Роз'яснення МінТОТ щодо допомоги політв'язням та їх родинам

Роз'яснення МінТОТ щодо допомоги політв'язням та їх родинам

Укрінформ
13 листопада 15:30 - Брифінг першого заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України  Юсуфа Куркчі 

Організатор: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Учасники: Юсуф Куркчі - перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Ігор Гриб; Сергій Мокренюк.

Коротко. Брифінг проводиться з метою: інформування суспільства щодо принципів роботи міжвідомчої комісії з розгляду питань щодо надання допомоги особам, позбавленим особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань, окупаційної адміністрації та органів влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях та тимчасово окупованій території України, а також членам їх сімей; роз'яснення алгоритму дії щодо отримання такої допомоги.

Підсумкові матеріали:

Політв'язні для отримання державної допомоги мають надати факти та обставини позбавлення волі через свою політичну чи громадську діяльність - МТОТ

Для отримання державної допомоги політв'язням необхідно надати факти та обставини позбавленння особистої свободи через громадську чи політичну діяльність.

Про це під час прес-конференції  в Укрінформі заявив начальник відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Ігор Гриб, повідомляє кореспондент видання.

"Отже, сам процес збору документів - пишеться відповідне звернення до МТОТ, надаються копії документів, які посвідчують особу заявника і підтверджують громадянство, документи, які підтверджують факти та обставини позбавлення особи особистої свободи у зв'язку з громадською та політичною діяльністю в поточному році", -  сказав він.

Чиновник зазначив, що усі заявники також мають додати до заяви копію індивідуального податкового номера, довідку з банку про відкриття рахунку, а також "усі документи, які заявник вважає за потрібне додати".

При цьому представник міністерства зауважив, що з додаткових документів можна подати: інформацію, яка підтверджує  громадську або політичну діяльність особи та підтверджує незаконне затримання або утримання особи, позбавленої особистої свободи (повідомлення у ЗМІ, інформація з соціальних мереж, фото, посилання на інтернет-сторінки), а також договір про надання правової допомоги.

Гриб додав, що попередньо документи можна надіслати для перевірки працівниками МТОТ на електронну пошту vpos@mtot.gov.ua  за умови подальшого надання їх у паперовій формі.

Як зазначається (http://mtot.gov.ua/category/napryamki-diyalnosti/pitannya-osib-pozbavlenikh-osobistikh-svobod/), питанням надання такої допомоги займатиметься новостворена комісія "з розгляду питань щодо надання допомоги особам, позбавленим особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України та/або території Російської Федерації у зв’язку з громадською або політичною діяльністю таких осіб, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей".

Утворення комісії передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р. № 328. На підставі рішення зазначеної комісії, МТОТ здійснюватиме виплати особам, позбавленим особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України та/або території Російської Федерації у зв’язку з громадською або політичною діяльністю вказаних осіб або членам їх сімей у розмірі 100 тис.грн.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-