«Сила безсилих?»: явище дисидентства у творенні незалежної України

«Сила безсилих?»: явище дисидентства у творенні незалежної України

Укрінформ
28 листопада 11:00 - "Сила безсилих?": явище дисидентства у творенні незалежної України

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; ГО Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса. 

Учасники: Олег Бажан - український історик;  Георгій Касьянов - український історик;  Йосип Зісельс -  український громадський діяч і дисидент. Конгрес національних громад України; Раїса Руденко - секретар Української Гельсінської групи; Богдан Моркляник - перший заступник голови правління ВГО "Меморіал" ім. В.Стуса, український громадський діяч, доктор тех.наук, професор,.

До участі запрошений: Мустафа Джемілєв - один із  провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політв'язень, народний депутат України.

Коротко. Учасники прес-конференції  розкажуть про важливість привернення уваги суспільства до такого історичного феномену української держави, як дисидентство та долі дисидентів.  Також повідомлять про конференцію, яка досліджує явище дисидентства.

Підсумкові матеріали:

Тема дисидентства є актуальною для сучасної України - історик

Тема дисидентства є актуальною для сучасного українського суспільства. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав історик, співробітник Інституту історії України Національної академії наук Георгій Касьянов.

«Актуальність теми дисидентства зумовлена всією тією ситуацією, в якій ми опинилися. І не тільки фактом наявності війни і загостренням суперечностей всередині суспільства, й тим, що суспільство переживає такі часи, що раптом відчуває, що те, про що писали і говорили дисиденти, стає надзвичайно актуальним. Зокрема питання, які були центральними для цих людей, - питання свободи, свободи слова, особистості, можливості висловлюватися вільно щодо того, що тебе турбує... Потім він (дисидентський рух - ред.) перейшов на стадію правозахисного руху. Для них (дисидентів - ред.) право жити було правом висловлюватися, бути вільною людиною, принаймні внутрішньо. А зараз, мені здається, знову актуалізується та позиція, яку ці люди сформулювали свого часу в 60-ті роки і пронесли з собою до кінця. Мені здається, що і Революція гідності почалася саме з них, бо вони відстоювали гідність свою і своєї спільноти», - сказав Касьянов.

На важливості розуміння ситуації, в якій перебував правозахисний рух в радянські часи, та і просто громадяни, які критично висловлювалися стосовно радянської влади, наголосила і представник Української Гельсінської групи Раїса Руденко.

«Сьогоднішнє покоління може не так розуміє ту ситуацію і той час, в якому ми жили. Сьогодні можна вийти на Майдан, була Помаранчева революція, Революція гідності, яка була набагато трагічнішою, і в чомусь це було повернення до тих совєцких норм. У радянські часи вийти на мирну демонстрацію було абсолютно немислимо, навіть якби весь Хрещатик заповнили люди, їх всіх почавили б танками, все залили б кров'ю. І все це було б шито-крито, тихо. І в ніякій пресі ніде про це нічого не було б», - сказала Руденко. 

Для прикладу, зауважила Руденко, можна згадати події у Новочеркаську Ростовської області у 1962 році, коли влада відкрила вогонь по учасникам страйку робітників Новочеркаського електровозобудівного заводу. 

«Є ще багато невивчених питань, особливо, коли ми відкриваємо нові архіви, наприклад, галузевого державного архіву Служби безпеки України. Ми не до кінця дослідили форми і методи боротьби правлячого режиму з опозиційним рухом. Тому багато злочинів комуністичної влади ще потребують на сьогодні і політичної, і юридичної оцінки... Треба зосередити зусилля не тільки науковців, а й музейників, бібліотекарів, щоб об'єднати зусилля для популяризації цієї теми», - сказав на прес-конференції український історик Олег Бажан.

Також він наголосив, що в умовах гібридної війни важливо звернути увагу на вивчення історії України, зокрема на тому, що тема українського дисидентства не висвітлена достатньо в українських підручниках. Бажан наголосив, що питання розробки та вдосконалення нових курсів щодо дисидентського руху будуть розглядатися на конференції в Києво-Могилянській академії. 

Наукова конференція «Сила безсилих?»: явище дисидентства у творенні незалежної України» пройде 4 грудня в Києво-Могилянській академії. Конференція організована спільно Всеукраїнською правовою організацією «Меморіал Василя Стуса», Інститутом історії України НАН, Музеєм шістдесятництва, НАУКМА та відбувається за підтримки Міністерства освіти та науки, Міністерства інформаційної політики, Української Гельсінської спілки, Харківської правозахисної групи. 

На заході буде презентована, зокрема, доповідь громадського діяча, дисидента Йосипа Зісельса. Метою конференції є привернення уваги суспільства саме до історії дисидентського руху в радянські часи. Всі матеріали конференції будуть оприлюднені на сайті http://dissident.com.ua.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-