Обговорення законопроекту  «Про внесення змін до ЗУ «Про лікарські засоби»

Обговорення законопроекту «Про внесення змін до ЗУ «Про лікарські засоби»

Укрінформ
5 листопада 11:00 - Заяви експертів щодо  законопроекту  №8591 «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» 

Організатор: ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)».

Учасники: Ігор Червоненко – голова правління ГС «Аптечна професійна асоціація України» і «ТОВ Фармастор»; Володимир Руденко - директор Аптечної професійної асоціації України; Сергій Данієлян - співвласник ПФ «Гамма – 55»; Ігор Пустовіт – співвласник компанії «Сіріус»; Олександр Федечко – власник компанії «Подорожник»; Андрій Ахтирський - співвласник компанії АНЦ.

Підсумкові матеріали:

Фармацевти заявляють, що новий закон щодо аптечного бізнесу призведе до масового безробіття в галузі

Прийняття законопроекту № 8591 "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами" призведе до масового безробіття серед спеціалістів з фармацевтичною освітою, позаяк більшість аптек в Україні закриють.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив співвласник компанії "Сіріус" Ігор Пустовіт. 

“Через закриття значної кількості аптек провізори та фармацевти стануть не затребуваними, значну їх частину звільнять. Без роботи залишиться близько 40-50 тисяч фахівців. На них уже чекають у Польщі та Білорусі. Водночас внаслідок значної конкуренції на ринку праці, роботодавці знижуватимуть зарплати, погіршаться умови праці”, - наголосив Пустовіт.

Він також стверджує, що прийняття цього закону може призвести до здорожчання ліків та їх зникнення.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами". У разі прийняття нового закону буде впроваджено мінімальну відстань між аптеками 500 метрів. У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП - максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи - 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, - максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов'язкова фармацевтична освіта. 

Проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами" № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Українським аптекам можуть заборонити продавати шприци, крапельниці та воду - Аптечна професійна асоціація 

Згідно з нормами законопроекту № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби", українським аптечним закладам дозволятиметься торгувати лише лікарськими препаратам, натомість буде заборонено реалізувати вироби медичного призначення, зокрема, шприци, крапельниці, воду, БАДи та інші товари.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

“Норми законопроекту № 8591 забороняють аптечним закладам в Україні займатися будь-якою іншою діяльністю, окрім продажу лікарських засобів. Тобто з прийняттям нового закону аптеки не зможуть реалізовувати такі необхідні товари, як шприци, крапельниці, вату, марлю, пластир, стерильні рукавички та іншу продукцію, що використовується у медичних цілях”, - сказав Руденко, додавши, що з продажу в аптеках зникнуть медичні вироби, біологічно активні добавки та інші товари, що поки дозволено реалізовувати.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”. У разі прийняття нового закону буде впроваджено мінімальну відстань між аптеками 500 метрів. У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта.

Законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. У МОЗ підкреслили, що нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Разом з тим, власникам великих мереж аптек доведеться здійснити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час. Перехідний період має тривати більше року.

Проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами" № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Прийняття законопроекту № 8591 зумовить зростання цін на ліки та позначиться на програмі “Доступні ліки” — експерт

Прийняття законопроекту № 8591 “Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» унеможливить реалізацію державної програми “Доступні ліки”, а також призведе до значного здорожчання цін на лікарські засоби в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

“Якщо у Верховній Раді буде проголосовано законопроект № 8591, що впроваджує мінімальну відстань між аптеками  500 метрів, це призведе до припинення дії програми “Доступні ліки”, пілотного проекту із забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет і регіональних програм із забезпечення пацієнтів ліками на пільгових умовах. Також це зумовить різке зростання цін на лікарські засоби”, - наголосив Руденко.

Він пояснив, що новий закон встановить додаткові бар’єри для доступу до лікарських засобів маломобільним громадянам, хронічним хворим, пацієнтам, які отримують ліки на пільгових умовах.

“При визначенні відстані “від аптеки до аптеки”, слід виходити з норм пішохідної доступності (фізично та соціально-економічно обгрунтованої), з урахуванням рівня транспортних витрат, обмеженими можливостями пацієнтів та необхідністю якнайшвидше придбати необхідний лікарський засіб. Сьогодні в Україні діє значна кількість аптек, що конкурують між собою, зокрема, завдяки кращій ціновій пропозиції для пацієнта”, - наголосив Руденко.

