Презентація Попередньої заяви Місії ENEMO щодо проведення другого туру виборів Президента України

Презентація Попередньої заяви Місії ENEMO щодо проведення другого туру виборів Президента України

Укрінформ
23 квітня 12:30 - Презентація Попередньої заяви Місії ENEMO щодо проведення другого туру виборів Президента України

Організатор: Міжнародна Місія ENEMO.

Учасники:  Златко Вуйович -  голова Місії ENEMO;  Теодора Поп Трайков -  заступник голови Місії ENEMO;  П'єр Петьє - експерт з питань виборів;  Мая Мілікіч - спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та логістики;  Ніно Ріжамадзе -  експерт з правових питань;  Ана Ненезіч - експер з медіа.

Довідково.  У день виборів 200 спостерігачів стежили за відкриттям виборчих дільниць, процесом голосування, закриттям дільниць, підрахунком голосів, а також передачею протоколів до ОВК.

Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за виборами Президента України 2019 року фінансується Агентством США з міжнародного розвитку через Національний демократичний інститут, Міністерством закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина та Європейським Союзом.

Підсумкові матеріали:

Європейська мережа організацій з моніторингу виборів (ENEMO) попередньо оцінює, що другий тур виборів в основному проводився відповідно до міжнародних стандартів

Європейська мережа організацій з моніторингу виборів (ENEMO) попередньо оцінює, що другий тур виборів в основному проводився відповідно до міжнародних стандартів, незважаючи на недоліки в законодавстві, якими зловживають кандидати, проводячи передвиборчу агітацію сумнівними засобами та використовуючи брудні технології.

Про це було зазначено на прес-конференції в Укрінформі, де ENEMO представила свою попередню заяву.

Пан Златко Вуйович, голова Місії ENEMO, відзначив, що мирна передача влади очікуються після попередніх результатів і негайного прийняття поразки одним з кандидатів.

«ENEMO позитивно оцінює проведення голосування, яке, як правило, було добре організованим, хоча з незначними порушеннями, які не впливали на результат виборів. Попередні побоювання щодо подачі кандидатур членів виборчих комісій кандидатами в президенти для другого туру зникли завдяки схвальним зусиллям виборчої адміністрації», - зауважив пан Вуйович.

Заступник голови місії ENEMO Теодора Поп Трайков заявила, що всі спостерігачі ENEMO оцінили процедури відкриття дільниць позитивно.

«Спостерігачі ENEMO слідкували за процесом голосування та атмосферою на 1287 виборчих дільницях по всій країні. Загальна оцінка голосування була позитивною (дуже добре або добре) майже на всіх спостережуваних виборчих дільницях».

Пані Поп Трайков пояснила, що, незважаючи на раніше висловлені занепокоєння щодо професіоналізму та досвіду членів ДВК, 96,8% спостережуваних виборчих дільниць функціонували і належним чином управлялися членами ДВК. Майже на всіх спостережуваних виборчих дільницях спостерігачі зазначили, що офіційних скарг не було подано.

«На 88,5% спостережуваних виборчих дільниць спостерігачі не повідомляли про випадки, коли виборці не були включені до списку виборців, тоді як на 13,3% виборчих дільниць були випадки, коли виборці не знайшли своїх імен у списку. Виборці, щодо яких інформація в списку виборців була неточна, спостерігалися на 2,4% виборчих дільниць, а на 9,6% дільниць виборці не знайшли своїх імен у списку виборців», - додала пані Поп Трайков.

Крім того, вона пояснила, що загальна оцінка процедур підрахунку спостерігачами ENEMO була позитивною (дуже добре або добре) у 96% спостережуваних виборчих дільниць. Спостерігачі оцінили, що спостережувані відхилення не впливали на легітимність результатів.

Спостерігачі ENEMO спостерігали за передачею виборчих матеріалів та відповідним надходженням на 91 виборчій дільниці та загальними процедурами на 100 ОВК. Передача матеріалів здійснювалася впорядковано та у всіх випадках процедури було дотримано.

За словами Експерта з питань виборів П'єра Петьє, ENEMO зазначає, що президентські перегони у другому турі не зосереджувалися на обговоренні передвиборчих платформ кандидатів, а на обговореннях участі в дебатах, характері противника та брудних технологіях.

«Негативна агітація та жорстка риторика, яку використовували обидва кандидати, відзначали медіа-середовище під час другого туру. Відсутність нормативних актів щодо правил агітації в соціальних медіа дозволило кандидатам проводити пряму або непряму кампанію за межами законодавчо встановлених строків і під час «дня тиші». Обидва кандидати переважно використовували соціальні медіа-платформи для пропаганди та мобілізації виборців», - сказав пан Петьє.

Також, він зазначив, що ENEMO висловлює занепокоєння щодо використання незаконних та суперечливих агітаційних матеріалів, друкованих та цифрових, які містять неправдиву інформацію з метою дискредитації гідності кандидатів. Крім того, передвиборчі кампанії та політичні позиції кандидатів не були чітко озвучені виборцям, а кандидати зосередилися на дискредитації один одного.

Мая Мілікіч, Спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та логістики ENEMO зазначила: «ENEMO наголошує, що ця заява носить попередній характер, оскільки офіційні результати ще не оголошені, а подані скарги ще мають бути розглянуті. ENEMO продовжуватиме спостерігати за виборчим процесом і оприлюднить остаточний звіт через два місяці після проведення другого туру».

Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за виборами Президента України 2019 року фінансується Агентством США з міжнародного розвитку через Національний демократичний інститут, Міністерством закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина та Європейським Союзом.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-