Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні. Презентація дослідження

Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні. Презентація дослідження

Укрінформ
29 листопада 12:30 - Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні

Організатор: Аналітичний Центр «Політика»; Центр суспільних досліджень «Український меридіан».

Учасники: Тарас Чорновіл - політичний експерт; Володимир Цибулько - політолог; Дмитро Тимчук - народний депутат України; Дмитро Левусь - директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан»; Олег Лісний -  віце-президент  АЦ «Політика»; Олеся Яхно-Белковська - політичний експерт; Кирило Сазонов - блогер; Ольга Лень - журналіст, блогер.

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація дослідження у вигляді експертного опитування «Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні»,  яке спільними зусиллями провели організатори протягом жовтня-листопада 2018 року та обговорення його результатів.

В опитуванні брали участь провідні українські та іноземні експерти, які поєднують знання реалій українського електорального процесу, аналізують методи впливу Кремля на інші країни та є учасниками протистояння РФ у її агресивній політиці в інформаційному просторі. Також учасники обговорюватимуть як Кремль намагатиметься впливати на вибори.

Підсумкові матеріали:

Експерти спрогнозували ступінь впливу Кремля на вибори-2019 в Україні

Дослідження у вигляді експертного опитування «Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні» було презентоване на засіданні міжнародного круглого столу в Укрінформі.

Воно було проведене аналітичним центром «Політика» та центром суспільних досліджень «Український меридіан» протягом жовтня-листопада 2018 року, повідомляє    кореспондент Укрінформу з посиланням на директора Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитра Левуся.

“Ми опитували українців та людей з інших країн. Це Польща, Естонія, Латвія, РФ була представлена політичними емігрантами, які живуть в Україні, Казахстан, Молдова. Ми обирали ці країни не просто так, а тому що вони точно уявляють, що таке Російська Федерація і де йде втручання у вибори. Для Латвії та Естонії це залишається актуальною темою. Я пишаюсь нашими експертами, прогнози та тенденції дуже у всіх тверезі та справедливі”, - сказав Левусь.

За його словами, всіх учасників дослідження поєднують знання реалій українського електорального процесу. Вони аналізують методи впливу Кремля на інші країни та є учасниками протистояння РФ у її агресивній політиці в інформаційному просторі.

Віце-президент АЦ «Політика» Олег Лісний наголосив, що усі  респонденти мали можливість висловити свою думку про те, що відбувається та що відбуватиметься під час виборів-2019. “Так, я з вами із більшістю згоден, бо ми, як вважають росіяни, були у сфері їхнього впливу. У Кремлі вважають, що вони наші вибори, нашу незалежність і нас як таких сприймають як частину себе, як неправильних руських. Тому будуть нам "допомагати” проводити президентські і парламентські вибори, будуть нам допомагати далі жити, бо ми ж цього не вміємо", - сказав він.

Лісний вважає, що таке дослідження допоможе українцям бути готовими до майбутніх подій, зрозуміти, що росіяни досі вважають українців “своїми”, в той час як ми є самодостатніми і можемо перемагати, дивувати світ. “Я впевнений, що ми переможемо. А зараз ми повинні не закидати капелюхами ворога і заявляти, що можемо однією лівою перемогти, а тверезо бачити проблемні моменти та дуже прагматично і системно підходити до боротьби”, - сказав він.

Учасники заходу обіцяють найближчим часом зробити результати експертного опитування «Вплив Кремля на Вибори-2019 в Україні» доступними для всіх, оскільки воно цікаве не тільки для політологів, а й для політиків.

Кремль робитиме ставку на парламентські вибори в Україні - політолог

Росія, без сумніву, намагатиметься вплинути на виборчий процес в Україні у 2019 році, проте  робитиме ставку на вибори до Верховної Ради, а не на президентські. 

Таку думку політолог Володимир Цибулько висловив на засіданні міжнародного "круглого столу" в Укрінформі.

