Зустріч-дискусія з Емануелісом Зінгерісом: досвід Литви у  збереженні єврейської спадщини та пам’яті про Голокост

Зустріч-дискусія з Емануелісом Зінгерісом: досвід Литви у збереженні єврейської спадщини та пам’яті про Голокост

Укрінформ
27 лютого 16:00 - Зустріч-дискусія з паном Емануелісом Зінгерісом, депутатом  Литовського Сейму та Підписантом Акту Незалежності Литви 

Організатори:  БО «ВБФ «Заради тебе»; Посольство Литовської Республіки в Україні.

Учасники: Емануеліс Зінгеріс - депутат Литовського Сейму, підписант Акту Незалежності; Марюс Януконіс - Надзвичайний та Повноважений Посол Литовської Республіки в Україні; Юлія Гольденберг - голова правління БО «ВБФ «Заради тебе».

Коротко. Під час заходу пан Емануеліс Зінгеріс розповість про литовський досвід зі збереження єврейської спадщини та пам’яті про Голокост. Також будуть розглянуті питання освіти щодо єврейської історії Литви та можливості співпраці між Литвою та Україною зі збереження єврейської спадщини.

Довідково. Пан Емануеліс Зінгеріс – відомий  литовський політик, народився у сім'ї литовських євреїв у Каунасі.  У 1998 році президент Литви Валдас Адамкус призначив його на посаду президента Міжнародної комісії з дослідження злочинів комунізму та нацизму  у Литві. Пан Зінгеріс був ініціатором створення The European Institute for dispersed Ethnic Minorities. У 2009 році він став головою литовської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.  У 2010 році був призначений головою парламентського Комітету у закордонних справах. Він також є головою міжпарламентської групи Сейму і Кнесету (Парламент Ізраїлю). 

Підсумкові матеріали:

В історичному дискурсі треба ретельно відокремити російську пропаганду від справжнього українського антифашизму - литовський депутат

Депутат Литовського Сейму Емануеліс Зінгеріс вважає, що після подолання викликів російської агресії єврейська громада України має право на дослідження і оприлюднення правди про колаборацію з німцями місцевого населення.

Про це він заявив на зустрічі-дискусії з представниками єврейської громади в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Якби мене спитали: "Емануеліс, чого тобі не вистачає в цьому українському пейзажі?", то я б відповів, що не можу про це надто багато говорити, тому що ви перебуваєте у стані війни, але колись це має закінчитися, і ваше право щодо правди про колаборацію з німцями місцевого населення незалежно від того, хто в яких вісях жив, на різні неприємні речі має якимось чином стати надбанням українського народу не тільки, щоб вас жаліли, а щоб було нормальне відчуття, що ти перебуваєш у європейській країні", - сказав Зінгеріс.

Він додав, що це непросте завдання, оскільки в історичному дискурсі треба ретельно відокремити російську пропаганду, "що тут одні фашисти, всі ті московські нісенітниці, які валять на вас", від справжнього українського антифашизму.

За словами Зінгеріса, ці непрості питання об'єднують український і литовський народи. У цьому контексті він зауважив, що Росія "валить і на балтійських фашистів", але в Литві історична "домашня робота" ведеться.

"Литовський народ виконав доволі серйозну домашню роботу - ми випустили книги про колаборацію литовців з німцями, і по телебаченню про це постійно говорять. Але ми не перебуваємо під пресом війни... Щодо праведників світу, яких ми шануємо, то ми боремося, щоб їхніми святими іменами назвали вулиці міст і містечок у всій Литві. Це вдається - не з великим ентузіазмом, але вдається, хоча за це теж доводиться боротися", - зазначив литовський депутат.

Емануеліс Зінгеріс – відомий литовський політик, народився у сім'ї литовських євреїв у Каунасі. У 1998 році президент Литви Валдас Адамкус призначив його на посаду президента Міжнародної комісії з дослідження злочинів комунізму та нацизму у Литві. Пан Зінгеріс був ініціатором створення The European Institute for dispersed Ethnic Minorities. У 2009 році він став головою литовської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи. У 2010 році був призначений головою парламентського Комітету у закордонних справах. Він також є головою міжпарламентської групи Сейму і Кнесету (парламент Ізраїлю).

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-