Участь ООН та ОБСЄ у вирішенні збройних конфліктів:  можливі сценарії для України

Участь ООН та ОБСЄ у вирішенні збройних конфліктів: можливі сценарії для України

Укрінформ
19 лютого 15:00 - Участь ООН та ОБСЄ у вирішенні збройних конфліктів:  можливі сценарії для України

Організатор: Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

Учасники: Джеффрі Фелтман (Amb. Jeffrey Feltman) - посол, доповідач, колишній заступник генерального секретаря ООН з політичних питань; Євген Марчук - представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях; Володимир Хандогій - Надзвичайний і Повноважний Посол, президент ГО «Українська асоціація зовнішньої політики», екс-заступник міністра закордонних справ України; Олександр Левченко - Радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Надзвичайний і Повноважний посол України у Боснії та Герцеговині у 2010-2017 рр.; Володимир Фесенко - політолог, директор аналітичного центру «Пента»; Юлія Тищенко - експерт Українського незалежного центру політичних досліджень; Володимир Лупацій - політолог; Олексій Семеній - експерт-міжнародник, директор Інституту глобальних проблем розвитку; Ганна Шелест - головний редактор UA: Ukraine Analytica, член правління Ради із зовнішньої політики «Українська призма»; Наталія Гуменюк - журналіст, голова ГО «Громадське телебачення»; Олена Снігир - провідний спеціаліст Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України. 

Довідково. Метою проекту «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є створення позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритою для тих, хто виступає за досягнення сталого миру в Україні. В рамках платформи обговорюються ефективна політика реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, методи деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також міжнародний досвід побудови заходів довіри і сталого миру.

На базі Платформи проходять щомісячні публічні заходи за участі представників українських органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.

Ініціаторами Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є незалежні українські громадські організації, серед них Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр», громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом?, в партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.

Підсумкові матеріали:

Україна змогла переконати світ, що є жертвою російської агресії - Фелтман

Україна змогла довести на sжнародній арені, що cтала жертвою російської агресії.

На цьому наголосив екс-заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман під час круглого столу в Укрінформі "Участь ООН та ОБСЄ у вирішенні збройних конфліктів: можливі сценарії для України" в рамках проекту "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію".

"Я відвідував Київ кілька разів у 2013-2015 роках, і я не був тут з 2015 року. Тому я говорю про те, як українська дипломатія виглядала з точки зору тих років, які я провів у Нью-Йорку. І я скажу, що це все було ефективно. Як я вже сказав, вам вдалося виграти цей наратив. Більшість країн та їхніх лідерів визнали, що ви стали жертвою несправедливої агресії з боку Росії", - заявив він.

За його словами, будь-які спроби Росії змінити це базове твердження не мають успіху на міжнародних майданчиках.

Ініціаторами Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" є незалежні українські громадські організації, серед них Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій "Єдиний Координаційний Центр", громадський марафон #Навіщо_Нам_Бути_Разом? у партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.

Росія зробить усе можливе, щоб миротворців на Донбасі не було, але Україна повинна готуватись до їх введення — Марчук

Російська Федерація жорстко протидіятиме залученню миротворчих сил на Донбасі, однак Україна повинна зробити все можливе, аби підготуватись до їх введення.

Про це заявив представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Євген Марчук під час засідання національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» на тему «Участь ООН та ОБСЄ у вирішенні збройних конфліктів: можливі сценарії для України», повідомляє Укрінформ.

“Росія категорично робитиме все, що тільки можливо, щоб ніяких миротворців там (на Донбасі — ред.) не було”, - заявив Марчук. Водночас він вважає, що це питання й надалі буде обговорюватись на всіх рівнях.

На його думку, розмови про поетапність впровадження миротворчої місії можливі, і вони будуть продуктивними, якщо відбуватимуться не в публічній площині, а в закритому форматі.

“Нам не треба впадати в розпач, що Росія блокуватиме будь-яку версію миротворчої місії, але ми маємо розробляти внутрішні (документи — ред.), щоб ми були готові на випадок, якщо Росія піде на якийсь компромісний варіант, який прийме Україна і наші союзники. Щоб не вийшло, що рішення прийнято, а у нас буде маса неготових процедур як це реалізовувати”, - наголосив Марчук.

Представник у Тристоронній контактній групі також звернув увагу на проблему правового врегулювання перебування миротворців на Донбасі в українському законодавстві.

“Ми будемо відповідати за миротворців на нашій території. Використання зброї миротворцями, де вони несуть службу, несе дуже багато проблем. В якій формі і на базі якого внутрішнього і міжнародного законодавства відбуватиметься забезпечення перебування тут миротворчої місії - незрозуміло”, - наголосив Марчук, додавши, що Україна на сьогодні не має відповідної законодавчої та нормативно-правової бази.

Крім правового врегулювання, Україна також повинна розробити комплексний документ, який визначатиме як будуть реалізовуватись всі складові залучення місії в комплексі з ОБСЄ.

Під час виступу Марчук нагадав, що на сьогодні існує прихована протидія Росії на рівні ООН, аби питання мандату миротворчої місії були заблоковані. Допоки не буде знайдено компроміс, яким буде мандат і що це буде за місія, питання не буде виноситись на розгляд. Підсумовуючи свій виступ, Марчук наголосив, що Україна повинна запропонувати всім сторонам свою компромісну версію мандату миротворчих сил на Донбасі.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-