Популізм як загроза демократії

Популізм як загроза демократії

Укрінформ
13 грудня 13:00 - Популізм як загроза демократії

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень.

Учасники: Ігор Петренко - експерт Міжнародного центру перспективних досліджень; Роман Ващук - Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні; Василь Філіпчук - головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень, модератор; Геннадій Друзенко - правник, публіцист; Володимир Фесенко - політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»; Микола Капітоненко -експерт Міжнародного центру перспективних досліджень; Євген Магда -директор Інституту світової політики.

До участі запрошені: представники органів державної влади України, аналітичних центрів, ділових кіл, громадських організацій та експерти.

Довідково. Експерти МЦПД повідомляють, що з огляду на наближення активного передвиборчого періоду в Україні наростають інформаційні атаки на цінності відкритого суспільства, демократії та ринкової економіки.

Протягом 2017 року спостерігається ріст інформаційних дискредитаційних атак на громадських активістів та організацій в Україні. Можна спрогнозувати зростання інтенсивності використання “брудних” інформаційних технологій проти “іноземних агентів” впливу з наближення дати проведення виборів.

Також вони зазначають, що як наслідок, існує ризик дискредитації цінностей відкритого суспільства в усвідомленні широкого кола українських громадян, що виступають основними споживачами “брудних” інформаційних технологій та атак, а також негативного удару по іміджу організацій, що підтримують та проштовхують цінності демократії, толерантності тощо. Це, у свою чергу, може призвести до підтримки зростання антидемократичних авторитарних тенденцій загалом.

Підсумкові матеріали:

В Україні сприятливий грунт для популізму, що є загрозою для демократії - експерти

В Україні досить сприятливий грунт для популізму, і під час виборчої кампанії українці часто орієнтуються на тих політиків, які "більше запропонують".

Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко під час круглого столу в Укрінформі.

“Якщо казати про Україну, то дійсно, в нас досить сприятливий ґрунт для популізму. Це і бідність, і низькі зарплати і пенсії, повальна корупція, засилля олігархів, війна і зовнішня загроза, несправедливість соціальних статусів, кумівство, симпатії українців до певних авторитарних лідерів, недовіра до виборчої демократії, формальних державних інститутів, політична нестабільність і досить часто відсутність нормальної кількості незалежних засобів масової інформації.”, - сказав Петренко.

За його словами, в Україні відсутній усвідомлений погляд на популізм "Українці ... завжди тих, хто їм не подобається, називають популістами, таким образливим словом".

Як зауважив фахівець, проблема полягає в тому, що українці переважно мислять короткостроковими і локальними цілями, і вибори для нас, зазвичай, це певний ринок. "Досить часто українці “ведуться” на того, хто більше запропонує, і, відповідно, на того орієнтуємося", - наголосив він.

При цьому, за його словами, і влада, й опозиція намагаються знаходити свою "популістичну нішу".

Серед шляхів боротьби з цим явищем Петренко назвав, зокрема, відновення довіри до виборної демократії шляхом удосконалення виборчого законодавства, покращення якості роботи ЗМІ, громадянську освіту молоді, ширше залучення громадян у процеси прийняття рішень, паралельну розбудову інклюзивних політичних інститутів і економіки, проведення фактчекінгу висловлювань популістів, повернення до національного діалогу і конституціоналізму.

У свою чергу, правник і публіцист Геннадій Друзенко вважає, що на майбутніх парламентських виборах буде, щонайменше , дві чисто популістичні сили. “І дуже цікаво, чи вони, потрапивши у велику політику, почнуть дрейфувати до якихось більш традиційних партій, тобто це буде вхідний квиток, чи, навпаки, почнуть руйнувати й так дуже кволий крихкий український політикум зсередини. Я думаю, ці виклики відкриті і треба дуже серйозно до них ставитися, бо, по суті, в України зараз найбільша спокуса стати калькою Росії”, - зазначив Друзенко.

Як зазначалося на засіданні, зростання популістського руху відзначається нині у західних країнах. “Проблема з демократією в світі призводить як раз до того, що популізм наростає, збільшується і, фактично, став осердям або ядром антиліберального руху. І сьогодні популістичні партії присутні в парламентах восьми країн Європейського Союзу, при чому в чотирьох з них – Угорщина, Польща, Чехія, Італія – ці партії перебувають безпосередньо при владі" , - зауважив Петренко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-