Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин

Укрінформ
6 лютого 12:00 - Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин 

Організатор: Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань.

Учасники: шейх Саід Ісмагілов - муфтій Духовного управління мусульман України «УММА»; Олег Гузик - голова правління Духовного управління мусульман України «УММА»; Михайло Марченко - голова ОСІДУ РУНВіри; Алла Баранова - голова ВРРО, секретар РО «Національні Духовні Збори Бахаї України»; Олександр Саган - професор, ГО «Українська асоціація релігієзнавців»; Іван Папаяні - начальник відділу Державного департаменту у справах релігій та національностей; Ігор Козловський -  голова Донецького осередку УАР; Олександр Духовний -  головний рабин України та Києва громад прогресивного іудаїзму; Артем Чумаченко (Ач'юта Прія дас)- голова Виконавчого Комітету Центру громад свідомості Крішни в Україні;  Людмила Филипович - віце-президент УАР; єпископ Сергій (Вутянов) - Апостольська Православна Церква в Україні; митрополит Віктор Веряскин - Апостольська Церква “Православна релігійна громада апостольської традиції”; Тетяна Кісельова - член Національних Духовних Зборів Бахаї України; Сергій Триліс - голова Буддійського Центру в м. Ірпінь.

Коротко. Під час «круглого столу» представники релігійних спільнот, які входять до ВРРО поділяться набутим досвідом співпраці та взаємодії у благих справах, спрямованих на міжетнічний, міжконфесійний та міжрелігійний мир та злагоду в українському суспільстві,  розкажуть про зусилля  релігійних організацій із духовного відродження України.

Також учасники заходу обговорять  розвиток міжрелігійного діалогу та тематичних проектів, запланованих Радою на 2019 рік.

Довідково. Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань на початку лютого 2019 року проведе низку заходів, присвячених Всесвітньому тижню гармонійних міжконфесійних відносин, запровадженому у 2010 році Організацією Об'єднаних Націй.

Впродовж тижня з 4 по 11 лютого релігійні організації, що є членами ВРРО, проводитимуть зустрічі у своїх громадах та будуть ділитися набутим досвідом діяльності та взаємодії з іншими релігійними громадами.

Підсумкові матеріали:

У Києві обговорили шляхи досягнення міжрелігійної толерантності

У середу, 6 лютого в Укрінформі відбувся круглий стіл з питань співпраці та взаємодії релігійних спільнот в Україні, організований Всеукраїнською радою релігійних об'єднань.

“Ми відзначаємо дві важливі дати в історії людства — Міжнародний день релігій, який святкується в третю неділю січня, і День релігійної толерантності. Всеукраїнська рада релігійних об'єднань майже щороку святкує цей день, тому що для нас важливо встановити в світі принципи взаєморозуміння”, - сказала на круглому столі віце-президент Української асоціації релігієзнавства (УАР) Людмила Филипович.

Як зазначив на круглому столі муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» шейх Саід Ісмагілов, прагнення до не тільки міжкультурного, міжетнічного діалогу, а й діалогу між різними релігіями, релігійними течіями та конфесіями дуже актуальне у світі. Особливо це важливо з огляду на глобалізаційні та міграційні процеси. Мігруючи, люди несуть з собою не тільки свою культуру, звичаї та традиції, а й релігійні переконання. Міжрелігійний діалог тим і важливий, що дає можливість виробити спільні засади співіснування і поваги до світоглядних переконань.

"В нашій раді присутні християни, іудеї, мусульмани, буддисти, кришнаїти, бахаї та Рунвіра. Більш широкого представництва не існує в Україні. Фактично ми є пілотною моделлю широкого міжрелігійного діалогу, що обов'язково має відбутися в майбутньому. Я впевнений, що через кілька десятиліть міжрелігійні діалоги в рамках тріади християнство-іслам-іудаїзм будуть вже неактуальні. І у світі на рівні держав, суспільств актуальним буде міжрелігійний діалог в такому форматі, який зараз усоблює Всеукраїнська рада релігійних об'єднань. Для цього є об'єктивні підстави. Набільший приріст населення відбувається в Китаї, Індії Японії, мусульманських країнах. А це ті країни, де поширені конфуціанство, індуізм, буддизм, іслам. В той час як корінне населення Старого світу, на жаль, зменшується. Глобалізований світ, міграційні потоки, вільне пересування ідей, в тому числі і духовних, скоріш за все змінять старий світ. Тому потрібно бути готовими до більш широкого формату діалогу", - сказав шейх Саід Ісмагілов.

Він висловив думку, що варто було б на офіційному рівні започаткувати день вшанування жертв релігійних репресій як своєрідну шану людям, котрі постраждали за свої світоглядні переконання.

У свою чергу представник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Іван Папаяні зазначив, що департамент міністерства є таким діалоговим майданчиком, який намагається об'єднати релігійні організації та реалізувати практику діалогу між ними та суспільством, державними інституціями.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-