"Ставка буде робитися на парламентську більшість, яка не буде впадати в антиєвропейську чи антинатівську риторику, але тихо саботуватиме, наприклад, процес стандартизації з НАТО та багато інших процесів", - вважає експерт.

На його думку, РФ не готова виділяти зайвого фінансування на українські вибори, тому активніше включиться та працюватиме у другому турі. "Хто вийде у другий тур, того і підтримає, будь-кого, хто проти Петра Порошенка", - припустив Цибулько.

Політичний експерт Тарас Чорновіл також вважає, що для Кремля головне мати в українському парламенті якомога більше прибічників.

Що ж до президентських виборів, то, на його переконання, Російська Федерація намагатиметься зробити так, щоб до влади в Україні прийшов той кандидат, який буде готовий на компроміси.

“Росія почала вже розуміти, що схопити все не можна, і тому там виходять із того, що має бути прийнятний результат. Кандидат має бути не “наш”, а “договороздатний”. Ось ця норма стала визначальною”, - сказав Чорновіл.

На його думку, керівництво РФ уже визначилося, кого воліло би бачити переможцем президентських перегонів в Україні, та й російські політтехнологи зробили певні висновки із попередніх виборів. "Вже немає тупої ставки на те, що треба привести до влади свого кандидата. ... Їх (ряд "кандидатів" - ред.) планують на парламентські, а на президентські вибори випускають тільки пограти м’язами і попрацювати”, - сказав Чорновіл.

Експерт також вважає, що Кремль неодмінно намагатиметься змоделювати суспільні настрої в Україні, якомога глибше загнати громадян у депресивний стан завдяки різним каналам зв'язку. І найімовірніше, це робитимуть не через ЗМІ, а за допомогою соціальних мереж та в інші способи, зауважив Чорновіл.

РФ продовжить сіяти хаос в Україні - політичний експерт

Політичний експерт Олеся Яхно-Белковська не сумнівається у тому, що Російська Федерація продовжить сіяти хаос в Україні.

Таку думку вона висловила на засіданні міжнародного круглого столу в Укрінформі.

«Я вважаю, що Росія продовжить роботу на хаос і на злам ситуації в Україні. Росія побачила, що вона, якщо ми говоримо про військовий шантаж, не може його перевести у політичну або геополітичну перемогу, але вважає, що може додавати цим хаосу і зламу ситуації, бо на якомусь етапі, можливо, це вдасться укупі з іншими факторами перевести у перемогу», - сказала Яхно-Белковська.

Вона зазначила, що відстежує російський інформаційний простір і бачить як там лунають тези про те, що повернути Росію у міжнародне співтовариство, відмінити практику судів проти неї, скасувати санкції можна тільки, якщо діяти через Україну. 

«Вони думають, якщо вдасться змінити ситуацію в Україні, то далі можна буде усе «відмотати». Вони вважають, що це простий та дешевший спосіб», - сказала вона.

«Росія продовжить працювати на хаос, дестабілізацію, дезорієнтацію українського суспільства чи то інформаційними провокаціями, чи провокаціями реальними, втручаючись у той чи інший процес чи у другому турі виборів», - зауважила політичний експерт.

Таку думку підтримала й журналіст, блогер Ольга Лень. 

«Судячи усього, РФ зараз працює на руйнування та демонтаж України. Часова перспектива, тут мені здається, що до 2025 року. Вважайте, це той час, який охоплюють наступні каденції парламенті і президентські», - сказала вона.

Лень переконана, що Кремль намагатиметься досягнути того, щоб після виборів український парламент був сильно роздробленим, аби наступний президент не мав можливості впливу на парламент. 

«І все це разом буде створювати ефект неможливості прийняття рішень. І от саме на це розрахує російська влада, щоб будь-які рішення не можна було прийняти, щоб було взаємне блокування, непрацездатний парламент як такий», - сказала вона.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-