Він підкреслив, що, за відсутності конкурентів, аптека маніпулюватиме ціною, збільшуючи її у рази.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”. У разі прийняття нового закону буде впроваджено, зокрема, мінімальну відстань між аптеками 500 метрів. У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта. Законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. У МОЗ підкреслили, що нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Водночас власникам великих мереж аптек доведеться проводити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час. Перехідний період має тривати більше ніж рік. Беручи до уваги, що процес реорганізації бізнесу згідно з новими нормами тривалий, пропонується продовжити його.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Аптечна асоціація заявляє, що законопроект щодо нових правил ведення аптечного бізнесу спрямований на перерозподіл ринку

Прийняття народними депутатами законопроекту № 8591 “Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» призведе до перерозподілу, а з часом і до повної руйнації роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

“12 липня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”, що передбачає кардинальну зміну ведення господарської діяльності з роздрібної торгівлі ліками. Вважаємо, що цей закон спрямований винятково на перерозподіл роздрібного ринку та його руйнацію. Він також негативно вплине на доступність та вартість лікарських засобів і жодним чином не поліпшить їхню якість”, - наголосив Руденко.

На його думку, проект закону № 8591 є прикладом руйнування бізнесу рейдерськими методами через їх узаконення.

“Відповідний законодавчий акт встановлює вимоги до суб’єктів, які ані технічно, ані фізично виконати неможливо. Це, зокрема, стосується отримання фармацевтичної освіти за один рік (коли термін навчання — понад 5 років), обов’язкова наявність трьох засновників з фармацевтичною освітою, зменшення кількості аптек, що належить одному суб’єкту тощо. Тож за рік більша кількість аптек в Україні має зникнути. Навіть ті, у які вклали кошти зарубіжні інвестори”, - наголосив Руденко.

Він підкреслив, що ініціатори законопроекту не прорахували усі ризики.

“Невідворотні негативні наслідки зачеплять не тільки роздрібний ринок, а й дистриб’юторів (оптові компанії) та виробників ліків. Більшість суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі працюють з дистриб’юторами на умовах відстрочки платежу. На таких же умовах працюють і дистриб’ютори з виробниками. Перша хвиля закриття аптек створить масу невиконаних зобов’язань перед контрагентами, значні заборгованості та ризики банкрутства”, - зазначив Руденко.

За його словами, такий фінансовий колапс спричинить, зокрема, відсутність ліків у аптеках, безробіття серед фармацевтів, відтік іноземних інвестицій у фармацевтичну та медичну галузі країни .

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”.

У разі прийняття нового закону буде впроваджено, зокрема, мінімальну відстань між аптеками 500 метрів. У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта.

Законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. У МОЗ підкреслили, що нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Разом з тим власникам великих мереж аптек доведеться проводити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час. Перехідний період має тривати більше ніж рік. Беручи до уваги, що процес реорганізації бізнесу до нових норм тривалий, пропонуємо продовжити його. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Новий закон щодо аптечного бізнесу призведе до масового безробіття серед фармацевтів  — експерт

Прийняття законопроекту № 8591 “Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами” призведе до масового безробіття серед спеціалістів з фармацевтичною освітою, позаяк більшість аптек в Україні закриють.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив співвласник компанії «Сиріус» Ігор Пустовіт.

“Через закриття значної кількості аптек, провізори та фармацевти стануть не затребуваними, значну їх частину звільнять.  Без роботи залишиться близько 40-50 тисяч фахівців. На них уже чекають у Польщі та Білорусі. Водночас внаслідок значної конкуренції на ринку праці, роботодавці знижуватимуть зарплати, погіршаться умови праці”, - наголосив Пустовіт.

Він підкреслив, що прийняття закону зумовить соціальне напруження у країні через здорожчання та відсутність ліків.

“Ліки не просто не здорожчають, їх просто не буде в аптечних закладах. Не буде й конкуренції, а відтак знизиться якість обслуговування. До реформування галузі треба підходити зважено та з розумом”, - заявив Пустовіт

Як повідомляв Укрінформу, експерти аптечної галузі України, заявили, що прийняття народними депутатами законопроекту № 8591 “Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» призведе до перерозподілу, а з часом і до повної руйнації роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення. На думку експертів, проект закону № 8591 є прикладом руйнування бізнесу рейдерськими методами через їх узаконення. Невідворотні негативні наслідки зачеплять не тільки роздрібний ринок, а й дистриб’юторів (оптові компанії) та виробників ліків. Більшість суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі працюють з дистриб’юторами на умовах відстрочки платежу. На таких же умовах працюють і дистриб’ютори з виробниками. Перша хвиля закриття аптек створить масу невиконаних зобов’язань перед контрагентами, значні заборгованості та ризики банкрутства. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-