Думки та настрої жителів ОРДЛО. Презентація результатів фокус-груп

Думки та настрої жителів ОРДЛО. Презентація результатів фокус-груп

Укрінформ
14 листопада 11:00 - Думки та настрої жителів окупованих територій

Організатор: ГО «Український інститут майбутнього».

Учасники: Віктор Андрусів - виконавчий директор аналітичного центру «Український інститут майбутнього; Юрій Романенко - директор програми Міжнародна і внутрішня політика аналітичного центру «Український інститут майбутнього»; Ігар Тишкевіч - експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» аналітичного центру «Український інститут майбутнього».

Довідково. Дослідження проводив  Український інститут майбутнього у рамках підготовки доповіді щодо сценаріїв реінтеграції Донбасу.  Були опитані представники різних вікових та соціальних груп у 6 населених пунктах Донецької та Луганської областей.

Його результати дозволяють оцінити думки місцевих жителів щодо Росії, України, війни, її причин і можливостей завершення.

Підсумкові матеріали:

Експерт заявив про значне погіршення якості  життя  в ОРДЛО

З 2013 року якість життя  в ОРДЛО впала "колосально", місцеві жителі скаржаться на відсутність робочих місць.

Так заявив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ігар Тишкевич під час презентації в  Укрінформі аналітичного звіту "Думки та настрої жителів ОРДЛО. Презентація результатів фокус-груп", повідомляє кореспондент агентства.

"Якщо говорити про оцінку якості життя, то вона порівняно з 2013-м роком впала просто колосально. При цьому дуже цікава відмінність, що люди мають ще  й коротку пам'ять. Вони схильні шукати позитив і порівнювати ситуацію з 2014-2015 роком  та казати  - "так, у нас стало краще, бо не стріляють", - зазначив він.

При цьому,  як додав експерт, опитані респонденти скаржаться на відсутність ринку праці та відтік молоді на заробітки до Росії.

"Дуже цікаво окреслено те, що потрібно їм для нормального існування - тут не політичне питання, не гуманітарне - а дохід і робочі місця... Щодо фінансових очікувань, то і в Луганській і в Донецькій області ці очікування не такі великі. Коли людей попросили окреслити "скільки вистачатиме для домогосподарства", вони говорили про 25-40 тисяч російських рублів  - тобто 500-600  доларів США.  Межа - тисяча доларів на сім'ю", - додав Тишкевич.

Експерти пояснюють це і тим, що в середньому ті  жителі ОРДЛО, які працюють, отримують заробітні плати на рівні 2-3 тисяч гривень (причому рівень зарплати з 2014 року впав у 4-5 разів).

У самому звіті зазначається, що респонденти скаржились на продовження бойових дій, невизнання так званих "республік"  та руйнування родин через те, що частина їх членів виїхали до Росії чи України.

"Серед головних негативних змін учасники називали наступне: неможливість вільно пересуватись, зростання рівня безробіття, неможливість знайти варіанти підробітку,  неможливість повноцінно проводити відпустку та оздоровлення, зростання комунальних тарифів та очікування з острахом наступного підвищення, відсутність адекватної банківської системи, відсутність можливості взяти кредит, стан резервації,  втрата накопичень, складність перетинання лінії розмежування, відсутність залізничного сполучення з Україною та Росією", - йдеться у тексті аналітичного звіту за результатами проведеного дослідження.

Як зазначили експерти, всього в рамках дослідження залучили 8 фокус-груп  - по чотири у Донецькій та Луганській області, в рамках дослідження опитали як респондентів містян, так і селян.

При цьому автори звіту зауважили, що скористались "послугами соціологів, які працювали до бойових дій на цих територіях" і з якими вдалося встановити контакт та домовитись про проведення фокус-групових досліджень на території ОРДЛО.

Аналітичний звіт за результатами дослідження серед населення тимчасово непідконтрольних українському уряду територій Донецької та Луганської областей  провела компанія "Нью Імідж Маркетинг Груп" у рамках проекту "Ставлення до різних сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій" за ініціативи "Українського інституту майбутнього".

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-