Презентація аналітичної доповіді щодо формування в Україні європейської ціннісної парадигми

Презентація аналітичної доповіді щодо формування в Україні європейської ціннісної парадигми

Укрінформ
15 березня 11:00 - Цивілізаційний вибір України: від «руского міра» до європейської спільноти

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Василь Яблонський - перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат історичних наук, доцент; Віталій Лозовий - завідувач відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, доктор історичних наук, професор; Олексій Валевський - провідний науковий співробітник відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, доктор наук з державного управління, старший науковий співробітник; Сергій Зубченко - заступник завідувача відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат політичних наук; Сергій Здіорук - провідний науковий співробітник відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат філософських наук, доцент, заслужений діяч науки і техніки України; Андрій Іщенко - завідувач редакційно-видавничого відділу Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник; Микола Карпенко - головний консультант відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник; Олександр Литвиненко - головний консультант відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат філософських наук; Ольга Михайлова - головний консультант відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат політичних наук; Михайло Степико - головний науковий співробітник відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України; Володимир Токман - головний консультант відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат філософських наук.

Питання до обговорення:

 З'ясувати сутність та причини сучасної актуалізації проекту «руского міра».

Здобутки та проблеми протидії деструктивним впливам Росії в гуманітарній сфері України.

 Аналіз процесу формування в Україні європейської ціннісної парадигми та  просування України до об'єднаної Європи.

Коротко. Мета заходу - аналітичне висвітлення історичних передумов, особливостей та тенденцій формування ідеології «руского міра» як інструменту імперської політики Росії, а також аналіз процесу політичного транзиту від «руского міра» до об'єднаної Європи як цивілізаційного вибору України.

Підсумкові матеріали:

“Рускій мір” присутній в Україні навіть у програмах кандидатів у президенти - науковці

Україна на шляху до Європи має подолати прояви “руского міра”, який ще великою мірою присутній навіть у програмах кандидатів у президенти.

На цьому наголосив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський під час презентації в Укрінформі аналітичної доповіді "Цивілізаційний вибір України: від "руского міра" до європейської спільноти", повідомляє кореспондент агентства.

“Рускій мір”, на жаль, тут залишається ще багато в чому. Він залишається в програмах політичних партій, у програмах кандидатів у президенти, у головах людей, яким близькі ті чи інші думки. І ці програми можуть бути серйозними, можуть бути клоунськими, але вони присутні. У всіх цих програмах є головна ідея “руского міра” - ідея несприйняття держави Україна. І, на превеликий жаль, люди, які голосували за Януковича на позаминулих виборах, у масі своїй залишилися в Україні, вони не сильно змінили свою точку зору на ті чи інші процеси”, - сказав Яблонський.

Він зазначив, що на цих людей не впливають ні військова агресія, ні окупація частини території України, ні гаряча стадія війни, ні понад 10 тисяч жертв, які ми маємо.

Як підкреслив один з авторів доповіді - головний науковий співробітник відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень Михайло Степико, головна мета експансії “руского міра” на теренах України, яку РФ реалізує впродовж останніх десятиріч, - це намагання змінити ідентичність українських громадян примарами “слов’янської єдності” та євразійства, “спільної історії та долі”. І цей політико-ідеологічний концепт “руського міра” на 90% створений саме для того, щоб забрати під своє крило Україну, як це було в часи російської імперії і СРСР.

“Уможливлює розмивання власної національної ідентичності на теренах України відсутність у суспільстві потужної системи культурного розпізнавання “свій-чужий”. Чимало українців не бачать демаркаційної лінії між українським і російським, на що й робить ставку Кремль у своїй агресії проти України. Цей феномен нерозрізнення є основним об’єктом прокремлівської пропаганди, важливим напрямком експансії “руского міра” на терени України”, - наголосив Степико.

За його словами, цьому сприяють і неподолані досі диспропорції у структурі українського інформаційно-комунікативного простору на користь російських ЗМІ.

“В Україні і далі, після багатьох скандалів, діють проросійські ЗМІ такі, як канали NewsOne, Інтер, “112 Україна”, видання “Вести”, інтернет-видання “Политнавигатор”, “ГолосUA” і багато інших”, - зазначив науковець.

Він зауважив, що потрібні Кремлю меседжи лунають і в потоці риторики багатьох кандидатів на пост президента. Як “Україні потрібен мир за будь-яку ціну”, “необхідно домовлятися з Росією навіть на колінах”, “Майдан програв”, “від інтеграції лише один негатив” і “всі проблеми почалися з вигнання Януковича”.

“І така тактика набагато небезпечніша, ніж відверта антиукраїнська пропаганда”, - застеріг Степико.

За його словами, на сьогодні існують кілька ліній наступу “руського міра” на українську ідентичність.

“Перша лінія — це окуповані території Криму та Донбасу, а також села і міста, які нещодавно були звільнені від сепаратистів. До цієї лінії слід віднести перш за все великі міста Донбасу — Слов’янськ, Краматорськ та Маріуполь... Друга лінія протиборства російської та української ідентичності проходить через великі міста південно-східної України - Харків, Одеса, Херсон, де ще зберігається ризик сепаратистських виступів... Третя лінія латентної війни ідентичностей пролягає через Центральну та Західну Україну з центром у Києві. На цих територіях “руській мір” реалізує мету не просто розсварити дві умовні частини — захід і схід України — а викликати антипатію та ненависть між громадянами — україномовними та російськомовними”, - сказав науковець.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-