Сучасний музей в Україні. Погляд в майбутнє

Сучасний музей в Україні. Погляд в майбутнє

Укрінформ
21 листопада 10:00 - Сучасний музей в Україні. Погляд в майбутнє

Організатор: Національний музей історії України.

Учасники: Тетяна Сосновська -  керівник проекту «Школа музейних лідерів», генеральний директор Національного музею історії України; представники Українського культурного фонду, Міністерства культури України, Комітету з питань культури і духовності ВР України, громадські активісти, співробітники НМІУ, слухачі «Школи музейних лідерів».

Коротко. Учасники «круглого столу» підсумують результати   першої «Школи музейних лідерів» - освітній проект Національного музею історії України, створений за підтримки Українського культурного фонду.

Підсумкові матеріали:

Усі пропозиції слухачів «Школи музейних лідерів» передадуть Мінкультури - керівник проекту

Музеї мають відігравати активну роль у патріотичному вихованні української молоді.

На цьому наголошувалося під час круглого столу в Укрінформі в межах освітньо-студійного проекту Національного музею історії України «Школа музейних лідерів», створеного за підтримки Українського культурного фонду.

 «На останній день (реалізації проекту - ред.) запланований круглий стіл, і він був символічно призначений саме на 21 листопада, щоб говорити в День Гідності про те, яка роль музею, і щоб ми могли брати участь у формуванні української нації, у формуванні не одного покоління свідомих громадян», - зазначила керівник проекту «Школа музейних лідерів», генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

На її переконання, патріотичним вихованням молоді мають займатися не лише громадські організації чи школи, а вся спільнота, зокрема музеї.

«Мені б щиро хотілося, щоб музеї не випадали з контексту цієї загальнодержавної місії виховання поколінь. Виховання не в плані менторства, а у плані допомоги у формуванні особистості», - наголосила Сосновська.

За її словами, слухачі «Школи музейних лідерів» проходили навчання впродовж трьох тижнів. «Мені б хотілося, щоб за ці три тижні ми набули спільність поглядів у необхідності розвивати музеї, необхідності їх модернізувати, говорити про те, що музеї мають бути актуальними, цікавими», - зазначила керівник проекту, закликавши слухачів школи ділитися своїми ідеями щодо розвитку музеїв в Україні.

Учасники засідання висловилися щодо посилення комунікації між музеями, водночас констатувавши недосконалість законодавчої бази.

Окрім того, Сосновська звернула увагу на необхідність створення єдиного інформаційного ресурсу фондів музеїв, в якому б зберігалися детальні фото всіх наявних у ньому предметів.

«Такої фотофіксальної бази всіх предметів в Україні немає, але мені здається, її вже дуже давно час створити. І якби такий ресурс був, ми б знали, що було в наших кримських музеях, а це був державний фонд України, ми б знали, що було в наших музеях у Донецькій та Луганській областях», - зауважила Сосновська.

Вона повідомила, що всі пропозиції слухачів школи будуть передані Міністерству культури.

Як повідомлялося, у Києві у жовтні 2018 року відкрилася «Школа музейних лідерів» - освітньо-студійний проект Національного музею історії України, створений за підтримки Українського культурного фонду. Вона зібрала 50 учасників із різних регіонів, які пройшли конкурсний відбір. Це працівники музеїв, студенти профільних вишів і журналісти.

Навчання відбувалося за трьома сесіями: перша проходила 11-15 жовтня; друга - 1-5 листопада; третя - 17-21 листопада.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-