Звітує Державне агентство лісових ресурсів України

Звітує Державне агентство лісових ресурсів України

Укрінформ
22 лютого 10:00  - Публічний звіт за підсумками діяльності Державного агентства лісових ресурсів України у 2018 році 

Організатори: Державне агентство лісових ресурсів України; державне підприємство «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр».

Спікери: Володимир Бондар - заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України; Віктор Мельниченко - директор ДП «ЛІАЦ».

Підсумкові матеріали:

Лісогосподарства України у 2018 році відновили ліси майже на 44 тис. га - Держлісагентство

Лісові господарства, що перебувають у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України, у 2018 році відновили лісові насадження на площі майже 44 тис. гектарів.

Про це повідомив в Укрінформі під час щорічного звіту заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар.

“Головні принципи і в законодавстві, і в нашій практиці полягають у тому, що на місці того лісу, який був суцільно зрубаний, який був заготовлений, має бути відтворений ліс протягом дуже короткого часу. Законодавством дається 2 роки, протягом яких потрібно відновити ліс на цих ділянках. У 2017 році  площа суцільних зрубів становила 40 тис. гектарів, у 2018 році відтворено лісів на площі майже 44 тис. га, з них на майже 2 тис. га створено нові ліси”, - сказав Бондар.

Він висловив сподівання, що у зв’язку з виділенням коштів зі спеціального фонду бюджету України ця робота найближчим часом активізується щонайменше на півдні та сході країни.

За словами Бондаря, загальна площа лісових ділянок, які належать до лісового фонду України, становить 10,4 млн га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю  9,6 млн га. У підпорядкуванні  Держлісагентства перебувають 73% площі лісів України.

Загалом лісистість України – 15,9%, однак країна посідає 9-те місце серед європейських країн за цим показником. Запаси деревини оцінюються в межах 2,1 млрд куб. м. За рік в Україні приростає 35 млн куб. м деревини. Середньорічний приріст деревини у лісах Держлісагентства дорівнює 3,9 куб. м на 1 га  і коливається від 5 куб. м у Карпатах до 2,5 куб. м у степовій зоні.

Також очільник відомства повідомив, що наразі у лісах, підпорядкованих Держлісагентству, заповідано 16,6% площ, створено 3 тис. територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 1,2 млн га. Загалом упродовж  30 років площа природно-заповіданого фонду України збільшилася у 4 рази.

Бондар наголосив, що Держлісагентство за останні роки погодило проекти указів  Президента України про створення національних природних парків “Кам’янська січ”, “Нобельський”, “Бойківщина”, “Кременецькі ліси” загальною площею 32,4 тис. га, а також проекти указів Президента України про розширення національних природних парків “Олешківські піски”, “Дністровський каньйон”, Ужанського національного парку, “Синевир”.

Заступник голови відомства окремо розповів про програму сертифікації лісів за міжнародними стандартами. Вже торік міжнародний акредитаційний сервіс ASI перевірив діяльність українських аудиторських компаній, зайнятих сертифікацією, та схвалив їхню роботу. Станом на лютий 2019 року вже  сертифіковано 4,23 млн га лісів України.

Важливим результатом роботи Держлісагентства став перехід на нову гармонізовану з європейською систему якості деревини, зазначив посадовець. Якщо раніше ділова деревина поділялася на три сорти (І, І та ІІІ), то з 1 січня 2019 року деревина розподіляється на чотири класи якості (А, В, С, D), як у європейських країнах.

Важливим здобутком галузі у 2018 році стало запровадження 100-відсоткового обліку заготовленої та реалізованої деревини.

Особлива увага приділяється охороні лісів від незаконних рубок. За словами заступника керівника відомства, у 2018 році загальний обсяг незаконних рубок становив 17,7 тис. куб. м, а сума заподіяної шкоди - 116,7 млн грн. Державні лісогосподарські підприємства передали до органів досудового слідства 2,067 тис. справ із сумою заподіяної шкоди 108,6 млн грн, до судів надійшли 85 справ на суму 2,3 млн грн. Суди винесли 77 рішень, за якими присуджено стягнення на суму 1,1 млн грн. Державними виконавцями вже стягнуто 91,3 тис грн. Водночас, за допущені недоліки в роботі до відповідальності притягнуто 477 працівників державної лісової охорони, із займаних посад звільнено 62 особи.

Як поінформував Бондар, значна увага приділяється охороні лісів від пожеж. Загалом протягом 2018 року було ліквідовано 1,297 тис. пожеж на площі 1,367 тис. га, у тому числі верхових - на 270 га. Збитки від пожеж сягнули 27,2 млн грн. При цьому відомстві фіксують тенденцію до зменшення кількості лісових пожеж протягом останніх років. Так, приміром, у 2014 році ліси горіли на площі  у 12 разів більшій, ніж торік, - на 16,677 тис га.

Посадовець окремо зупинився на боротьбі зі шкідниками, хворобами та із всиханням лісів. Станом на 1 січня 2019 року загальна площа всихання лісів становить 440 тис. га, з них сосни звичайної - 243 тис. га, ялини європейської - 26 тис. га, дуба звичайного - 107 тис. га та інших насаджень - 64 тис. га. Заходи з поліпшення санітарного стану проведені на площі понад 168 тис. га, масою майже 6,6 млн куб. м.

“На жаль, більш ефективного заходу, ніж санітарна рубка уражених шкідниками дерев, поки немає. Але ми також впроваджуємо біологічні методи боротьби. Харківська лабораторія вирощує комахожуків для боротьби з короїдом”, - сказав Бондар.

За  даними відомства, протягом 2018 року підприємствами галузі під час усіх рубок було заготовлено 16,5 млн куб. м деревини. Експортовано 527 тис. куб. м дров’яної деревини на загальну суму 0,4 млрд грн, що на 355,7 тис куб. м, або на 10,7% менше, ніж у 2017 році.

Лісові підприємства, що перебувають у підпорядкуванні Держлісагентства, сплатили у 2018 році податків та ЄСВ на загальну суму 6,2 млрд грн, тоді як у попередньому році цей показник становив 5 млрд грн. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-