Меценат - для українського суспільства: протистояння гібридній війні

Меценат - для українського суспільства: протистояння гібридній війні

Укрінформ
7 грудня 14:00 - Меценат - для українського суспільства: протистояння гібридній війні

Організатор: Укрінформ.

До участі запрошені:  Лариса Івшина  - головний редактор газети «День»;  Микола Княжицький -  народний депутат України;  Ганна Гопко - народний депутат України;  Ірина Констанкевич - народний депутат України; Михайло Слабошпицький - письменник; Володимир Загорій  - голова Ліги українських меценатів;  Ігор Смешко -  громадський діяч; Михайло Поживанов - громадський діяч; Олесь Доній - громадський діяч;  Ірина Ключковська -  директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою (МІОК) НУ «Львівська політехніка».

Модератор:  Микола Гриценко -  президент Благодійного фонду газети «День», письменник.

Коротко. Мета «круглого столу» -  загострення уваги громадянського суспільства, бізнесу,  представників влади до підтримки просвітницьких проектів, спрямованих на зміцнення української державності та ідентичності.

Захід організовано до 6-ї річниці заснування Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День».

Підсумкові матеріали:

В Україні необхідно скоординувати роботу благодійних та волонтерських організацій - Івшина

Суспільство, бізнес та держава мають звернути увагу на просвітницькі проекти, спрямовані на зміцнення  української державності та ідентичності. Для цього необхідно скоординувати діяльність державних інституцій, волонтерських і благодійних організацій та ініціатив. 

Такі питання обговорили на круглому столі "Меценат - для українського суспільства: протистояння гібридній війні", який пройшов до 6-ї річниці заснування  Благодійного фонду сприяння ініціативам газети "День" в Укрінформі.

"Меценат для українського суспільства в часи протистояння гібридній війни - це дуже заточує історію. Якщо б ми були в мирний час,  ми могли б довго говорити про те, що влада не дає, а ми самі не можемо. Треба ставити дуже принципово питання - Українська держава зараз в такому стані, що вона не може належним чином допомогти українському суспільству, якщо суспільство саме не організується і не натисне в правильних місцях. Зараз з'являються такі явища, як волонтерство і меценатство одночасно. ...Ми не можемо говорити про масове явище, тому що це означає, що ми маємо підмінити собою державні інституції. Треба йти іншим шляхом, треба примусити державну машину працювати в інтересах суспільства", - сказала Івшина. 

Зокрема вона наголосила на ролі волонтерських та благодійних акцій у просвітницькій діяльності на прифронтових територіях, на інформуванні населення про реальний стан речей. 

Окремо учасники круглого столу наголосили на необхідності удосконалення законодавства, яке регулює благодійну, меценатську діяльність. 

Як зазначив на заході директор юридичної компанії "Добродій" Василь Кривобок, наразі дуже багато законів тією чи іншою мірою регулюють функціонування благодійних фондів, провадження меценатської діяльності. Водночас законодавством визначено 15 сфер, де може провадитися благодійна діяльність.

"Податковий та митний кодекси - набільш важливі закони, вони регулюють питання оподаткування з одного боку тих, хто отримує певну благодійну діяльність, з іншого боку регулюють питання певних пільг безпосередньо меценатів. Не дивно, що на сьогодні податковий чи митний кодекс регулює навантаження,  а з іншого боку законодавець повинен розуміти, що під прикриттям певних фондів можуть бути спроби, і мабуть вони є, приховування конкретної комерційної дільності. Треба намагатися тримати баланс", - сказав Кривобок. 

Учасники круглого столу ухвалили резолюцію до Міністерства культури України, Міністерства інформаційної політики, Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності, в якій наголошується, що попри потужний рух волонтерів, активних громадян, ЗМІ в протистоянні російській пропаганді, ця робота досі не є стратегічно злагодженою та ефективною. Зокрема, йдеться у резолюції, бракує взаємодії громадського сектора з державними інституціями, такими як Міністерство інформаційної політики, Міністерство культури та Верховна Рада. Отже, як наголошується в документі, є потреба у створенні координаційного центру волонтерського, благодійницького руху, банку даних, який містив би інформацію про дієві патріотичні благодійні організації та ЗМІ, налагодження співпраці між ними. Окрім цього, потребує вдосконалення законодавство з благодійництва, у якому мали б бути чітко прописані норми щодо економічного стимулювання благодійництва, заохочення якомога більшої частини меценатів вкладати кошти, зокрема в духовну сферу. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-