Повернення Донбасу й Криму та курс на ЄС і НАТО в програмах кандидатів в президенти-2019

Повернення Донбасу й Криму та курс на ЄС і НАТО в програмах кандидатів в президенти-2019

Укрінформ
12 березня  14:30 відбудеться - Іспит на державність. Повернення Донбасу й Криму та курс на ЄС і НАТО в програмах кандидатів в президенти-2019

Організатори: Укрінформ;  Громадська Ліга Україна-НАТО.    

Учасники: Сергій Джердж – голова Громадської Ліги Україна-НАТО, кандидат політичних наук; Сергій Пархоменко – директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова, головний редактор газети «Говорить Донбас»; Борис Тарасюк – український дипломат і політик, двічі міністр закордонних справ України (1998—2000, 2005—2007), співпрезидент Парламентської асамблеї «Східного партнерства» (ЄвроНЕст /EuroNEst), заступник голови Комітету у закордонних справах ВРУ, перший глава Місії України при НАТО; Георгій Філіпчук – український історик і політик, академік НАПНУ, міністр охорони навколишнього природного середовища України (2007 — 2010), народний депутат України попередніх скликань, заступник голови ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, співголова «Української альтернативи»; Іван Заєць – колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, міністр екології та природних ресурсів України (2000—2001), народний депутат України попередніх скликань; Павло Жовніренко – голова ГО «Центр стратегічних досліджень»; Оксана Григор’єва – заступниця голови Громадської Ліги Україна-НАТО, президент Молодіжного центру Атлантичної ради України; Наталія Свідерська – віце-президент ГО «Всеукраїнська Демократична дія»; Павло Лакійчук – голова ГО Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»; Олександр Мамалига – голова БФ «Надія» (Біла Церква).

Питання до обговорення:

Передвиборчі стратегії у сфері зовнішньої політики та політики безпеки кандидатів в президенти України.

Повернення Криму й Донбасу та інтеграція в ЄС і НАТО як складові візії кандидатів.

Підсумкові матеріали:

Україні треба почати діалог з країнами-підписантами Будапештського меморандуму - експерт

Для України важливо розпочати з країнами-підписантами Будапештського меморандуму діалог на тему безпеки нашої країни у форматі міжнародних дискусій чи конференції, щоб згодом вийти на його реалізацію.

Про це заявив голова Громадської Ліги Україна-НАТО, кандидат політичних наук Сергій Джердж на засіданні «круглого столу» в Укрінформі на тему: «Іспит на державність. Повернення Донбасу й Криму та курс на ЄС і НАТО в програмах кандидатів в президенти-2019».

"Будапештський меморандум - єдиний документ, де є підпис президента США. В Україні небагато міждержавних документів з підписом президента США. І тут абсолютно правда і справедливість на нашому боці, бо цей документ, якщо не заглиблюватися у вербальну трактологію тих чи інших слів і визначень, про безпеку України. Для нас дуже важливо розпочати цей діалог. Можливо, з якихось малих кроків, з міжнародних дискусій на цю тему, з конференцій із залученням країн-підписантів з тим, щоб потім об'єктивно вийти на реалізацію цього Будапештського меморандуму", - сказав Джердж.

У цьому контексті він зауважив, що у програмах кандидатів у президенти, крім таких важливих тем , як НАТО, ЄС, реінтеграція Донбасу і звільнення Криму, важливою є також позиція про Будапештський меморандум.

"Ті кандидати, які його згадують, - це кандидати-реалісти, які пропонують певний механізм відновлення територіальної цілісності України", - вважає експерт.

Так званий «Будапештський меморандум» (Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) був підписаний 5 грудня 1994 року між Україною, США, РФ та Великою Британією. Міжнародна угода надає гарантії безпеки, а країни-підписанти обіцяють «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України». Крім того, в документі зазначається, що США, РФ та Велика Британія «підтверджують їх зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй».

Зазначений меморандум є юридичним актом, який набрав чинності з моменту його підписання. Сам текст згаданого документа 1994 року не передбачає ратифікації, а процедура ратифікації міжнародних угод була встановлена Росією в 1995 році, пізніше укладання меморандуму.

Тому вказана угода є обов'язковою до виконання від 5 грудня 1994 року всіма сторонами, всіма учасниками меморандуму без винятку. В 1995 роцi Генеральна Асамблея ООН прийняла меморандум як офiцiйний документ.

У програмах 18 кандидатів у президенти Крим взагалі не згадується - експерт

Питання Криму не входить у топ-5 тем, які порушуються у риториці кандидатів у президенти, а в програмах 18 кандидатів Крим взагалі не згадується.

Про це заявив директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова, головний редактор газети «Говорить Донбас» Сергій Пархоменко на засіданні «круглого столу» в Укрінформі на тему: «Іспит на державність. Повернення Донбасу й Криму та курс на ЄС і НАТО в програмах кандидатів в президенти-2019».

"Проблема зовнішньополітичного вибору України входить у топ-5 тем, які порушується у риториці кандидатів. Так само у топ-3 тем входить питання реінтеграції Донбасу, інше питання, на яких умовах, але практично всі кандидати про це так чи інакше говорять. А от питання Криму не входить у топ-5, і це є дуже серйозним і загрозливим моментом, який говорить про те, що питання Криму іде з риторики політичних діячів, і вони бояться брати відповідальність за повернення української території", - сказав Пархоменко.

Він поінформував, що аналіз програм 44 кандидатів у президенти попри те, що деякі з них знялися з виборів, виявив, що у програмах 18 кандидатів слово "Крим" взагалі не згадується. Пархоменко уточнив, що четверо з них натякають на деокупацію, коли комплексно говорять про окуповані території.

"Очевидно, маються на увазі Донбас і Крим, але без конкретики, і у 14 кандидатів про Крим взагалі нічого не сказано", - констатував він.

Пархоменко також поінформував, що 8 кандидатів у президенти, які на даний момент беруть участь у перегонах, висловили щодо Криму проросійську позицію, тобто заявили про необхідність дати жителям анексованого півострова воду і торгувати з окупаційною владою Криму.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-