подій 30 червня 1941 р. у м. Львові для сучасного державотворення в умовах зовнішньої збройної агресії проти України.

Під час заходу будуть представлені історичні особливості проголошення Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 р., юридичне тлумачення даного Акту та правовий зміст його положень, а також вплив даного акту державотворення на сучасний державотворчий процес.

Підсумкові матеріали:

Шухевич: 1991 року відбулося не проголошення Української незалежності, а її відновлення

Україна має офіційно визнати, що 24 серпня 1991 року відбулося не проголошення нашої незалежності, а її відновлення.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі, присвяченої 78-ій річниці від дня проголошення Акта відновлення Української держави та 112-ї річниці від дня народження Романа Шухевича.

“Ми повинні визнати самі перед собою, що в даному випадку є помилка у формулюванні. Бо проголошення незалежності є невизнанням попередніх актів — зокрема Четвертого універсалу, проголошеного Центральною Радою 9 січня 1918 року, Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року, проголошеного у Львові Українськими Національними Зборами з ініціативи ОУН. Безумовно, то було відновлення! І так мала би вчинити Верховна Рада 24 серпня 1991 року. Але найперше суспільство повинно визнати, що це було чергове відновлення!” - підкреслив народний депутат, Герой України Юрій Шухевич.

Принагідно він нагадав, що свого часу це визнала Польща.

“Вони про це написали, коли визнали незалежність України, і підкреслили, що Україна постала ще у 1918 році, а 30 червня 1941 року здійснила спробу знову відновити свою державність. А тепер було чергове відновлення української державності”, - сказав Шухевич.

Водночас він зауважив, що більшість у Верховній Раді, яка 24 серпня 1991 року на своїй сесії проголосила Акт незалежності, становили комуністи.

“Вони ніяк не хотіли згадувати Четвертий універсал, бо тим самим визнали би окупацію України більшовиками, яка таки була. А наші націонал-демократи не відважилися їм серйозно протистояти. А я думаю, що тоді, після поразки путчу у Москві, комуністична більшість піддалася би на це. Тобто перевага певної більшості у Верховній Раді, а з другого боку — брак волі і напористості політиків національного спрямування призвели до того, що ми проголосили незалежність, а не відновили її”, - зазначив Шухевич.

Його підтримали доктор історичних наук, професор Василь Деревінський та заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, начальник відділу по зв’язках з органами державної влади Міністерства у справах ветеранів України Ігор Мамонтов.

“Що не було заявлено 24 серпня 1991 року, але було заявлено ще 30 червня 1941 року? Те, що у нас є відновлення незалежності. В акті від 30 червня рукою прем’єр-міністра Української держави Ярослава Стецька було виправлення, що у нас є відновлення незалежності, оскільки проголошення було у 1918 році. Це мало би бути уроком для нинішніх державників. Вони фактично зробили помилку. І наше завдання — її виправити”, - підкреслив Деревінський.

Ігор Мамонтов також зазначив, що “у формулюванні самого Акта було припущено помилки”. “Це мав би бути Акт відновлення, а не Акт проголошення незалежності, оскільки перед цим було декілька етапів. Якщо ми визнаємо проголошення — як первинний акт, — то заперечуємо всі попередні акти і вважаємо, що Україна як держава існує тільки з 1991 року. Тож потрібно виправити цю помилку”, - погодився він.

За його словами, зробити це можливо, внісши зміни в Декларацію про державний суверенітет, в Акт проголошення незалежності України.

“Треба додатково внести певні зміни в такий основоположний документ, як Конституція України, наголосивши у преамбулі на тяглості, етапності утворення Української держави — під час Української революції 1917-1921 років, Карпатської України у березні 1939 року, проголошення Акта відновлення української держави 30 червня 1941 року. Це важливо для українського суспільства, так само, як і для міжнародної спільноти — для того, щоб вони розуміли, що Україна існує не з 1991 року, а як мінімум вже у сучасних межах - із 1917 року”, - сказав Мамонтов.

Водночас він додав, що натомість міжнародне співтовариство сприймає відновлення незалежності держав Кавказу, Балтії після розпаду СРСР — як держав зі столітньою історією, а нас — як державу, що існує з 1991 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-