За місяць до дня голосування: перебіг виборчого процесу на позачергових виборах до ВР

За місяць до дня голосування: перебіг виборчого процесу на позачергових виборах до ВР

Укрінформ
21 червня  11:00  - За місяць до дня голосування: перебіг виборчого процесу на позачергових виборах до ВР

Організатор: Громадянська мережа «ОПОРА».

Учасники: Ольга Айвазовська - координаторка виборчих та політичних програм Громадянської мережі «ОПОРА»; Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі «ОПОРА»; Ольга Коцюруба - радниця з юридичних питань Громадянської мережі «ОПОРА».

Коротко. Під час заходу представники Громадянської мережі «ОПОРА» розкажуть про формування окружних виборчих комісій, з'їзди партій та висування кандидатів, а також про діяльність Центральної виборчої комісії та проблеми з тендерними закупівлями тощо.

Підсумкові матеріали:

ОПОРА проводитиме паралельний підрахунок голосів на позачергових виборах до ВР

Громадянська мережа “ОПОРА” проводитиме паралельний підрахунок голосів виборців у частині голосування за партії під час позачергових парламентських виборів.

Про це заявила координаторка виборчих та політичних програм ОПОРИ Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

“У день виборів ми плануємо проводити паралельний підрахунок голосів у частині пропорційної складової виборчої системи і в понеділок (22 липня - ред.) оприлюднимо цю інформацію широкій громадськості”, - зазначила вона.

Водночас Айвазовська розповіла, що наразі спостерігачі ОПОРИ вже працюють в усіх 199 виборчих округах на території України. За її словами, загалом до спостереження задіяно понад 200 активістів, які продовжують збирати дані на щоденній основі щодо активності кандитатів у народні депутати, потенційних кандидатів, роботи ОВК, ЦВК тощо.

Як повідомлялося, позачергові парламентські вибори в Україні призначено на 21 липня.

Понад третина членів ОВК працювали на президентських виборах — ОПОРА

Понад третина членів окружних виборчих комісій під час позачергових виборів народних депутатів України мають досвід роботи в окружкомах на президентських виборах.

Про це заявила координаторка виборчих та політичних програм ОПОРИ Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

“Серед представників членів ОВК 38 % мали досвід роботи на попередніх чергових президентських виборах”, - сказала вона.

За її словами, в ОПОРИ немає зауважень до Центральної виборчої комісії щодо порядку утворення, проведення замін або способу розподілу керівних посад між різними суб’єктами виборчого процесу в ОВК.

У свою чергу аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут наголосив, що наразі чи не вперше на виборах усі 199 ОВК сформовано в максимальному складі.

Експерт підкреслив, що, незважаючи на те, що ще можуть бути заміни в складі окружкомів, процес їх створення можна оцінювати як “успішний”.

Як повідомлялося, позачергові парламентські вибори в Україні призначено на 21 липня.

Одним із основних порушень виборчої кампанії лишається непрозорість фінансування — ОПОРА

Під час нинішнього етапу кампанії з позачергових виборів народних депутатів України одним із основних порушень лишається проблема непрозорості фінансування агітаційної діяльності кандидатів.

Про це заявила координаторка виборчих та політичних програм Громадської мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

“Серед основних порушень цього етапу можемо стверджувати, що залишається проблема непрозорості фінансування виборчих кампаній, зважаючи на те, що окремі партії вже розпочали агітаційну діяльність, використовую чи логотип політичної партії, чи слогани, презентуючи кандидатів, які йдуть за списками партій, але, тим не менше, не маючи в той момент статусу суб’єкта виборчого процесу, що означає, що вони не відкрили виборчий фонд”, - зазначила вона.

Водночас Айвазовська запевнила, що нинішній етап виборчої кампанії, що включав висування кандидатів, проведення з’їздів партій, реєстрацію кандидатів та початок роботи ОВК, “найбільш спокійний”.

Разом з тим вона проінформувала, що за період із 1 червня спостерігачі ОПОРИ подали до поліції 41 повідомлення про вчинення адміністративних правопорушень щодо більше, ніж 100 фактів порушення виборчого законодавства.

У свою чергу аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут позитивно оцінив діяльність Центральної виборчої комісії на цьому етапі виборчої кампанії.

“Що стосується діяльності Центральної виборчої комісії — вона працювала достатньо інтенсивно, у принципі був забезпечений належний рівень прозорості з точки оприлюднення рішень, доступу до засідань комісії”, - зазначив він.

За словами експерта, за менш, ніж місяць із початку виборчої кампанії, ЦВК прийняла 198 постанов, більшість із яких стосувалася реєстрації кандидатів у народні депутати, довірених осіб, внесення змін до складу ОВК, а також були виконані ключові процедури щодо затвердження календарного плану, кошторису виборів тощо.

Як повідомлялося, позачергові парламентські вибори в Україні призначено на 21 липня.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-