Усвідомлений вибір: на які політично-правові реформи сподіватися виборцям? Публічна дискусія

Усвідомлений вибір: на які політично-правові реформи сподіватися виборцям? Публічна дискусія

Укрінформ
27 червня, 12:30 -  Публічна дискусія щодо пріоритетів та планів нового парламенту

Організатори: Виборча Рада UA;  Реанімаційний Пакет Реформ.

Учасники: Ігор Коліушко -  експерт в галузі права, Центр політико-правових реформ; Андрій Вишневський -  експерт в галузі права, заслужений юрист України; Олексій Гарань - доктор історичних наук, Фонд «Демократичні ініціативи»; Анатолій Ткачук -  експерт в сфері місцевого самоврядування, «Інститут громадянського суспільства»; Олександр Лємєнов - головний експерт антикорупційної групи РПР, засновник StateWatch; Катерина Риженко - керівник юридичного відділу ТІ Україна; Надія Шувар -  керівник напрямку верховенства права CEDEM.

До участі запрошені: представники партій «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»,  «Голос», «Сила і честь», «Українська стратегія».

Питання до обговорення:

Спосіб формування та реформування уряду

Реформа судочинства та органів правопорядку

Розвиток антикорупційних інституцій

Конституційна реформа, реформа парламенту та виборчого законодавства.

Обмеження депутатської недоторканності.

Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа.

Довідково.  Це перша з чотирьох публічних дискусій представників громадської ініціативи Виборча Рада UA та Реанімаційного Пакету Реформ з представниками партій щодо пріоритетів та планів нового парламенту.

Проєкт здійснюється Виборчою Радою UA за організаційної підтримки Школи політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у співпраці з Реанімаційним Пакетом Реформ в рамках програми з інституційної розбудови Центру демократії та верховенства права, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції.

­­Додаткова інформація за тел.: +380980536013; e-mail: shulimovstas@gmail.com (Станіслав Шулімов -  менеджер Школи політичної аналітики НаУКМА).

Підсумкові матеріали:

Партія “Голос” пропонує позбавляти мандата депутатів, які пропустили 50% голосувань у ВР

Політична партія “Голос” у контексті реформи парламентаризму пропонує позбавляти заробітної плати тих народних депутатів, які “прогуляли” понад 25% засідань Верховної Ради, та мандатів — тих із них, хто пропустив 50% голосувань.

Про це сказав представник політичної сили Роман Супрун у четвер в Укрінформі під час публічної дискусії щодо пріоритетів і планів нового парламенту на тему "Усвідомлений вибір: на які політично-правові реформи сподіватися виборцям?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Із фундаментальних речей ми хочемо, щоб депутати були більш ефективними, зокрема прибрати таке ганебне явище як прогули, системні прогули. Відповідно до цього ми пропонуємо ряд рішень. Наприклад, прив'язати зарплату депутата до його відвідуваності, а конкретно — позбавляти зарплати кожного депутата, який прогулює понад 25% засідань і, зокрема, голосувань. По-друге, якщо депутат пропустив 50% голосувань, він в принципі має позбавитись мандата”, — пояснив Супрун.

Разом з тим, у “Голосі” пропонують боротися з "кнопкодавством" завдяки використанню сенсорних кнопок для голосування.

“Тут питання не лише в покаранні за це, а в уникненні цього, тобто має бути вжито превентивних заходів. Ми говоримо про застосування сенсорної кнопки — за відбитком пальця, і тоді такого явища як "кнопкодавство" в принципі не буде. До того ж, ми будемо розуміти, хто реально був на місці і голосував. Чітка статистика допоможе і нараховувати зарплати, і за потреби встановлювати факт відсутності депутатів на робочому місці”, — уточнив представник політсили.

Як повідомлялося, раніше лідер партії “Голос” Святослав Вакарчук заявляв про необхідність ухвалення нового виборчого законодавства, яке передбачає запровадження відкритих виборчих списків і скасування мажоритарної системи.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-