«Невидимий батальйон 2.0»: повернення ветеранок до мирного життя». Презентація  результатів дослідження

«Невидимий батальйон 2.0»: повернення ветеранок до мирного життя». Презентація результатів дослідження

Укрінформ
6 грудня 15:30 - "Невидимий батальйон 2.0": повернення ветеранок до мирного життя

Організатор:  Невидимий Батальйон / Invisible Battalion.

Учасники:  Марія Берлінська - ветеранка, голова Інституту гендерних програм;  Анастасія Дівінська - представниця ООН Жінки в Україні; Тамара Марценюк -  кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Анна Квіт -  незалежна дослідниця;  Леся Василенко - голова правління «Юридичної сотні».

Коротко. Учасники заходу обговорять рекомендації щодо програми заходу реабілітації та адаптації ветеранів з урахуванням гендерної перспективи у колі експертів.

Підсумкові матеріали:

В Україні понад 12 тис. жінок мають статус учасника бойових дій - соцдослідження

Серед 350 тисяч ветеранів АТО в Україні налічується понад 12 тисяч жінок, які є учасниками бойових дій (УДБ).  

Про це під час презентації попередніх результатів соцдослідження "Невидимий батальйон 2.0": повернення ветеранок до мирного життя" розповіла доцент кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Анна Квіт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За даними Державної служби України у справах ветеранів та учасників АТО, станом на 1 серпня 2018 року в нас є приблизно 350 тисяч ветеранів АТО, жінки з них становлять 12 тис. 10. Це ті, які мають статус учасниць бойових дій (УБД). Відсотково  це 3,5%. Серед тих учасників бойових дій, які мають інвалідність внаслідок бойових дій - загалом 3400 осіб,   жінок - 33, тобто 1%. Найбільший відсоток жінок УБД в Нацполіції, СБУ, ДСНС, Службі зовнішньої розвідки. За чисельністю найбільше жінок-УБД саме в Міністерстві оборони України - 8027 (3,4%)», - поінформувала Квіт. 

Аналізуючи статистику за регіонами, вона зазначила, що  найбільше жінок-УБД зареєстровано у Донецькій (2280 або 15,8%), Луганській (1378 або 14,0%), Дніпропетровській (830 або 2,9%), Харківській (571 або 3,7%), Житомирській (652 або 3,8%), Львівській (608 або 2,7%), м. Києві (525 або 2,9%) та Київській області (500 або 2,9%). Найбільше ветеранок, які отримали інвалідність унаслідок війни, зафіксовано у Волинській (11 або 2,9%), Дніпропетровській  (8 або 2,0%) та Житомирській (5 або 1,6%) областях.

За інформацією організаторів презентації, опитування здійснювалось протягом липня-листопада 2018 року та ставило за мету з'ясувати особливості становища жінок в Україні, які брали участь в АТО та ООС. Під час опитування  виявлялись як успіхи, так і проблеми реінтеграції жінок до мирного життя.

До позитивних ознак дослідники віднесли наявність в Україні системи реінтеграції ветеранів та ветеранок до цивільного життя, яка передбачає широкий спектр медичних послуг, психологічну реабілітацію, соціальні пільги та гарантії. Крім того, українське суспільство підтримує ідеї залучення жінок до збройних сил на рівні із чоловіками. Серед негативних назвали важкодоступність послуг реінтеграції  (труднощі в оформленні статусу УБД, надмірній бюрократизм, корупція), труднощі у спілкуванні ветеранок із цивільними людьми,  упереджене ставлення до них з боку працівників медичних і соціальних служб та ін..

Як повідомили спікери, на сьогодні в Україні передбачено 21 пільгу для учасників бойових дій, серед яких безкоштовний проїзд (монетизація пільги або надання талонів), виділення землі (різного цільового призначення), забезпечення житлом, знижка на сплату комунальних послуг (та вартості твердого палива), забезпечення безоплатними лікарськими засобами та ін.. Разом з тим, соціальний захист ветеранок часто супроводжується проблемами, серед яких труднощі з оформленням УБД, недостатня якість медичних послуг та психологічної реабілітації, відсутність перехідних програм з військового до цивільного життя у законодавстві та ні. 

За словами представниці "ООН Жінки" в Україні Анастасії Дівінської, презентовані дослідження мають практичний досвід, адже у подальшому стають підгрунтям для напрацювання різноманітних нормативних актів та законопроектів, які вирішують гендерну проблему в Україні. 

Відео з прес-конференції:

Англійську версію дивитись тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-