Міжнародний день Новруза:  святковий концерт, майстер-класи та активності

Міжнародний день Новруза: святковий концерт, майстер-класи та активності

Укрінформ
12 березня 15:00 - Прес-конференція з нагоди проведення у Києві свята до Міжнародного дня Новруза 

Організатори: Укрінформ; Азербайджанський культурний центр імені Мусліма Магомаєва за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації; Київський національний університет ім. Тараса Шевченка.

Учасники: Гурбан Аббасов - народний артист України,  голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва,  Посол миру; Ольга Власенко - начальник відділу з питань національностей КМДА; Раїса Недашківська - народна артистка України,  повний кавалер ордену княгині Ольги; Наджаф Ахмедов - голова ОКАУ в Дніпропетровській області, організатор Новруза у м. Дніпро; Ольга Пишньоха - викладач кафедри тюркології Інституту філології КНУ ім.Т.Г. Шевченка

Модератор: Наталія Кудряшова - телеведуча.

Довідково. Новруз Байрам - свято Нового року за сонячним календарем, яке відзначають в день весняного рівнодення і початку польових робіт. 

21 березня  з нагоди Міжнародного дня Новруза у Києві пройдуть наступні заходи:

11.00 - 13.00 - конкурс наукових робіт у КНУ ім. Т.Г.Шевченка

14.00 - 17.00 - народні гуляння: виставка творів мистецтв народів світу, дегустація східних солодощів, майстер-класи із виготовлення символіки Новрузу та зі східних танців, конкурс дитячого малюнку, фотоконкурс, а також великий святковий концерт за участю творчих колективів національних громад.

Підсумкові матеріали:

У Колонній залі КМДА 21 березня відзначать міжнародне свято весни "Новруз"

У Колонній залі Київської міської державної адміністрації 21 березня о 14.00 відбудеться святкування Міжнародного свята “Новруз". Вхід на захід вільний.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила начальник відділу з питань національностей КМДА Ольга Власенко.

“Цей захід відбувається за підтримки місцевого бюджету. Було кілька претендентів на проведення цього заходу, були різні концепції, але перемогла концепція Азербайджанського культурного центру, оскільки вона дійсно об'єднала два великих і важливих напрямки, не тільки саме святкування, а й науковий підхід для того, щоб донести і розкрити традиції святкування цього свята”, - розповіла Власенко.

Як зазначили організатори свята, Новруз Байрам свято не релігійне, а міжнародне та загальнонаціональне. Крім цього, Новруз у багатьох своїх традиціях перекликається із ритуалами та традиціями української культури.

Як зазначив народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва, Посол миру Гурбан Аббасов, сьогодні в Україні проживає понад 124 національності.

“Тому так важливо проводити культурно-мистецькі заходи, які об'єднують у спільній культурній діяльності різні народи та національності, які проживають в Україні”, - сказав він.

Зокрема, 21 березня Міжнародне свято “Новруз” у Києві пройде у два етапи та на двох локаціях: міжвузівський конкурс наукових робіт, присвячений святкуванню “Новруз”, у Великій залі Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з 11.00 до 13.00; 14.00 - 17.00 у Колонній залі КМДА відбудуться народні гуляння: виставка творів мистецтв народів світу, дегустація східних солодощів, майстер-класи із виготовлення символіки Новрузу та зі східних танців, конкурс дитячого малюнку, фотоконкурс, а також великий святковий концерт за участю творчих колективів національних громад.

Також запланована виставка національних костюмів, виставка образотворчого мистецтва різних народів, демонстрація кінофільмів про святкування Новрузу у різних країнах, вручення грамот та призів переможців наукової конференції.

Захід проходить за підтримки Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва, Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

23 лютого 2010 року, з ініціативи Азербайджану, Албанії, Афганістану, Македонії, Індії, Ірану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Туреччини, Генеральна Асамблея ООН визнала 21 березня як Міжнародний день Новруз.

Це свято спрямоване на просування цінностей миру і солідарності, як між поколіннями, так й в сім’ї, а також примирення та добросусідства, сприяння збереження культурного розмаїття і зміцненню дружби між народами і різними громадами.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-