Державне бюро розслідувань: від формування до перших результатів роботи

Державне бюро розслідувань: від формування до перших результатів роботи

Укрінформ
28 березня 11:00 - Брифінг директора Державного бюро розслідувань Романа Труби 

Організатор: Державне бюро розслідувань.

Спікер: Роман Труба - директор Державного бюро розслідувань.

Коротко. Під час заходу Роман Труба розповість про формування Державного бюро розслідувань  у 2018 році та результати роботи слідчих підрозділів за перші три місяці (27 листопада 2018 року – 1 березня 2019 року).

Підсумкові матеріали:

ДБР працюватиме в особливому режимі під час виборів президента - Труба

Державне бюро розслідувань (ДБР) працюватиме в особливому режимі під час виборів Президента України 31 березня.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі у четвер директор відомства Роман Труба.

"У день виборів ДБР працюватиме в особливому режимі. У нас буде особливий порядок роботи", - сказав він.

За словами Труби, 31 березня у центральному апараті, а також у територіальних управліннях відомства будуть створені робочі групи, які моніторитимуть порушення виборчого законодавства.

"Ми будемо приймати можливі повідомлення про порушення виборчого законодавства і реагуватимемо на всі порушення у тому випадку, якщо мова йтиме про суб'єктів, які підслідні ДБР", - додав директор ДБР.

Посадовець пообіцяв інформувати про виявлені порушення на сайті відомства.

ДБР розслідує 22 справи щодо катувань громадян правоохоронцями

Державне бюро розслідувань здійснює провадження у 22 кримінальних справах за фактами катувань, які вчинили правоохоронці. Вже у 2019 році перші обвинувальні акти будуть скеровані до суду.

Про на брифінгу заявив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Окрема категорія (справ — ред.) - це розслідування фактів порушення прав громадян, які вчинені працівниками правоохоронних органів. На цей час слідчі ДБР здійснюють розслідування у 22 кримінальних провадженнях за фактами катувань. Це одна з найскладніших категорій справ. Розслідування у цих справах не відбувається за один-два місяці”, - повідомив Труба, додавши, до сьогодні в Україні не було результатів розслідування таких кримінальних проваджень.

“Ми налаштовані в 2019 році провести професійне розслідування і скерувати до суду перші обвинувальні акти за фактами катувань”, - заявив директор ДБР.

Він також повідомив, що слідчими проводиться розслідування в 442 кримінальних провадженнях за фактами перевищення своїх повноважень працівниками правоохоронних органів, що супроводжувались фізичним насильством.

ДБР продовжить викликати на допит депутата Дубіля

Державне бюро розслідувань продовжить викликати на допит народного депутата Валерія Дубіля.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі у четвер директор відомства Роман Труба, інформує кореспондент агентства.

"Ми три рази викликали на допит згаданого депутата, але він не з'явився. Ми не зупинимося і направлятимемо повістки (на допит - ред.)", - сказав він.

Труба зазначив, що слідчі відомства збираються дати відповідь на запит суспільства, чи "ця особа причетна до підкупу виборців".

Очільник ДБР розповів, що працівники бюро не мають змоги застосувати до Дубіля примусовий привід на допит, оскільки він є народним депутатом і дозвіл на це дає Верховна Рада.

"Це було предметом нашого аналізу. Ми з'ясували, що за час діяльності правоохоронних органів в Україні відсутній спосіб примусового виклику народних депутатів, тобто ніхто з правоохоронних органів не звертався у Верховну Раду з поданням щодо застосування примусового приводу до народного депутата", - резюмував Труба.

Як повідомлялося, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що є докази про координування і оплату Дубілем роботи технологів, у тому числі з РФ. Він уточнив, що мова йде про фінансування, яке здійснювалося з позавиборчого фонду.

21 лютого заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що працівники СБУ викрили організаторів "виборчої піраміди", яка, за підрахунками спецслужби, мала забезпечити голосування 680 тисяч осіб за одного з кандидатів у президенти на виборах у березні поточного року.

У матеріалах, якими на сайті відомства було проілюстровано публікацію про викриття виборчої піраміди, значилося ім'я народного депутата від "Батьківщини" Руслана Богдана.

Водночас ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що координував і фінансував цю виборчу піраміду народний депутат із фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль, а в кожній області організація мала свого представника, одним із таких представників був член ВО "Батьківщина" Руслан Богдан.

ДБР розпочало слідчі дії у справі стосовно можливого втручання директора НАБУ у президентські вибори в США

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) розпочали слідчі дії у справі, порушеній за фактом можливого втручання директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника у президентські вибори в США у 2016 році.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі у четвер, 28 березня, директор відомства Роман Труба.

"Кримінальне провадження за цим фактом зареєстроване нещодавно працівниками Генеральної прокуратури. Нами лише розпочинаються слідчі дії у цьому кримінальному провадженні", - сказав він.

Труба додав, що деталі слідства розкрити наразі не може.

Як повідомлялося, нещодавно народний депутат Борислав Розенблат оприлюднив запис, на якому людина із голосом директора НАБУ розповідає, що допомагала кандидату у президенти США Гілларі Клінтон під час виборів у 2016 році.

Пізніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що доручив у рамках кримінальної справи перевірити, чи дійсно мав місце факт втручання директора НАБУ в американські вибори.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-