Старт нового ринку електроенергії: права споживачів

Старт нового ринку електроенергії: права споживачів

Укрінформ
14 травня 14:00  - Чим заплатить споживач за помилки на старті нового енергоринку?

Організатор: НЕК «Укренерго».

Учасники: Всеволод Ковальчук – керівник ДП «НЕК «Укренерго»; Андрій Немировський – заступник директора з розвитку ринку та ІТ ДП «НЕК «Укренерго»; Михайло Бно-Айріян – заступник директора з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП «НЕК «Укренерго»; Микита Вишневський – начальник департаменту розвитку ринку електроенергії ДП «НЕК «Укренерго»; Герхард Бенкендорф (Gerhard Benckendorff) - представник компанії Smart Technologies; Олександр Стремоух – керівник проектів Дирекції з інформаційних технологій ДП «НЕК «Укренерго».

Коротко.  Учасники прес-конференції запропонують власні сценарії запуску ринку електричної енергії, які максимально захистять права споживачів та дозволять запровадити конкурентні правила роботи на ринку електричної енергії.

Мета заходу - конструктивний діалог усіх стейкхолдерів реформи, в якому має сформуватися консолідована позиція щодо проблем захисту споживача на старті нового ринку електроенергії.

Підсумкові матеріали:

Укренерго готується до запуску ринку електроенергії з 1 липня - Ковальчук

ДП НЕК "Укренерго" готується до запуску ринку електроенергії з 1 липня, однак його запуск може бути відкладений.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей закон розроблявся досить довго - під керівництвом Енергетичного співтовариства. Цей документ мав дуже багато правок і обговорень. Лишилося трошки більше ніж 1,5 місяця до запуску нового ринку. Все голосніше лунають голоси представників громадськості, що інтереси споживача не є повністю захищеними", - сказав Ковальчук.

За його словами, є два аспекти готовності ринку: перший - процедурна і технічна готовність, зокрема, виконавчої влади, НКРЕКП, ДП "Енергоринок", ДП "НЕК "Укренерго", а другий аспект - готовність інституційних відносин між учасниками майбутнього ринку.

"Якщо ринок запускається з 1 липня, ідентифіковані проблеми - це добре. Якщо якісь із цих проблем стануть надто актуальними, вони вимагатимуть негайних рішень з боку уряду, парламенту, регулятора. Цей варіант є абсолютно нормальним, він підтримується. Але питання конкурентності на ринку лишається особисто для мене абсолютно не визначеним, ми бачимо багато можливостей, щоб контроль над цінами перейшов в руки кількох компаній", - зауважив очільник Укренерго.

Він не виключив короткострокового перенесення запровадження ринку - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.

"Однак базовий сценарій - запуск ринку з 1 липня 2019 року без будь-яких переносів", - наголосив Ковальчук.

На його думку, на момент запуску ринку якість деяких документів може бути недостатньою. Крім того, на даний момент не створений оператор ринку в формі акціонерного товариства і окреме підприємство - гарантований покупець. Також не затверджені процедури сертифікації і моніторингу одиниць генерації, а також неможливе фінансування закупівлі програмного забезпечення системи балансування ринку проміжних послуг та адміністратора розрахунків.

"Але це не означає, що ринок не потрібно запускати, це не означає, що у процесі роботи ринку не можна буде ухвалювати рішення чи зміни до закону. Так багато країн починали запуск ринку, не буває 100% готовності", - підкреслив Ковальчук.

Він також зазначив, що завтра у профільному парламентському комітеті розглядатиметься питання, чи доцільно переносити термін запровадження ринку.

Як повідомлялося, 13 квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про ринок електричної енергії».

Запуск повномасштабного ринку електроенергії в Україні очікується з 1 липня 2019 року.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-