Інформаційний простір Херсонської області. Презентація звіту

Інформаційний простір Херсонської області. Презентація звіту

Укрінформ
29 січня 13:00 - Інформаційний простір Херсонської області: стан, проблеми та шляхи покращення ситуації

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - перша заступниця міністра інформаційної політики; Юлія Каздобіна - голова «Української фундації безпекових студій», радниця міністра інформаційної політики; Ірина Петрова - експертка проекту; Валентина Самар - головна редакторка ІА «Центр журналістських розслідувань».

Коротко. Учасники заходу в рамках реалізації Стратегії інформаційної реінтеграції Криму представлять звіт «Інформаційний простір Херсонської області: стан, проблеми та шляхи покращення ситуації».

Мета  дослідження - привернути увагу до проблем Херсонщини та дати відповідь на питання, що ще може робити держава та громадянське суспільство для збільшення стійкості Херсонщини до деструктивних впливів та розбудови системи комунікацій між державою та громадянським суспільством, яка є основою для суспільної довіри та стабільного демократичного розвитку. 

Довідково. Окупація Кримського півострова Російською Федерацією у лютому 2014 року перетворила Херсонщину на де-факто прикордонний регіон. Окрім викликів, характерних для всієї України, органи влади та громадянське суспільство Херсонщини стикаються з наслідками окупації Криму та ескалації напруги в Азово-Чорноморському регіоні.

Державні органи України, відповідальні за формування та впровадження політики в інформаційній сфері, докладають значних зусиль до відновлення та розбудови системи телерадіомовлення області, відновлення мовлення на території тимчасово окупованого Криму, проводять заходи, спрямовані на збільшення згуртованості та підтримку патріотичного духу мешканців Херсонщини.

Підсумкові матеріали:

Джапарова: задачі захисту інформпростору - блокування незаконного сигналу, розвиток мовлення і контенту

Для захисту інформаційного простору на межі з окупованими територіями необхідно вирішити три задачі: блокування незаконного сигналу, розвиток українського мовлення і підтримка створення проукраїнського контенту.

На цьому наголосила у вівторок, 29 січня, сьогодні на прес-конференції "Інформаційний простір Херсонської області: стан, проблеми та шляхи покращення ситуації" в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

"Коли ми говоримо про інформаційне середовище, особливо на межі з окупованими територіями, у нас є три треки. Перший - зупинення незаконного сигналу", - наголосила Джапарова.

Вона нагадала, що 503 радіо- і ТБ-частоти сьогодні незаконно використовуються російськими окупантами. Ці частоти належать Україні, є майном України, але на них мовить російська пропаганда, просуваючи антиукраїнський дискурс, використовуючи мову ворожнечі проти Української держави і суспільства. Цей сигнал сьогодні, на жаль, можна вільно отримувати, на Херсонщині в тому числі, додала перший заступник міністра.

"Ми пояснювали нашим міжнародним партнерам, що з класичної точки зору блокування сигналу не є демократичним, але в даному контексті це зупинення незаконного сигналу, тому що саме мовлення з окупованих територій порушує всі принципи міжнародного права і координації Міжнародного союзу електрозв'язку, який присвоїв ці частоти Україні", - підкреслила Джапарова.

Друга задача, за словами посадовця, - це розвиток мовлення на окуповані та прилеглі до них українські території. За позитивний приклад Джапарова навела вежу на Чонгарі, яка продемонструвала співпрацю між приватними установами і державою: комерційна установа швидко збудувала вежу, яка уможливила мовлення багатьох медіа, як радіо, так і ТБ. Сигнал від неї сьогодні доходить не тільки на південь Херсонщини, а й у Крим.

"В планах у нас нарощення висоти вежі у Чаплинці, яка збільшить радіус покриття українським сигналом, в тому числі, окупованої території", - зазначила Джапарова.

Третя задача - це контент, додала заступник міністра інформполітики, анонсувавши підбиття результатів конкурсу для медіа, які минулоріч напрацювали контент із загальною назвою "Реінтеграція Криму". Кілька ЗМІ-"преселенців" виграли конкурс і отримають фінансову підтримку Мінінформполітики - близько 2 млн грн. Презентація результатів конкурсу відбудеться вже цього четверга.

На думку Джапарової, наразі висвітлення теми Криму і Донбасу не є достатнім. За результатами моніторингу інформаційних каналів, частка інформації про Донбас складає 8,7%, а про Крим - лише 2,2%. Якщо ж до уваги брати ще п'ять загальнонаціональних розважальних телеканалів, частка буде ще менша.

Тому, підкреслила заступник міністра, хоч держава не втручається в редакційну політику, Мінінформполітики намагається підтримати ті ЗМІ, які працюють в цій інформаційній ніші і не мають комерційної підтримки, зокрема,за рахунок реклами.

Презентований сьогодні аналітичний звіт, вважає Джапарова, допоможе у вирішенні цих завдань.

"Внутрішній пояс інформаційної безпеки - це усі регіони, які межують з Російською Федерацією. Ми чітко усвідомлюємо, що саме в цих регіонах локально запроваджуються спеціальні операції, додаткові інструменти впливу на населення. І для нас розуміти, що там відбувається в інформаційному середовищі, є ключовим питанням. Завдяки цьому досліжденню, цьому аудиту картина в нас набагато більш чітка. І для нас це запорука того, що у своїх рішеннях по реалізації конкретних проектів ми будемо більш адекватними тим вимогам, які сьогодні висувають об'єктивні обставини", - впевнена Джапарова.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-