Демократичний цивільний контроль над ЗСУ. Важливий етап реформування сектору оборони

Демократичний цивільний контроль над ЗСУ. Важливий етап реформування сектору оборони

Укрінформ
26 листопада 12:00 - Презентація дослідження, присвячена демократичному цивільному контролю над Збройними силами України 

Організатор: Міністерство інформаційної політики.

Учасники: Юрій Гусєв - заступник міністра оборони України в 2015-2016 рр., співзасновник Міжнародного центру стратегій безпеки та оборони;  Андрій Тетерук - народний депутат України, член Комітету з питань національної безпеки та оборони Верховної Ради України; Віктор Мазярчук - керівник Офісу з фінансового та економічного аналізу  Верховної Ради України.

До участі запрошені: народні депутати України, урядовці, експерти та представники громадянського суспільства.

Коротко. Дослідження зроблено на замовлення Офісу з фінансового та економічного аналізу  Верховної Ради для народних депутатів України

Довідково. В Україні триває процес запуску ефективного демократичного цивільного контролю над сектором безпеки та оборони. У переліку наявних досягнень можна відзначити: створення державних і громадських інституцій, які виконують функції контролю, забезпечення нормативно-правового регулювання цієї сфери; втілення в життя принципу деполітизації силових структур; розмежування повноважень між Міністерством оборони України та Генеральним штабом Збройних Сил України; збільшення відкритості  ЗСУ для суспільства, засобів масової інформації тощо.

На сьогодні, з урахуванням поетапного переходу на стандарти НАТО, можна стверджувати про різнопланову практику реалізації заходів демократичного цивільного контролю над сектором безпеки та оборони в Україні, а також про необхідність подальшого реформування через вдосконалення законодавства з питань нацбезпеки та оборони і підвищення ефективності планування, координації і контролю за діяльністю відповідних інституцій.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували дослідження, присвячене демократичному цивільному контролю над ЗСУ

У Києві презентували дослідження, присвячене демократичному цивільному контролю над Збройними силами України.

Як повідомив заступник міністра оборони України в 2015-2016 рр., співзасновник Міжнародного центру стратегій безпеки та оборони Юрій Гусєв, дослідження зроблено на замовлення Офісу з фінансового та економічного аналізу Верховної Ради  і народного депутата, члена Комітету з питань національної безпеки та оборони Верховної Ради України Андрія Тетерука.

«Замовив дослідження, щоб потім, користуючись акумульованою інформацією, використати її для ухвалення рішень та розуміння, що має зробити Комітет Верховної Ради України з питань безпеки і оборони в цілому, щоб приймати виважені рішення», - пояснив Тетерук.

За його словами, дослідження мало з'ясувати, на що витрачаються бюджетні кошти, спрямовані на потреби ЗСУ, якої підтримки потребує ЗСУ у фінансовому та законодавчому плані. 

«Дослідження показало, що за останні 4 роки в тому числі в питанні демократичного цивільного контролю зроблено дуже багато правильних речей, які були ініційовані народними депутатами, Президентом України та урядом», -  наголосив Гусєв, презентуючи результати дослідження.

На його думку, дослідження - це «продовження шляху в бік НАТО, імплементації тих підходів і стандартів НАТО, які є в Північно-Атлантичному альянсі, а також це ті моменти, які можна враховувати під час підсилення обороноздатності Збройних сил».

Гусєв додав, що результати дослідження розповсюдять серед депутатів Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, окрім того, дослідження  буде представлене на конференції з реформування сектору оборони і безпеки, що відбудеться  в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-