«Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ». Підбиття підсумків

«Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ». Підбиття підсумків

Укрінформ
30 листопада 11:00 - Завершення проекту «Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ» 

Організатор: Асоціація об'єднаних територіальних громад.

Учасники: Оксана Суліма - керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції, Міністерство соціальної політики України; Мирослав Ольчак - експерт-консультант міжнародних проектів, Республіка Польща; Володимир Міцук - член правління Асоціації ОТГ, голова секторальної платформи «Соціальний захист», голова Білозірської ОТГ; Агнєшка Пясецька - Фонд Міжнародної Солідарності, Республіка Польща; Валентина Полтавець - виконавчий директор Асоціації ОТГ. 

Довідково. Проект  співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.  Він реалізований у партнерстві з Фондом Міжнародної Солідарності.

Його мета -   вдосконалення системи надання послуг соціального захисту в об'єднаних територіальних громадах.  

Зокрема, в рамках проекту були реалізовані наступні заходи:

-зібрано та поширено на сайті Асоціації ОТГ кращі практики у сфері надання послуг соціального захисту;

-з 30 вересня по 6 жовтня відбувся навчально-ознайомчий візит десяти фахівців у сфері соціального захисту в ОТГ - переможців Проекту «Повноваження та послуги соціального захисту в ОТГ» до Республіки Польща; 

-організовано навчальні виїзні семінари в Житомирі, Полтаві, Запоріжжі та  Черкасах для фахівців соціальної сфери  в ОТГ.  Зокрема, учасники вивчали власні і делеговані повноваження ОТГ та гмін (Польща) у сфері соцзахисту, працювали над виявленням потреб та проблем у цій галузі та моделювали процес передачі повноважень у сфері соцзахисту до об'єднаних територіальних громад. Серед іншого, були презентовані кращі практики у сфері соцзахисту в ОТГ.  

-поширено аналітичні та навчальні матеріали серед об'єднаних територіальних громад. 

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі підсумували результати проекту «Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ»

Асоціація об'єднаних територіальних громад підсумувала результати проекту «Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ», що фінансувався в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Обговорення підсумків проекту відбулося під час круглого столу в Укрінформі.

Як зазначила модератор платформи «Соціальний захист» Наталія Коваль, метою проекту «Повноваження та послуги соціального захисту в ОТГ» було вдосконалення системи надання послуг соціального захисту в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) через розробку різних моделей з надання послуг соціального захисту. 

За її словами, для участі в проекті відібрали 39 громад, які вже мали досвід з надання соціальних послуг, а з 30 вересня до 6 жовтня відбувся навчально-ознайомчий візит десяти фахівців у сфері соціального захисту до Республіки Польща. 

Окрім того, зауважила Коваль, для фахівців соціальної сфери в ОТГ організовувалися навчальні семінари. 

«Завдяки семінарам ОТГ налагодили співпрацю та комунікацію з Міністерством соціальної політики України щодо впровадження та надання сучасних соціальних послуг. На даний момент у 20 громадах - учасниках проекту розробляється програма соціального захисту населення, метою якої є впровадження відповідної моделі соціального захисту в громаді та покращення надання соціальних послуг», -  повідомила Коваль. 

Вона додала, що за результатами анкетування, 20 ОТГ покращили надання соціальних послуг у своїх громадах після отримання нового досвіду під час семінарів.

Як повідомив голова правління Фонду міжнародної солідарності Мачей Фальковскі, «реформа децентралізації - одна із провідних в Україні, тому що саме від неї залежить дуже багато сфер». 

«На мою думку, від сфери соціального захисту залежить успіх реформ, оскільки саме зміни в ній люди відчувають найбільше, бо ця сфера стосується їхніх конкретних потреб», - зазначив Фальковскі.

Він підкреслив, що Польща готова ділитися своїм досвідом у разі необхідності, але в першу чергу очікує на ідеї Асоціації ОТГ.

Керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики Оксана Суліма зауважила, що робота із громадами-учасниками проекту продовжиться. 

«Продовжимо активно працювати з громадами, які в нас є пілотними, та будувати модель для кожної громади, щоб можна було врахувати всі потреби та всі вимоги кожного жителя територіальної громади», - повідомила Суліма.

Водночас вона наголосила на необхідності продовження навчання для фахівців у сфері соціального захисту ОТГ. 

«Навчання забагато не буває, з'являються нові громади. Процес цей має тривати до повного завершення децентралізації, тому робота з підтримки, навчання дуже потрібна й надалі», -  додала Суліма. 

Проект «Повноваження і послуги соціального захисту в ОТГ» співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Проект реалізований у партнерстві з Фондом міжнародної Солідарності.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-