«Герої українського Донбасу». Презентація документально-телевізійного  циклу

«Герої українського Донбасу». Презентація документально-телевізійного циклу

Укрінформ
13 грудня 14:00 - Презентація, присвячена документально-телевізійному  циклу «Герої українського Донбасу»

Організатор: Міністерство інформаційної політики.

Учасники: Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Дмитро Ткаченко - радник міністра інформаційної політики України, керівник АЦ «Фабрика думки «Донбас»; Лілія Українська (Болбат) - волонтер, нагороджена відзнакою Народний Герой України, виходець з м. Маріуполь; Роман Світан - радник голови Державної  обласної адміністрації Донецької області у 2014 році.

Коротко. Під час заходу буде оголошено дату прем'єрного показу у м. Києві та презентовано 6 тизерів про наступних героїв  документального циклу «Герої українського Донбасу»: Володимира Жемчугова - Героя України, керівника партизанського загону на Луганщині у 2014-2015 рр., радника міністра інформаційної політики України; Леоніда Краснопольського - донеччанина, волонтера, дизайнера; Ігоря Козловського - донеччанина, в'язня сумління, вченого-релігієзнавеця; Лілію Українську (Болбат) - маріупольчанку, волонтерку, Народного Героя України; Геннадія Мохненка - маріупольця, пастора, капелана; Руслана Пустовойта - маріупольця, добровольця, розвідника.

Довідково. Документально-телевізійний цикл «Герої українського Донбасу» - це 22 випуски -  індивідуальні історії про громадський та військовий спротив жителів Донецької та Луганської областей  російській окупації. У ньому засвідчується, що Донбас - це Україна, зокрема наводяться свідоцтва про застосовані російські технології для загострення конфлікту в регіоні у 2014 році, а також наочні факти злочинів з боку російської сторони. Детально та аргументовано доводиться, що це не внутрішнє протистояння, а збройна агресія Російської Федерації проти України. 

Крім того, розповідається як через перший потужний спротив, який здійснили саме жителі Донецької та Луганської областей, вдалося зупинити реалізацію повномасштабного кремлівського проекту «Новоросія» на території нашої держави та реальні події окупації територій Донецької та Луганської областей.

Документальний цикл було створено АЦ «Фабрика думки «Донбас» та Творчим об'єднанням «ВиДиво»  за підтримки Фонду на підтримку демократії (NED), Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, Міністерства інформаційної політики України.

Підсумкові матеріали:

Джапарова анонсувала масштабну акцію на підтримку полонених Росією українських моряків

У Києві 17 грудня відбудеться масштабна акція «Пам’ятай про тих, хто в полоні» на підтримку українських моряків, захоплених у полон Російською Федерацією.

Про це поінформувала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час презентації документально-телевізійного циклу «Герої українського Донбасу», що відбулась у четвер в Укрінформі.

«17 грудня о 19:00 на Майдані Незалежності відбудеться величезна акція «Пам’ятай про тих, хто в полоні», одним із організаторів якої є Міністерство інформаційної політики разом із великою кількістю громадських організацій. Ми запрошуємо всіх українців доєднатись до цього – це буде акція на підтримку 24-х українських моряків, більшість із яких сьогодні перебуває у «Лефортово», – поінформувала Джапарова.

Окрім того, за її словами, за кілька годин до початку акції «Пам’ятай про тих, хто в полоні» відбудеться прес-конференція Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової разом із адвокатами, які захищатимуть захоплених українських моряків.

«Буде представлена стратегія захисту моряків. На 13:30 17 грудня я запрошую журналістів і активістів, кому цікаво брати участь у цій прес-конференції,» – додала Джапарова.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці і 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про запровадження воєнного стану на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

 В Укрінформі презентували цикл відеоісторій про героїв українського Донбасу

Міністерство інформаційної політики презентувало в Укрінформі шість тізерів документально-телевізійного циклу «Герої українського Донбасу» про добровольців, волонтерів, капеланів і політв’язнів.

Про це розповіла перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час презентації проекту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні важливо виробляти контент про новітню історію, що фіксує історії людей, які є частиною опору. Цей цикл вбиває міф про те, що в Україні – громадянська війна. І цінність цього проекту у тому, що він сформований на основі саме документальних свідчень людей, які пережили і переживають цю війну фізично й емоційно. Ми презентували шість тізерів із 22-х , які були відзняті загалом», – пояснила Джапарова.

Урядовець уточнила, що цей проект є продовжуваним і впроваджується у рамках Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу, план дій якої буде презентовано 19 грудня в Укрінформі.

Водночас вона наголосила, що МІП сприятиме якнайкращому поширенню матеріалів циклу «Герої українського Донбасу» на різних платформах і майданчиках світу, зокрема на сайті 100whys.org.

Виробником циклу виступив аналітичний центр «Фабрика думки "Донбас"», який упродовж 2017-2018 років працював над створенням відеоісторій.

Під час презентації було продемонстровано півторахвилинні тізери про радника міністра інформаційної політики, Героя України, організатора партизанського руху на Луганщині у 2014-2015 роках Володимира Жемчугова, про дизайнера та волонтера Леоніда Краснопольського, який у лютому 2018 року загинув в автокатастрофі, про вченого-релігієзнавця, в'язня сумління російської окупаційної "адміністрації" 2016-2017 років Ігоря Козловського, капелана Геннадія Мохненка, розвідника та добровольця Руслана Пустовойта, а також про волонтера і Народного героя України Лілію Українську (Болбат).

Присутня на презентації Лілія Українська зізналася, що їй непросто знаходити себе в «мирному житті».

«Рік тому я переїхала до Києва і мені дуже важко знайти себе тут, адже ти починаєш жити зовсім іншими потребами. Тобто, коли раніше мрія була знайти тепловізор, щоб врятувати хлопців, то у мирному житті бачиш зовсім інших людей і інші ситуації. Наприклад, якось у Києві над моїми дітьми посміявся хлопчик, мовляв, вони жили на війні. Вони прийшли додому й розплакалися. Звісно, я їх втішала, але потім пішла до спальні і розплакалась сама, бо це дуже важко сприймати», – розповіла волонтер.

До циклу «Герої українського Донбасу» також увійшов також і випуск, присвячений раднику голови Донецької облдержадміністрації в 2014 році Роману Світану, який прошов полон, тортури та двічі переживав клінічну смерть. Під час презентації проекту Світан зауважив, що Україна переможе у війні не лише тоді, коли будуть звільнені Крим та Донбас, а «коли Російська Федерація розпадеться друзки».

Радник міністра інформполітики та керівник АЦ «Фабрика думки "Донбас"» Дмитро Ткаченко зі свого боку поінформував, що п’ять із шести історій героїв повністю можна буде переглянути о 19:00 20 грудня в кінотеатрі «Жовтень».

Наступний документальний цикл, який МІП планує презентувати у березні 2019 року, називатиметься «Люди українського Донбасу». Він буде присвячений п’ятій річниці громадянського спротиву російським окупантам на сході України. Однією з героїнь цього проекту стане народний депутат Наталія Веселова, яка у четвер також взяла участь у презентації циклу «Герої українського Донбасу».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-