Що очікує переселенців на шляху до виборчих дільниць?

Що очікує переселенців на шляху до виборчих дільниць?

Укрінформ
25 лютого 14:00 - Вибори 2019-2020: Які перешкоди очікують переселенців на шляху до виборчих скриньок

Організатор: Громадська організація «RE:Старт».

Учасники: Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб;  Олексій Кошель - голова Комітету виборців України; Вікторія Пташник - народний депутат; Олександра Дворецька - виконавчий директор БФ «Восток SOS»; Таміла Ташева  -  координатор «Крим SOS»; Анастасія Одінцова  - правовий аналітик БФ «Право на захист»; Руслан Калінін -  голова «Всеукраїнської Асоціації переселенців»; Валерія Вершина - менеджер програми «Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО»;  Сергій Ковальов - старший партнер адвокатського об'єднання «Могильницький та партнери»; Андрій Хілько -  глава правління Громадської організації «Українська асоціація акціонерів», яка зареєстрована ЦВК у якості спостерігача; Оксана Чепіжко - співзасновниця Громадської організації «RE:Старт»; Катерина Назимко - співзасновниця Громадської організації «RE:Старт».

Модератор: Лариса Губіна -  журналістка.

Питання до обговорення:

1. Формальні і неформальні бар'єри на шляху переселенців до виборчих скриньок.

2. Як припинити дискримінацію: ключові законодавчі ініціативи

3. Наскільки є великою загроза для фальсифікації з голосами виборців з тимчасово окупованих територій?

4. З якими юридичними та організаційними перешкодами стикаються виборці, які проживають не за місцем реєстрації або не мають реєстрації місця проживання? Чи можливо їх вирішити найближчим часом, і що для цього потрібно?

4. Яким чином може вплинути ситуація із переселенцями та виборцями з тимчасово окупованих територій на виборах у мажоритарних округах восени 2019-го року? Як запобігти цьому і чи є для цього політична воля й достатня кількість голосів у нинішньому скликанні парламенту?

5. Необхідність посилення інформаційної кампанії щодо можливості переселенців реалізувати свої виборчі права.

Підсумкові матеріали:

У Донецькій та Луганській областях явка на виборах не перевищить 30% - Тука

У Донецькій та Луганській областях на майбутніх виборах явка не перевищить 30%

Про це на круглому столі в Укрінформі сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

“Я очікую дуже низький рівень явки на вибори на території Донецької та Луганської областей. У 2014 році він складав від 25 до 30%. Я не думаю, що в цьому році явка буде більшою”, - сказав Тука

Він наголосив, що законопроект 6240, який зараз знаходиться з Верховній Раді і передбачає низку змін щодо забезпечення виборчого права внутрішньо переміщених осіб, був розглянутий робочою групою за участі громадських оранізацій. Втім профільний комітет, на думку заступника міністра, самосунувся від оцінки запропонованих змін.

"Лише 2 тижні тому профільний комітет дав висновок, але в цьому випадку зауважень не було, була пропозиція винести в зал для голосування. Фактично комітет самоусунувся від оцінки запропонованих змін. Я мушу відверто сказати, що не вірю в те, що голосування (по законопроекту 6240 - ред.) відбудеться до парламентських виборів", - наголосив Тука.

В той же час, як наголосила на круглому столі співзасновниця Громадської організації «RE:Старт» Катерина Назимко, за даними моніторингу ситуації з внутрішньопереміщеним особами, який було проведено восени 2018 року, на президентських та парламентських виборах планують голосувати тільки 44% внутрішньо переміщених осіб, 33% не планують голосувати, третина від цієї кількості стверджують, що не розуміють своїх прав в процесі голосування. 64% опитаних, за її словами, також не знайомі з порядком голосування на нових територіях, де вони зараз проживають .

У внутрішньо переміщених осіб більше шансів проголосувати на президентських виборах і найменше на місцевих - експерти

Виборчі права внутрішньо переміщених осіб найкраще забезпечені на виборах президента, найгірше - на місцевих виборах у 2020 році

Про це на круглому столі в Укрінформі сказала співзасновниця Громадської організації «RE:Старт» Оксана Чепіжко.

“Якщо говорити про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, то треба сказати, що до президентських виборів підійшли достатньо добре. В минулому році була змінена система голосування для внутрішньо переміщених осіб — була спрощена процедура зміни тимчасової реєстрації для тих, хто буде голосувати. А далі виникає питання, що буде з другим туром — навантаження на Держреєстр (виборців — ред.) буде колосальним, для того, щоб змінити процедуру, буде мало часу. Якщо до виборів нічого не відбудеться, то на другий тур вони (внутрішньо переміщені особи — ред.) навіть не прийдуть голосувати. Це проблема”, - сказала Чепіжко.

Вона відзначила, що також існує проблема із забезпеченням виборчого права внутрішньо переміщених осіб на виборах до Верховної Ради.

“Сумнозвісний закон 6240, який по суті був компромісом для всіх політичних сил, які зараз присутні у Верховній Раді, до цього часу так і не ухвалений. Питання того, чи буде він проголосований після президентської кампанїї, залишається відкритим”, - наголосила Чепіжко.

За словами громадської діячки, також складна ситуація із забезпеченням виборчого права переселенців на місцевих виборах у 2020 році. Так, за оцінками правозахисників, в місцевих виборах не зможуть узяти участь близько 1,5 млн осіб. Чепіжко наголосила, що в цій проблемі все ж досі відіграє роль питання реєстрації виборця.

За даними Державного реєстру виборців, що були оприлюднені під час круглого столу, станом на 17 лютого 2019 року лише 23 тисячі виборців змінили офіційно місце голосування, з них лише 68% - виборці з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-