Чи доведеться Україні імпортувати питну воду?

Чи доведеться Україні імпортувати питну воду?

Укрінформ
26 лютого 12:00 - Презентація дослідження стосовно водних ресурсів України

Організатори: УНІА «Укрінформ»; ГО «Чистий Дніпро».

Учасники: Дмитро Надєєв – голова ГО «Чистий Дніпро»; Віктор Вишневський – гідролог і еколог, доктор географічних наук, професор, провідний фахівець з оцінювання впливу господарської діяльності на річки України; Михайло Ромащенко – доктор технічних наук, професор, академік НААН, заслужений діяч науки і техніки України, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН; Юрій Букрєєв – начальник Міжрегіонального офісу захисту масивів дніпровських водосховищ; Ігор Стрелець – заступник начальника Міжрегіонального офісу захисту масивів дніпровських водосховищ.

Коротко. В ході прес-конференції буде презентовано дослідження, підготовлене на основі праць провідних науковців країни на замовлення ГО «Чистий Дніпро», яке доводить, що уже через 10-15 років Україна може відчути гострий дефіцит питної води.

Також учасники заходу говоритимуть про:

- темпи і загрози глобального потепління в Україні, зростання загроз посух;

- наявні тенденції водоспоживання в Україні та дефіцит чистої питної води в регіонах;

- проблеми малих річок України;

- проблеми «цвітіння» водойм Києва та дніпровських водосховищ;

- небезпеку водяного горіха для ріки Дніпро, її басейну та притоків, і яким чином Україна може повторити сумнозвісний досвід Австралії.

Підсумкові матеріали:

В Україні 3 млн га землі перебувають у зоні з критичним дефіцитом вологи - експерт

В Україні з 31 млн га землі понад половина території потерпає від дефіциту чистої води, а 3 млн га перебувають у зоні критичного дефіциту вологи. Без вжиття термінових заходів посушлива територія до 2050 року може зрости ще на 30%.

Про це сказав голова ГО «Чистий Дніпро» Дмитро Надєєв під час круглого столу в Укрінформі “Чи доведеться Україні вже до 2050 року, або й раніше, імпортувати питну воду?”, повідомляє кореспондент агентства.

“Україні терміново потрібна політики водозбереження і ефективного водокористування. Наразі вже з 31 млн га української землі 18 млн га - території із дефіцитом вологого забезпечення, а 3 млн га перебувають у зоні з критичним дефіцитом вологи. Без заходів водозбереження та водоефективності до 2050 року площа посушливої та дуже посушливої території в Україні може зрости ще на 20-30%”, - сказав Надєєв.

Він зазначив, що Україна належить до країн із низьким рівнем забезпечення водними ресурсами на душу населення.

“Є така класифікація ЮНЕСКО, в якій зазначено, що коли на одного жителя припадає менше 1,7 тис. метрів кубічних води на рік, то така країна належить до кран із малим рівнем водного забезпечення. В Україні цей показник становить близько 1 тис. метрів кубічних, а в південних регіонах і південно-східних, включаючи Крим, цей показник становить близько 400-500 метрів кубічних води на одного жителя. І без залучення води з інших областей ці території стають непридатними для життя та будь-якого рослинництва, ведення аграрного господарства”, - сказав експерт.

За його словами, попри наявність каскадних водосховищ на Дніпрі та інших річках, завдяки яким у державі акумулюється достатня кількість води, в Україні залишаються регіони із дефіцитом питної води, і майже у 1,3 тис. населених пунктів питну воду доводиться завозити. Тож, у найближчі 10-15 років Україна може відчути гострий дефіцит води, коли населення конкуруватиме за водні ресурси із сільським господарством і промисловістю.

Голова ГО “Чистий Дніпро” також нагадав, що Міністерством екології та природних ресурсів у 2017 році було оприлюднено Стратегію зрошення та дренажу в Україні до 2030 року.

“Стоїть питання про відновлення поливу 1,2 млн га території. Особливо навколо водосховищ і великих магістральних каналів із наявними насосними станціями, що дасть можливість додатково вирощувати аграрну продукцію. Можливий додатковий прибуток становитиме 135 млрд грн на рік”, - наголосив Надєєв.

Громадська організація “Чистий Дніпро” була створена на початку 2019 року з метою об’єднати людей, яким небайдужа доля найбільшої річки України. Дослідження про стан українських річок, презентоване під час круглого столу, було підготовлене на основі праць провідних науковців країни на замовлення ГО «Чистий Дніпро”.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-